Na dodatek, jak widać gołym okiem, papier jest świadomie spychany, a to znaczy, że z większymi zakupami należy jeszcze się wstrzymać. Swoją drogą, nie zdziwiłbym się, jeżeli robiłby to jakiś większy koncern, przygotowując sobie grunt do przejęcia. Na przykład Chińczycy, gdyby wchłonęli coś takiego, mogliby zacząć szybką ekspansję w niezwykle przyszłościowym przemyśle, jakim jest przemysł przetwarzania i redukcji śmieci. Elemental to już koncern ogólnoeuropejski, a ten rynek jest ogromny!!
Polskie prawo jest kulawe i nie przystaje do współczesnych realiów.
Dajmy na to ktoś chce przejąć dobrą spółkę giełdową - co robi?
Najpierw kupuje w pakietówkach kilka procent udziałów a potem przez pół roku zbija kurs sypiąc to w rynek. W taki sposób można zbić kilkadziesiąt procent. Oczywiście nie zrobi się tego na dużych spółkach z wig 20 ale na takich jak Elemental już tak. Potem ogłasza wezwanie i przejmuje spółkę po sztucznie zaniżonej cenie.
No nie do końca się zgodzę co do Elementala. Oczywiście schemat prawidłowy ale tu jest za dużo papiera w rynku i za dużo ofe. Tu każdy gra co innego i widać to po kursie. Konflikt interesów na każdym kroku. Sztucznie to uwalają i na chamca. Możliwe że pójdzie wezwanie ale kto im to odda po takiej cenie???? A przymusowego to i tak nie ma szans zrobić.
nie wiem kto teraz wyrzuca, ale wytrwali "idioci" prawdopodobnie skupują. Nie wiem do ilu ta zwałka, ale też mam zamiar kupić. O wezwaniu wspomniałem pewnie z rok temu - komentarzy nie wspomnę
O jezusie. No jak nie ma popytu to wiadomo ze cena leci ale chyba latwiej jest uwalic kurs akcjami z pakietowek. Mielenie miedzy swymi po 40k akcji co sesje i ubijanie po pare groszy. Cena na dobre zawitala 2zl z przodu pytanie o ch...... ty chodzi....