Wykorzystanie opcji stabilizacyjnej do 10.08.17 wynosi 78%. Na możliwych do skupienia 11.05 mln akcji, skupiono 8,593,587 Reasumując mogą kupić jeszcze ok 2,5 mil akcji. Opcja obowiązuje do 25.08, lub do wyczerpania w/w limitu.
Dane do 10.08, czyli z przed tygodnia. Kto wie ile jeszcze mogą odebrać i czy jeszcze mogą ?
Bardzo dobrze znam rynek telekomunikacyjny. Kupno Play to niezbyt mądry krok. Ci, którzy mają akcje Play, powinni czym prędzej sprzedać akcje. Jeśli ze stratą, to niech się cieszą, że tylko z taką. Kurs się będzie obsuwał powoli, ale systematycznie. Tam, gdzie się zatrzyma, to będzie realna wartość spółki. Według mnie w granicach 28 PLN. Właściciele Play zrobili bardzo dobry interes. Interes życia. Wycisnęli ze spółki ile się da i zarobili kokosy sprzedając akcje. Nie napiszę, że sprzedali śmiecia, to było by to kłamstwo, ale sprzedali znacznie powyżej wartości. Spółka działa na rynku przeregulowanym przez instytucje UE i polskie. Rynek telekomunikacyjny w Polsce jest już nasycony i należy się raczej spodziewać spadków zysków. Zyski z rozmów telefonicznych drastycznie spadają. Internet komórkowy już się nasycił. Na czym ma ten Play zarobić? Inni operatorzy walczą o utrzymanie się na rynku. Tak samo jest z Play.
Czytam to co napisałeś i mam wrażenie jakbym sam to pisał. Od samego początku te akcje wydawały się zbyt drogie. Właściciele Play wypuścili akcje w rynek w najlepszym możliwym momencie dla nich.
Nie chcę być złym prorokiem, ale trudno w ogóle zakładać, że sytuacja Play w nadchodzących latach może być lepsza niż była i jest. Życzę akcjonariuszom, żeby nie powtórzyła się sytuacja z innym "gigantem" sprzedanym Akcjonariatowi Obywatelskiemu na samej górce.
Ja zaliczyłem stratę i dokupiłem GetBack, który także mam z IPO. Na szczęście IPO GetBack było pierwsze. PLAY wziąłem tylko za kasę ze zwrotu, w 2 terminie IPO, czyli z większą redukcją.
Na 10 sierpnia Morgan nabył 8,6 mln akcji z 11 mln puli stabilizacyjnej obecny kurs 34,02 świadczy, że Morgan wykorzystał już ten limit a jutro 3.708.444 tyle akcji objętych za friko przez zarząd Play wchodzi do obrotu