kolega umoczył na akcjach i próbuje jakoś się podbudować. na poczatku miał nadzieje że 1 mld na skup akcji, myslał że zrobił inbteres życia ale jak mu uswiadomiłem że mld nie ma to łudzi sie nadzieją zaliczki na dywidende
Dnia 2017-07-28 o godz. 12:13 metrino napisał(a): > Dziś trochę namieszalem sprzedając 80% akcji i wchodząc spekulacyjnie w bumech gdy fala optymizmu minie z pewnością tu wrócę
moim skromnym zdaniem dużo złego zrobiły tu rekomendacje bo grają pod kogoś zainteresowanego tanim kupowaniem akcji Synthosa pod przyszłe wyniki za I półrocze. A wszyscy wiemy że będą super dobre, ale wcześniej, do 29 sierpnia ktoś straci a ktoś na tym zyska i to jest oczywiste.
A skąd pomysł, że nie ma już kasy na skup ? Przejrzałem protokół z walnego w maju i w uchwałach zarząd ustalił ,że przeznaczy: 392 mln na dywidendę i wykup 256 mln na dywidendę 405 mln na dywidendę 700 mln na dywidendę i wykup Po czym wypłacili 256 mln + 405 mln = 662 mln. Łączna liczba akcji to 1.323 mln tak więc 662 / 1.323 = 0.5 i właśnie wypłacona w maju dywidenda tyle wynosiła. Czyli w kasie powinno zostać jeszcze 393 mln + 700 mln = 1.092 mln zł w postaci rezerw na ewentualny wykup własny lub następną dywidendę. Uwagi mile widziane.
Mylisz się kolego. Prawie dobrze liczysz jako jedyny z całej bandy negujacej moje słowa że nie ma kasy na dywidendę. Ale nie uwzgledniles zaliczkowej dywidendy.
Uważam ,że mam rację ponieważ: 1. W protokole z maja 2017 w uchwale nr 19 walne zgromadzenie akcjonariuszy Synthosu upoważnia zarząd spółki do nabywania akcji własnych spółki w celu ich umorzenia. Co było by niecelowe gdyby nie było na to środków. 2. W kolejnych uchwałach zmieniają przeznaczenie środków finansowych w kwocie kolejno 392 mln i 700 mln z dywidendy na dywidendę i SKUP. Co również nie miało by sensu gdyby tych środków po prostu nie było. 3. Nawet gdyby było jak tak ja piszesz a z czym się nie zgadzam to zaliczka na poczet dywidendy wypłacona w grudniu 2016 wyniosła 0,53 zł na akcję co pomnożone przez liczbę akcji daje około 700 mln zł. A tym samym na skup własny nadal pozostałoby około 400 mln zł. Pytanie kiedy zarząd rozpocznie skup pozostaje otwarte, nie mniej jednak został zobowiązany przez walne do ogłoszenia decyzji o umorzeniu akcji nie później niż na trzy miesiące po zakończeniu skupu. Pozdrawiam Solid_Snake
I w końcu na tym forum jeden który umie czytać uchwały i myśleć. Zgodnie z uchwałą te niecałe 400 mln nie jest tylko na skup ale zarząd może również wykorzystać to na wypłatę zaliczkowej dywidendy jak i dywidendy. nie musi skupować akcji ;)