Jeżeli mogę się zapytać. Dlaczego uważasz ze olej palmowy to trucizna? Czy powrót do utwardzanych olejów roślinnych byłby lepszy? Jakiego tłuszczu wypadałoby użyć w zamian?
olej palmowy to trucizna i wszyscy o tym wiedzą szczególnie w UE. Niestety wszędzie dodaje się to badziewie (organizm człowieka nie ma odpowiednich enzymów by go przetworzyć) od czekolad po margaryny i inne tłuszcze nie wspomnę o wyrobach cukierniczych. Wawel jako chyba jedyny (są inni proszę o info) sprzedaje czekoladę mleczną (niebieskie opakowanie) bez tego dziadostwa
nie mam akcji ale nt. czekolady mogę się wypowiedzieć.Z racji tego że staram się wspierać polskich producentów(nie wiedziałem że wawel nie jest już polski) to kiedyś spytałem się oficjalnie czy firma wawel produkuję jakąś czekoladę bez e476 które jest szkodliwe i psuje smak,dostałem odpowiedz że nie dodają tego tylko do jakiś galaretek które mnie nie interesują.Efekt jest taki że teraz kupuję sobie czekoladę z belgi z większą zawartością kakao i bez tego dziadostwa
Olej palmowy uzywany w Polsce jest utwardzany ,z prostej przyczyny ......bo ten który uzyskuje się z palmy rosnącej w słońcu lasów Indonezyjskich jest wrażliwy i szybko jełczeje....tak jak masło.....
To dobra wiadomość, że liczy tylko zyski, w końcu o to chodzi, aby były zyski. A cukierki są w coraz większym asortymencie, pojawiły się krówki, bardzo dobrze.
Poza tym w czekoladach "Milka" też jest olej palmowy i jakoś nikt się zbytnio nie przejmuje.A na dodatek teraz czekolady WAWEL są produkowane bez oleju palmowego