Półrocze wygląda lepiej r/r ale niestety ostatni kwartał nie był już taki zacny jak rok wcześniej. Analizując całą możliwą sprzedaż w gotowych do sprzedaży mieszkaniach i tych z umowami przedwstępnymi to wygląda , że minimalnie pobiją przychody z zeszłego roku i zapowiadany 1000 mieszkań jest realny. Jendak marża spada więc wyniki po stronie zysków mogą nie być takie okazałe. Cena za akcję wydaje się być nadal niska a kondycja firmy stabilna idzie do przodu Aczkolwiek fajerwerków niema .
W tym tygodniu sprzedałem akcje Ronsona. Jeśli chodzi o wyniki martwią niskie przychody zwłaszcza porównując z innymi 2 kwartałami. Uważam, że cena Ronsona, będzie poruszać się w przedziale 1,50 -2,00 ...plusem jest to, że spółka płaci dywidendy. Spółka ma obecnie bardzo dobry wskaźnik P/E co wynika z b. dobrego wyniku w IV kw. Zakładam, że Ronson uzyska 20-30 mln zysku w 2017r co dałoby 12-19 gr zysku na akcję. W każdym razie nie widzę potencjału do wzrostu ceny powyżej 2 zł. Przy cenie ok 1,40 kupie ponownie.
Wcześniejsza decyzja o sprzedaży i potem to, że nie odkupiłem po 1,40 okazały się słuszne. Wyniki za IV kw bardzo słabe, 5 gr na akcje. 1,20 to najbardziej łagodny wymiar kary ... Jeśli w następne wyniki także będą słabsze to kierunek 90 gr ... jeśli dobre to 1,40-1,60 ...
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ronson-planuje-przekazac-w-18-ok-800-mieszkan-oraz-sprzedac-ponad-750-lokali-7576422.html patrząc na konsensus rynek oczekiwał podobnych wyników. Tu wszystko zależy od sposobu księgowania ( uznawania) kosztów. Analiza sprawozdań dev. jest b. trudna
Przeczytajcie kolejny komunikat spółki, a wynika z niego, że nie oddano wszystkich mieszkań zaplanowanych na 2017. Te zostaną oddane w tym roku i jeśli założyć, że plany na 2018 spełnią się w 100%, to mamy dodatkowe wpływy ze sprzedaży z okresu poprzedniego. Dodajmy, że nie planuje się podwyżek stóp procentowych w najbliższym półroczu,a to nie zwiększa kosztów zadłużenia . Ja to widzę jako dobrą okazję na dokupienie akcji.