• XPS Autor: ~defenetre [89.68.0.*]
    Wreszcie znaleziono właściwe zastosowanie dla XPS. Linie XPS Synthos zainstalował w Oświęcimiu oraz na Czechach. Początkowo linie nie były uruchomione. Wczoraj oglądałem osiedle domów jednorodzinnych wybudowanych w Japonii, gdzie XPS jest głównym i jedynym elementem konstrukcyjnym domu, ze względu na wytrzymałość tego materiału. Kiedyś tu pisałem o tym, ale sugerowałem, ze może być potrzebna rama stalowa. Okazuje się, że nie. Jak podała Telewizja, taki dom jest kilkakrotnie tańszy.
    Podejrzewam, że to może być główny produkt Synthosu. Niedawno przejęte fabryki EPS mogą okazać się żyłą złota, po zainstalowaniu linii XPS.
  • Re: XPS Autor: ~Moczymordy [37.248.156.*]
    Pisalem ze te fabryki na zachodze to będzie żyła złota ze pan M.S na niczym nie stracił
  • Re: XPS Autor: ~konrado24 [91.141.2.*]
    no to teraz mam dylemat - co brac budimex czy syntosa? chodzi mi o 5-7% w ciagu miesiaca, mozliwe?
  • Re: XPS Autor: ~architekt [83.18.85.*]
    bzdury piszesz. XPS 700 kPa może być elementem konstrukcyjnym np pod płytę betonową. Reszta to stal, beton cegły, itp.
  • Re: XPS Autor: ~defenetre [89.68.0.*]
    Pamiętaj, że te domy w Japonii stoją i nie zbudowali je dyletanci. Myślę jednak, że kilka słupków stalowych, na których wsparty byłby poziomy strop drewniany, wcale nie zawyżyłyby zbytnio ceny. Cena domku w Japonii, w przeliczeniu na złote została określona na 110 tyś zł. Trzeba pamiętać o nowych technologiach, które pozwalają nałożyć minimalnie cienką wartstę konglomeratu drewnianego, czy konglomeratu marmurowego. To są ostateczne wykończenia powierzchni, które wykonuje automat.
    Przypomnę również o technologii Atlantis. Firma była notowana na GPW i produkowała płyty styropianowe, które były oklejone 2-stronnie cienką blachą 0,25 mm. Blacha była wykończeniem powierzchni. Takie płyty były elementem konstrukcyjnym do budowy wielu 1-piętrowych salonów samochodowych znanych marek zachodnich w Polsce. Była jednak niechęć przed blachą. Firma produkująca te płyty nie miała budynków, tylko dzierżawiła je od głównego udziałowca, a on kasował tyle ile chciał.
    Domy budowane w Japonii mają ścianki grubości 18 cm. Wytrzymałość to nie tylko jakość materiału, ale w bardzo dużym stopniu liczy się powierzchnia. My psychologicznie jesteśmy nastawieni na budowle przeciwgranatne. Naukowcy obliczaja wytrzymałość taką, jaka jest konieczna i uwzględniająca współczynnik bezpieczeństwa.
  • Re: XPS Autor: ~WBL [153.19.91.*]
    Typowe rozważania dyletanta. Mylisz ścianę osłonową z nośną.
    Jeśli ktoś nie rozpatrzy warunków wytrzymałościowych, to nie ma rozmowy.
    Kup sobie w Biedronce podkładkę z XPS o grubości 1 mm. Jeśli zobaczysz ile lat będzie ci służyła, to zmienisz zdanie. Japończycy zbudowali domy, a nie scianki osłonowe. Zdaję sobie sprawę, że to są rzeczy trudne do zrozumienia.
  • Re: XPS Autor: ~MBL [153.19.91.*]
    Skoro zdajesz sobie sprawę to po co brniesz w śmieszność?
[x]
SYNTHOS 0,00% 4,89 2018-01-15 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.