Jestem już po urlopie, wypoczęty, opalony i zrelaksowany. Wpadłem do biura zorientować się w sytuacji. Co do kursu wszyscy wiedzą, że Ursus chce zwiekszyć udziały w UrsusBus z obecnie posiadanych 60% i problem stanowi cena każdego 1% pozostałych 40%. Dlatego też zastosowanie wyceny porównawczej? do wartości całego Ursusa może mieć zasadnicze znaczenie. Na dzień X wartość odniesienia to ok. 236 mln. Na to składa się część "traktorowa" i "autobusowa", stosując odpowiednie wskaźniki i przeliczniki wyjdzie nam wartość 1% UrsusBus. Teraz już wiadomo dlaczego 4zł kosztuje 1 walor?. Dzień X już minął?. Wartość całej spółki UrsusBus w przyszłości trudno ocenić? Dlatego pisanie, że majac Ursusa nie mamy UrsusBus jest nadużyciem. Co do wyników jutro pokusze się o prognoze, co do ZG to może być niespodzianka odwrotna niż na PBG, niby wszyscy od dawna wiedzieli ale wzrosty dopiero w dniu ogłoszenia wygranej. Przedstawiłem moje prywatne zdanie na sytuacje w Ursusie i nie należy brać tego pod uwagę przy podejmowaniu decyzji, podobnie jak wpisów innych forumowiczów, a kierować się własnymi strategiami inwestycyjnymi
Pytanie czy dzień X już minął, czy dopiero przed nami? Jeżeli przed nami, to jest ryzyko kolejnych prób zbicia kursu, chociaż te 4zł wygląda na całkiem dobrze ubite. Kolejna kwestia, skąd kasa na przejęcie reszty udziałów od AMZ Kutno.
jak to skąd? z nowej emisji mimo, że nie ma tego w projekcie na zgromadzenie 06 września.. W ostatniej chwili większościowy akcjonariusz wniesie uchwałę, bo do tego prawo zgodnie z KSH.
Dnia 2017-08-23 o godz. 13:14 ~Sternik napisał(a): > Wsparcie rządu jest dla spółki Ursus i Ursusbus najlepszym wsparciem w rozwoju, dla tego uważam, że to najlepsza spółka do inwestycji.
Dnia 2017-08-23 o godz. 15:03 ~ja napisał(a): > hehe dobre jak wy koniecznie chcecie mieć swojego guru ..... >
....................................................................................................................... Tu każdy kto napisze, że Ursus jest super i że będzie 20 zł jest super. A taki Boss? Ten to dopiero prorok. Napisał, że za 2 sesje będzie 6 zł i po tym zwaliło się ponad 20% to oni tego NIE WIDZĄ- hahaha A pinokia jak chwalą - hahaha Zastanawiam się czy to zachłanność tak zaślepia czy straty w głowach mieszają.
Teraz i ja do tego dorosłem. Graty Duchu. Mam tego 30 % ale taki jestem zły że nie posłuchałem. Wszytko zepsuli trend modę marzenia. Sami sobie zrobią ku ku Nikt tego nie dotknie za jakiś czas. Dzisiaj odbicie kota z 10 piętra to już się chyba i tak wysoko odbił.
Dnia 2017-08-23 o godz. 16:10 ~Kazik napisał(a): > Teraz i ja do tego dorosłem. Graty Duchu. > Mam tego 30 % ale taki jestem zły że nie posłuchałem. > Wszytko zepsuli trend modę marzenia. Sami sobie zrobią ku ku Nikt tego nie dotknie za jakiś czas. > Dzisiaj odbicie kota z 10 piętra to już się chyba i tak wysoko odbił.
....................................................................................... Szkoda. Myślałem, że uciekłeś : ( Głowa do góry. Jak Cię znam odkujesz jak nie na tym to na czym innym. Nie inaczej : ) Pozdro.
Wiadomo, że ZG wybije kurs bardzo mocno, aby go pochamować wysłano raport o przełożeniu terminu sprawozdania i wywołano niepokój, w miedzy czasie trwa ustalanie ceny 40% UrsusBus. Pokerowa zagrywka
To nie żadna zagrywka. To po prostu ratowanie kapitału pod kątem wzrastającej niepewnosci i ryzyka. Sam niestety sprzedałem także. A takich optymistów jak Ty (z całym szacunkiem) to ja już przerabiałem na Polimexie. Jak się kisiło w okolicach 9 pln to też tak pisali i tez byli pewni.....i tez byli bardzo mądrzy i mieli świetne argumenty. Długoterminowo pewno wzrośnie (chociaż że termin może się okazać naprawdę długi pokazuje przykład Polimexu). Na razie spada i będzie spadać i taka jest prawda....
Boss, jesteś w błędzie. W swoim wpisie chcesz powiedzieć że Ursusbus będzie wyceniony na podstawie wartości Ursusa. jest to nieprawda, gdyż przy przejściu spółek nie wycenia się ich na podstawie KAPITALIZACJI lecz na podstawie wartości księgowej.
Komu sprzeda i dlaczego ma sprzedać kurę znoszącą złote jajka? Czyżby Skarb Państwa za pośrednictwem PFR? teraz mają 20% Polmotu a co za tym idzie tylko 10% URSUSa...
Przewodniczący RN UrsusBus to taki chłopek roztropek, widziałem go w Krynicy. Wyczułem, że średnio wierzy w UrsusBus, bez zapału, bez energi. Zarajczyk nie bedzie miał problemu aby go wykupić i cene już chyba mają ustaloną.
Witam, temat nadal aktualny, kurs po 4,00. Gdyby nie przychamowanie po info o ZG i Szczecinku był by po 6 zł i trzeba by wyłozyć 50% więcej za UrsusBus, wizerunkowo Zarajczyk trochę stracił, ale zwycięzców się nie rozlicza, poza tym czy 6 bedzie teraz czy póżniej jest bez znaczenia, trzeba przejąć wszystkie akcje gdy firma dopiero raczkuje. Pecha mają jedynie Ci których czas ciśnie.
Pytanie tylko czemu prezesik teraz sprzedał? Czyżby wiedział że wyniki będą kiepskie? A może nie styka mu do ostatniego? :D Ja też narazie się wstrzymam.