• Czemu tak tanio? Autor: ~Gość [83.27.82.*]
    Cormay obecnie około 3 zł. 3zł x 0,8 = 2,4 zł, a tu 1,97 zł. Ktoś mi powie dlaczego tu jest tak tanio??
  • Re: Czemu tak tanio? Autor: ~phoenix [37.248.179.*]
    Prawdopodobnie niska pynność akcji jest powodem i inwestorzy jednak zabezpieczają ryzyko wyjścia ze spółki większą ilością akcji. Niemniej różnica już ponad 20% wydaje się zbyt duża. Drugim powodem jest ciągnąca się już od grudnia 2016 integracja spółek.
    Ale wyglada na to, że sprawy są na finiszu. Więc jeszcze trochę cierpliwości.
    Na dodatek, Orphe zawsze reaguje z lekkim opóźnieniem, bo jednak ynwestory chcą mieć pewność, że wzrost na Cormay jest trwały.
    Przy obecnej cenie Cormaya i przeliczniku 0,8 cena powinna wynosic ca 2,45, a jest poniżej 2,00. To juz bardzo duże dyskonto.
  • Re: Czemu tak tanio? Autor: ~qwtr [178.159.171.*]
    Czuję,że KCI zaraz ruszy. Zero podaży, ogromne kupno w arkuszu po lewej.
    Wartość księgowa jednej akcji 5,35 zł przy cenie akcji 1,03-1,05

Okazja jakich mało moim zdaniem :)
    Dnia 2017-07-17 o godz. 11:12 ~qwtr napisał(a):
    > Czuję,że KCI zaraz ruszy. Zero podaży, ogromne kupno w arkuszu po lewej.
    > Wartość księgowa jednej akcji 5,35 zł przy cenie akcji 1,03-1,05
    >
    > Okazja jakich mało moim zdaniem :)

Okazja drogi kolega jest niewątpliwie, ale na Orphe... Jeden komunkat KNF o zgodzie na emisję dla akcjonariuszy Orphee i w jeden dzień zaliczymy jakieś 30% do góry.
    https://www.knf.gov.pl/knf/pl/komponenty/img/PZ_Cormay_statystyka_postepowania_17072017.pdf
  • Re: Czemu tak tanio? Autor: ~jj [46.134.152.*]
    no i mamy potwierdzenie waszych słów
  • Re: Czemu tak tanio? Autor: ~_ppp_ [31.135.22.*]
    http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/28058949,knf-zatwierdzila-prospekt-pz-cormay-ws-oferty-kierowanej-do-akcjonariuszy-orphee
  • Re: Czemu tak tanio? Autor: ~Gość [83.27.78.*]
    Połączenie de facto "klepnięte", a tu dalej parytet kursów obu spółek ma się nijak do niego. Dlaczego ktoś tak tanio Orphee sprzedaje?
  • Re: Czemu tak tanio? Autor: ~yabol [91.214.4.*]
    Jak nie mają trupa w szafie i chcesz objąć akcje Cormay to nie ma się czym martwić. Mało akcji w obrocie to tutaj mogą się różne rzeczy z kursem dziać.
    mało jest akcji na S, więc trzeba towarzystwo postraszyć,
    "Cena emisyjna akcji serii L zostanie ustalona przez zarząd za zgodą rady nadzorczej. Zarząd spółki ustalił wycenę jednej akcji Orphee […] według wartości godziwej na kwotę 2,59 zł i uzyskał opinię biegłego rewidenta co do wartości godziwej akcji Orphee ustalonej na dzień przypadający nie wcześniej niż sześć miesięcy przed dniem wniesienia wkładu" - czytamy w projekcie uchwały."źródło: https://www.pb.pl/pz-cormay-planuje-emisje-akcji-na-przejecia-orphee-833030

Ps. czy dzisiaj wartość godziwa nie jest wyższa - kto ma analizator? Myśleć to nie boli, a tym którzy nie mają czasu poczekać współczuję.
  • Re: Czemu tak tanio? Autor: ~Gość [83.27.78.*]
    Czyli to taka "efektywność rynku" mamy dzisiaj? No nic, ja mam czas i trochę sobie dobrałem dzisiaj. Sądzę, że w "promocji":)
    ja również mam czas ;)
  • Re: Czemu tak tanio? Autor: ~Gość [83.7.59.*]
    Wygląda na to, że wczoraj chyba była "promocja";)
  • Re: Czemu tak tanio? Autor: ~pol [77.253.43.*]
    teraz też warto sprzedać crm i zamienić na orp
    od 5 do 10% różnicy
    potem oczywiście złozyć zapis

moim zdaniem różnica w kursach obu spółek będzie kilku %
  • Re: Czemu tak tanio? Autor: ~pol [77.253.43.*]
    dlatego warto dla dlugoterminowych wywalić crm kupic orp o zamienić w emisji na crm
    troche zachodu lecz dodatkowy zysk nawey 10%
    Dnia 2017-07-26 o godz. 22:01 ~pol napisał(a):
    > dlatego warto dla dlugoterminowych wywalić crm kupic orp o zamienić w emisji na crm
    > troche zachodu lecz dodatkowy zysk nawey 10%

no właśnie cała zabawa tkwi w tym "zachodzie", ale jak się ma odpowiednio dużo akcji to jest za czym chodzić ;)
[x]
ORPHEE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.