• wezwanie MCI Autor: ~US [78.10.109.*]
    Jeśli te kombinacje alpejskie na MCI są pod wezwanie to drobni wyjdą na niezłych frajerów. Ciekawe po jakiej cenie będzie chciał zdjąć i czy drobni odpowiedzą. Bez nich raczej 90 procent nie uciuła.
  • Re: wezwanie MCI Autor: ~wowa [37.47.9.*]
    Prezes handluje już tylko sam ze sobą.
  • Re: wezwanie MCI Autor: ~białoczerwony [91.202.175.*]
    Do października nie może być taniej niż 10,40zł bo po tyle najdrożej kupował w 10.2016r z drugiej strony po 10.40 może zbierze 5mln akcji. Nie więcej. Następne 5-10mln to byłoby trzeba dać już ze 12-13 zł ale to albo w następnym wezwaniu czyli po wynikach za IIIQ albo w tym pierwszy po wynikach za 1H podwyższając cenę z tych 10,40zł. A to i atk zebrałby powiedzmy 15mln akcji i miałby 44mln akcji a 90% to ponad 47mln. Oczywiscie jest możliwe że te 3mln to mój błąd szacunkowy i może tyle zebrać w kwocie do 12-13zł. Śmiem jednak wątpić, widać że tu nie ma za bardzo kto oddawać bo zosatli sami twrdo-jajowi i więdzący czym jest i jakie perspektywy mają spółki z portfela MCI.
    Moim zdaniem też po wynikach za 2017 dośc mocno wzrośnie NAV bo w końcu muszą to przeszacować, zeby nie było tylu umorzeń certyfiktów sprzedawanych przez PEM (jakieś zyski trzeba będzie zacząć wykazywać) więc do maja 2018 powinno się wszystko wyjaśnić.

Są jeszcze te nieszczęsne G1 z możliwością wymiany na akcje po około 14,2zł ...

Będzie bardzo ciekawie, bardzo oj bardzo :)

Te kombinacje to raczej jakieś gierki podatkowe, na wezwanie zastawił swoje MCI, PEM i Daty
  • Re: wezwanie MCI Autor: ~HiperbessaMCI [188.146.168.*]
    W polowie 2018 bedzie juz bessa na rynkach i krew będzie sie lała, wiec nie zdazycie zarobic gamonie :-)
  • Re: wezwanie MCI Autor: ~Re [94.254.144.*]
    Bessa to będzie dopiero za 3 lata kolego
  • Re: wezwanie MCI Autor: ~US [78.10.109.*]
    Z cyklu podwyższania stóp procentowych wynika, że bessa będzie gdzieś w okolicach połowy 2020. Zakładając że zaczną podwyższać na początku 2019. Pożyjemy zobaczymy.
  • Re: wezwanie MCI Autor: ~HiperbessaMCI [188.146.102.*]
    Ale kto FED czy nasi? Wiadomo, że trudno jest teraz określić, skad moze przyjsc presja inflacyjna? Surowce raczej nie maja trendów wzrostowych, ale może wystąpić coś, czego w tej chwili nie bierzemy pod uwage i stopy podniosa w ciagu 2 kwartałów
    1. Bessa nie przeszkadza w niczym dla sprzedaży spółek przez MCI
    2. Dla wycen spółek z portfela już tak, ale za to w kryzysach biznesy internetowe znacznie mocniej przyśpieszają.
    3. W 2017r kończą się konwenanty zabraniające wypłaty dywidendy, polityka zakłada jej wypłatę os 2018r.
    4. Fundusze Limited Partner ( a takim po wydzieleniu PEM jest MCI) notowane są notowane nawet z premią od 0,8-1,2 NAV.
    5. Dywidenda wypłacana od NAV uwiarygodni wyceny tegoż NAV, wypłata dywidendy zlikwiduje sporą cześć dyskonta
    6. Bessa nie musi być krachem , bo krachy nie zdarzają się raz na 10 lat.
    Jeśli ktoś czeka na wystrzał MCI tak jak w 2007 to raczej się nie doczeka.
    Jeśli ktoś gra pod AT i "zarabia" 10-30gr od kilku tysięcy akcji, to faktycznie może obawiać się jakiejś większej korekty, która może być bessą.
    Jeśli ktoś czeka na dywidendy i wyceny w okolicach 0,8 NAV lub większe tak jak ja spokojnie siedzi na dupsku.
    Jeśli ktoś czeka na agresywny przyrost NAV poprzez dynamiczny rozwój spółek portfelowych tak jak siedzi na dupsku.
    Jeśli ktoś ma na 100% swoich akcji ( i nie jest to 1000 czy 10000akcji) w MCI na long term siedzi spokojnie na dupsku.
    link
    link 

Zagrożenia ( bankrutowanie kolejnych ważnych spółek z portfela-zdarzyło się raz, delisting MCI -istniej takie prawdopodobieństwo i to całkiem spore-choć na pewno nie po takiej cenie, kolejne syfienie przez zawiadowcę ruchami takimi jak obligi podobne do tych G1 istniej takie prawdopodobieństwo nie wiem jak duże, brak dywidendy bo coś tam, coś tam już raz spółka nie zrealizowała polityki dywidendowej, zabawa w unikanie podatków poprzez sprzedaż i pożyczanie kasy między spółkami to przy obecnym rządzie-już było JTT i sprawa do dziś nie zamknięta. Czyli podsumowując dalsze rujnowanie wizerunku spółki i postrzegania jej przez rynek.

Jeśli ktoś jest trollem i cieszy się i buduje swoje poczucie wartości z czyjejś straty lub niepowodzenia, a jest tu paru takich to bez względy na wyceny MCI zawsze znajdzie powód żeby poprzez forum dowartościować się kosztem innych.

Czekam na rozwój sytuacji z potencjalnym wezwaniem. Na ile % Czechowicz wezwie???
  • Re: wezwanie MCI Autor: ~jan [78.9.132.*]
    AT krotkoterminowo- wg mnie dobra okazja do kupna ,odwrocone RGR staje sie faktem ,zasieg wzrostu to 10,50 (bez zmian).
    Ryzyko niewielkie ,mozliwosc wyjscia z niewielkimi stratami gdyby cos nie poszlo- pożdane na dzis zamnkniecie :cirka 9,50 :)
  • Re: wezwanie MCI Autor: ~HiperbessaMCI [188.146.135.*]
    Jan, odbieram Briju spokojnie i systematycznie, jak myślisz, czy zarobie do końca roku wiecej niz bialoczerwony na Mci? :-) kupuje briju z obecną srednia 7.75
  • Re: wezwanie MCI Autor: ~frty [195.26.22.*]
    stopy to wzrosna już w tym toku

a podczas tej j hossy kogo interesuje mci? nikogo o sorry tylko prezesa i mara który naganial 3 lata bez skutku
  • Re: wezwanie MCI Autor: ~jan [78.9.132.*]
    jak widzisz obroty zdecydowanie wieksze i kurs tez drgnal wiec jest dobrze .mecz mci : brjiu 1:0
    A propos ,bialoczerwony to nie gracz to raczej rodzaj "rentiera" ,ktory glaszcze i piesci codziennie wirtualne piniazki ,ktorych raczej nie zdazy odebrac :))

• Re: wezwanie MCI Autor: ~HiperBessaMCI [83.21.121.*]
    Kupiłem sobie 2 tysie na szybko, pierwszy raz od 2 lat;)) Miałem dokupić briju ale ono wystartuje za 2-3 tygodnie myślę.
    Dnia 2017-07-18 o godz. 16:58 ~HiperBessaMCI napisał(a):
    > Kupiłem sobie 2 tysie na szybko, pierwszy raz od 2 lat;)) Miałem dokupić briju ale ono wystartuje za 2-3 tygodnie myślę.

Tak z ciekawości zapytam. Mając w Briju powiedzmy 30% portfela załapiesz się na wystrzał i zarobisz na tym 30%. To wg Ciebie ile zarobiłeś na portfelu? 30% czy może znacznie mniej?
  • Re: wezwanie MCI Autor: ~HiperBessaMCI [83.21.204.*]
    Ty tak poważnie? masz mnie za idiotę białeoczerwony?? Był moment w zeszłym roku, że miałem w briju prawie 80% portfela, wiem jak to wygląda, ale rzadko mam poniżej 40% w spółce, chyba że gram na krótko jak dzisiejszy zakup. Odbije o złotówkę, zarobie 2 koła, niby nic ale jak coś się dzieje, to trzeba korzystać. Teraz mam 50% w Primamodzie i 30% zysku czyli 15% na portfelu. Przy jej płynności trzeba wychodzić przez kilka sesji. W Briju też planuje mieć NIE MNIEJ NIŻ 50%
  • Re: wezwanie MCI Autor: ~białoczerwony [94.254.147.*]
    Bardziej za osobnika z mentalnością dzieciaka. No wiesz tak to wygląda. Teraz wiem, że zyski portfelu rozumiemy tak samo
    Tylko żeby jeszcze nie ta dziecinada...
  • Re: wezwanie MCI Autor: ~HiperbessaMCI [188.146.129.*]
    Jeżeli próbujesz rozszyfrować wiek i osobowość człowieka po stylu pisanie, to mogę powiedzieć, nie idź tą drogą
  • Re: wezwanie MCI Autor: ~US [78.10.109.*]
    Chciałeś inflacji? Mówisz masz.
    http://biznes.interia.pl/makroekonomia/news/droga-zywnosc-zafunduje-nam-inflacje-ceny-rosna-najmocniej,2530347,2156
[x]
MCI 1,71% 29,70 2025-10-01 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.