• Co zrobi Morgan z 11 mln akcji Play? Autor: ~abc [83.26.250.*]
    Jak myślicie co zrobi Morgan z 11 mln akcji Play?

Na ich miejscu chciałbym aby Play wszedł do Wig20, by potem akcje opchnąć funduszom inwestującym w akcje WIG20 (fundusze indeksowe) ... lub otworzyć shorty na F Wig20 i wykorzystać wywalanie akcji Play.
  • Re: Co zrobi Morgan z 11 mln akcji Play? Autor: ~dx [194.29.180.*]
    Ja powiem szczerze, nie rozumiem kto i w jakim celu kupił tak marną spółkę?
    Będę się temu z ciekawości przyglądał z boku...
  • Re: Co zrobi Morgan z 11 mln akcji Play? Autor: tobik69 [37.128.32.*]
    Ja też jestem po prostu ciekawy co się stanie.
    Jeśli chodzi o same akcje to pisało na bankierze coś, że JP nie wrzuci ich w rynek tylko odda czy tam sprzeda Playowi.
    Ale to wszystko nic, ja jestem po prostu ciekawy jak się zachowa kurs bez tej stabilizacji jak nie będzie takiego gracza kupującego.
    Jak dla mnie poleci w dół i będzie płacz....

Ciekawe tylko : jak szybko, i o ile i na ile finalnie.
  • Re: Co zrobi Morgan z 11 mln akcji Play? Autor: ~Tom [94.254.231.*]
    Niekoniecznie spadnie - Ci którzy chcieli się pozbyć akcji wykorzystali stabilizowanie przez JP do pozbycia się.
    Akcjonariusze indywidualni są drobnicą mająca tylko kilka procent akcji.
    Akcje pracownicze mają lock up - nie można ich sprzedać. Tak samo akcje członków zarządu.

A duzi którzy bili się o akcje po 36pln (z dużą stopą redukcji zapisów w tej grupie) nie kupują z myślą by po miesiącu sprzedać za tyle samo lub taniej.

Jak dla mnie - nie ma kto i po co sprzedawać
  • Re: Co zrobi Morgan z 11 mln akcji Play? Autor: ~AAD [37.47.78.*]
    JP Morgan tak jak to zawsze bywa w tego typu transakcjach, sprzeda akcje zakupione w opcji stabilizacji poprzez budowę przyśpieszonej księgi. Efekt da to taki, że gdy rynek zacznie spekulować że JPM buduję księgę akcje polecą na łeb na szyję. Pod wieczór/następnego dnia ogłosi bo ile obchnął papiery. I ten kurs bedzie takin benchmarkiem dla kolejnych sesji.

Będąc już kilkanaście lat na giełdze, przewiduję że księgę popytu będzie budował lada moment. Bo JP doskonale wie, że nad Play wisi miecz Demoklesa w postaci zwrotu Vatu bo play się bardzo bardzo optymalizował podatkowo. Robił to samo co LPP - oni zwracają. I dziś Eurocash sam przed kontrolą zakumał o co chodzi i sam wpłacił 121mln do skarbówki celem korekty vatu. Zrobił to sam, bo kara jaką by dostał byłaby na tyle pokaźna, że oprócz zwrotu vatu, to by mu połowę jeszcze extra dołożyli.

Play to dobra spółka, ale do wejścia dopiero jak sie sytuacja z optymalizacją podatkową wyjaśni.
    A wówczas będzie to wzięcia gdzieś o 30% niżej.

• Re: Co zrobi Morgan z 11 mln akcji Play? Autor: ~janek [195.26.22.*]
    za krotko jesteś na gpw

odswieze ci watek za jakiś zcas bys zobaczyl jakie brednie wypisales o play
  • Re: Co zrobi Morgan z 11 mln akcji Play? Autor: petermay [185.76.10.*]
    Dnia 2017-08-26 o godz. 12:55 ~janek napisał(a):
    > za krotko jesteś na gpw
    >
    > odswieze ci watek za jakiś zcas bys zobaczyl jakie brednie wypisales o play

Skoro jesteś taki doświadczony, to chętnie ja (i pewnie część też) poczyta konstruktywną odpowiedź ~janek do wypowiedzi ~AAD zamiast "jakie brednie wypisales o play". Albo... link
  • Re: Co zrobi Morgan z 11 mln akcji Play? Autor: ~jaaaa [5.174.70.*]
    jakby pley był dobrą społką to debiutował by w realnej cenie 20PLN!
    kurs byłby stabilny! a tak bedzie jazda bez trzymanki

czemu pley ma wejsc do WIG20? w imię czego? obroty sie nie wyrozniają...i obroty spadną na łeb do momentu rozpoczecia wyprzedazy! wartosc spolki spadnie... wiec po co wchodzic do wig20 jak zaraz wyleciałaby ta spolka?
    nie moge sluchac bredni ze pley wejdzie do WIG20! za kogo? za EURocash? za KGHM? ZA PZU? no litosci!
  • Re: Co zrobi Morgan z 11 mln akcji Play? Autor: ~matrix [5.173.175.*]
    Dnia 2017-08-25 o godz. 20:42 ~abc napisał(a):
    > Jak myślicie co zrobi Morgan z 11 mln akcji Play?
    >
    > Na ich miejscu chciałbym aby Play wszedł do Wig20, by potem akcje opchnąć funduszom inwestującym w akcje WIG20 (fundusze indeksowe) ... lub otworzyć shorty na F Wig20 i wykorzystać wywalanie akcji Play.

Zgodnie z umową zwróci te pożyczone akcje spółce.
  • Re: Co zrobi Morgan z 11 mln akcji Play? Autor: ~abc [83.26.250.*]
    Morgany to stare wyjadacze, nie dość, że skupili poniżej 36 zł to jeszcze im za to zapłacono.

• Re: Co zrobi Morgan z 11 mln akcji Play? Autor: ~matrix [5.173.175.*]
    Dnia 2017-09-01 o godz. 15:58 ~abc napisał(a):
    > Morgany to stare wyjadacze, nie dość, że skupili poniżej 36 zł to jeszcze im za to zapłacono.
    >

Ale przynajmniej kurs obronił się.Lipiec to niekorzystny termin na debiut.
  • Re: Co zrobi Morgan z 11 mln akcji Play? Autor: ~stary [83.24.119.*]
    Bzdury wypisujesz !
    Zobacz Getback, debiut 17.07.
    A gdzie jest teraz ?
    30% wyżej !
    I będzie rosło !
    A Twój przewartościowany gniot ?
[x]
PLAY -0,36% 38,52 2020-12-18 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe