Ciekawe przy jakiej cenie padnie zabezpieczenie mennicy na akcjach netii wtedy to by sie dzialo jak bank by zaczol sypac. Maja tak jezeli zabezpieczenie padnie musza podac w ciagu paru dni kto kupi akcje jak nie znajdzie sie klient bedzie problem.
Dnia 2017-08-11 o godz. 12:42 ~tak_sobie_myślę napisał(a): > Zbiją kurs do 3 zł, ogłoszą nową emisję i zostaną większościowymi a nas małych jak zwykle wy....ją.
dobrze, dobrze kombinujesz :-)) ....coś koło tego -w tym kierunku :-} ===
jestem jeszcze nienasycony ,ale nie jest źle ,,,
Dnia 2017-08-11 o godz. 23:12 ~12345 napisał(a): > Dnia 2017-08-11 o godz. 12:42 ~tak_sobie_myślę napisał(a): > > Zbiją kurs do 3 zł, ogłoszą nową emisję i zostaną większościowymi a nas małych jak zwykle wy....ją. > > dobrze, dobrze kombinujesz :-)) ....coś koło tego -w tym kierunku :-} > === > > jestem jeszcze nienasycony ,ale nie jest źle ,,, > > > > "Ryzyko spadku wartości posiadanych aktywów finansowych Mennica Polska S.A. z uwagi na posiadanie w swoich aktywach akcji spółki notowanej na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie - Netia S.A. według stanu na dzień 30 czerwca 2017 w ilości 63 407 500 sztuk, dających 18,6% udziału w kapitale spółki Netia S.A. oraz stanowiących na dzień 30 czerwca 2017 roku 28,3% w aktywach skonsolidowanego oraz 33,7% w aktywach jednostkowego bilansu Mennicy Polskiej S.A., narażona jest na ryzyko spadku wyceny wartości tych akcji. Cena giełdowa na koniec I półrocza 2017 roku wynosiła 4,13 zł za 1 akcję. Zasady ujmowania zmian cen akcji, w tym również kryteria dokonywania odpisu z tytułu utraty wartości w ciężar kosztów zostały opisane w nocie nr 9.1 do sprawozdania finansowego. Zastaw rejestrowy na akcjach spółki Netia S.A. (w ilości 56 323 393 sztuk) stanowi zabezpieczenie kredytu inwestycyjnego, o którym mowa w rozdziale 1.7. Według zapisów umowy tego kredytu, w przypadku utraty wartości tego zabezpieczenia poniżej 180% salda kredytu, kredytobiorca zobowiązany będzie do uzupełnienia zabezpieczeń do poziomu 200%. Biorąc pod uwagę saldo kredytu na dzień sporządzenia niniejszego sprawozdania progiem minimalnym spadku ceny akcji Netia S.A. jest poziom 2,56 zł za akcję co daje margines bezpieczeństwa spadku ceny wynoszący 38,1% w stosunku do wyceny na koniec I półrocza 2017."