Jeśli potrzebny Tobie kolejny papierek do kariery zawodowej to tak. Problem w tym, że ucząc się analizy technicznej należy prawie w 90% korzystać z literatury i doświadczeń amerykańskich inwestorów, co ciekawe część tych ludzi nie ma wykształcenia wyższego. Nasi profesorowie ekonomi to teoretycy, a w USA są praktycy.
Zbierz z 20-30 książek o analizie technicznej, przeczytaj nawet 3 razy każdą, i oglądaj tysiące wykresów. nie zapomnij też o zarządzaniu portfelem i dywersyfikacji, Jeśli to opanujesz staniesz się b.dobrym inwestorem
ps. korzystaj w inwestowaniu z mixu analizy technicznej i fundamentalnej.
Dzięki. Wiesz po tylu latach n a GPW i tylu podejściach do AT chciałbym tę wiedzę usystematyzować.
Szefem programu jest gośc z SGH, który pisze min analizy dla stockwatch. Innego gościa spotkałem w Karpaczu - miał ciekawy wykład na tmeat hedgingu. Reszta ludzi (zgodnie z opinia mojego znajomego - niezłego mistrza z AT) to znane w świecie AT osoby.
Zakres tematów obejmuje własciwie więcej niz potrzeba.
Przepraszam,że przeszkadzam...ale to jest forum VIN, czy towarzystwa...''wzajemnej adoracji..''...? Jeżeli chcecie się wzajemnie poedukowac, to załóżcie proszę gdzie indziej nowy wątek, typu...''swój szuka swego", powodzenia przy okazji... A może tak mądrale napiszecie, np.coś o wynikach, tylko konstruktywnie, a nie ble ble ble, bo że kiepska komunikacja z zarządem to już wiemy...:) Ja od siebie powiem tylko tyle... Niektórzy inwestorzy mogliby porównac największą spółkę windykacyjną na GPW (raczej wiecie o kim mowa...:)...)z 'naszym' VIN-em... I pytanko... Która jest przewartościowana, a która wręcz przeciwnie...:)...? Pozdrawiam...
Zgodzę sie z Tobą, że to wątek Vina ale jak napisałeś - tak, forum bankiera i poszczególnych spółek to towarzystwo wzajemnej adoracji i ja te się w to wpisuje. Fajnie było by spotkac sie na studiach z kims kto ma to samo w portfelu.
Co do vyników i porównania z np Krukiem czy Getback (moim skromnym zdaniem):
- wyniki za II kwartał powinny być lepsze od IIke 2016 ale tez od Ikw 2017 - największy pakiet, który został kupiony we wrześniu 2016 już powoli powinien zacząć prawcować
- nie ma sensu porównywać Vin z Krukiem czy oczekiwac dynamiki wyników Kruka - vin to fiorma dosyć konserwatywna i mało przebojowa (brak aktywności poza Polska, konserwatywne podejście do zakupu wierzytelności itp) - tutaj możemy co najwyżej liczyć na stabilny wzrost bez fajerwerków - no i oczywiście każdy czeka na info co zrobili z ostatnia emisja obligacji