Jeden klaster kosztuje ok 150k Euro, żeby postawić usługę Saas trzeba co najmniej 2,3 na małą skalę więc te kwoty nie są wyssane z palca a gdzie środowiska developerskie, pre-release, testowe ... fajnie się gada ale w rzeczywistości niestety branża nie jest tak łatwa jakby się mogło wydawać
Data center są różne powiem tak dla jednej z dużych firm budowałem takie data center pow. około 400 m2 .
Systemy p.poż gaszenia, dostępu szafy , podwójne zasilanie , kilkadziesiąt szaf serwerowych, monitoring środowiska w każdej z nich. Podłogi techniczne, drzwi p.poż. Wydzielone pomieszczenie dla obsługi aby oprócz dozoru wizyjnego mieć dozór "wzrokowy"
Kosztował to wszystko 2 mln złotych
jedna szafa kosztuje 3-4 tyś jak masz 50 szaf to jest 150 do 200 tyś zł.
Najdroższe w DC są systemy informatyczne mam na myśli systemy od potentatów takich jak MS lub Oracle. Ale spokojnie można leasingować lub kupować "na raty" gdyż producenci są na to przygotowani. Zwłaszcza iż po 2 latach to już staroć a po 4 przeważnie już są nic nie warte ...Tak szybko technologia się zmienia.
A więc szukam wytłumaczenia po co wydawać 50 mln zł ?
Dnia 2017-09-09 o godz. 10:25 ~zainteresowany napisał(a): > A więc szukam wytłumaczenia po co wydawać 50 mln zł ? >
Mowa o emisji, która ma przynieść ok 50 mln zł czy o czymś innym? Bo jeżeli o emisji to za bardzo nie mogę zrozumieć co mają dywagacje o Data Center do planowanych inwestycji. Pozyskane środki mają być wydane na zupełnie inne rzeczy, tj. generalnie rozwój sprzedaży i produktów.
Właśnie na ten temat piszemy po co wydawać 50 mln zł jak spodziewamy wzrost zysku podany przez spółkę planowany jest na poziomie 3-4 mln zł. Taka prognozę na 2018 podaje spółka może coś źle zrozumiałem?
Co do planowanych inwestycji, to ich zrealizowanie potrwa dobrych parę-kilkanaście miesiący, tak więc ich wpływ na wynik 2018 roku będzie jeszcze ograniczony. Konkretne przełożenie na poprawę wyników, jeżeli inwestycje przyniosą pożądane efekty, pojawi się zapewne dopiero w latach 2019-2020.
luk, bardzo mądre merytorycznie masz te posty. Może chciałbyś pisać też tutaj: http://forum.parkiet.com/viewtopic.php?f=1&t=213996&p=9097852&sid=821c664025744ce5f7412691c47559f0#p9097852
Bywam na parkiecie i od czasu do czasu coś napiszę (pod dłuższym nickiem) - ostatnio trochę mniej czasu a i dyskusja zrobiła się 'gorąca'. Na dniach zapewne dowiemy się jaka będzie cena emisji, co pokaże jakie było zainteresowanie, a także może mieć wpływ na poziomy cen akcji w najbliższym czasie.