• 4 lipca - czat inwestorski Autor: ~mały [83.27.252.*]
    link 

Dam sobie rękę uciąć że padnie tam odpowiedź "jeżeli nie osiągną 90% wezwanie się nie powiedzie". Tak nawiasem mówiąc, dziwne jest przeprowadzanie "czatu inwestorskiego" w terminie kiedy teoretycznie tych inwestorów miało by już nie być.
  • Re: 4 lipca - czat inwestorski Autor: ~mały [83.27.252.*]
    Na pewno na pytanie czy obejmie akcje objęte zapisami nawet przy nie ziszczeniu się min. 90% myślę że odpowie "NIE" bo "nie zostanie spełniony warunek wezwania". Albo już wtedy mu się uda wypłoszyć resztę i osiągnie te 90%, a jak się nie uda przed końcem bieżącego terminu (tj. 7 lipca) to przedłuży wezwanie po raz kolejny. Od was zależy dalszy scenariusz tej telenoweli.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [94.254.163.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: 4 lipca - czat inwestorski Autor: ~mały [83.27.252.*]
    No jak na użytek buczka. Zwracam przecież uwagę że zabawa może wcale nie zakończyć się 7 lipca jak pewnie większość myśli. Niech ludzie wiedzą jak poplątana jest konstrukcja zapisów. Jeżeli wszyscy zwieją przed 7-mym, to każdy dostanie 7.18 i na tym koniec. A tak to zabawa może trwać dłużej i cena też pewnie została by podniesiona co najmniej 3 raz z rzędu.
  • Re: 4 lipca - czat inwestorski Autor: ~No [94.254.163.*]
    Tak napawde to problem buczkòw Ci Co oddaja w wezwaniu lub teraz totalnie ich nie rozumiem ...moje prywatne zdanie jest takie że zbiorą max w granicach 80 %
    Teoretycznie nawet gdyby zebral tyle ile chce to i tak nie zamyka drogi akcjonariuszom walki o swoje i prawdziwa wartosc ustali sąd i to bedzie całkiem inna kwota a więc ...spoczko czekamy i luzik
  • Re: 4 lipca - czat inwestorski Autor: ~Mrfiesta [188.146.2.*]
    Głupoty piszecie 7 koniec i basta skorzystal juz z przywileju wydluzania a jedynie tylko zapis ceny sie zmienil i nie wprowadzac w blad ludzi
    Moźe przedłużač do 120 dni od pierwszej daty...A zreszta to jego problem bo komputronik jest wyceniony bardzooo nisko
  • Re: 4 lipca - czat inwestorski Autor: ~Ben [31.0.120.*]
    To będzie kolejna odsłona przedstawienia pod nazwą jak przekonać mniejszościowych że jesteśmy dobrodziejami wybawiając ich od akcji. W mojej ocenie warto trzymać akcje przynajmniej do końca sierpnia, kiedy planowane jest rozwiazanie wielomilionowego sporu prawnego. Nie bez kozery odkładają to w czasie. Chcą do tego czasu mieć więcej w akcjonariacie komputronika. Do dzielenia się stratami są potrzebni akcjonariusze mniejszościowi, do spijania śmietany już niekoniecznie.
  • Re: 4 lipca - czat inwestorski Autor: ~mrfiesta [188.146.14.*]
    Wlasnie od pierwszej daty wiec liczymy od momentu wezwania i 120 dni mija wiec dalej upieram sie ze 7 koniec tak ile by trwalo takue wezwanie pol roku nie znam takiego przypadku ze tak dlugo trwalo
  • Re: 4 lipca - czat inwestorski Autor: ~mały [83.27.233.*]
    Z tymi 120-toma dniami trochę się rozpędziłem bo wnikliwie czytając Rozporządzenie punkt po punkcie gdzie jest wiele przeskoków między paragrafami i punktami dotarłem do miejsca gdzie jest informacja że to przedłużenie może być dokonane jednak nie w ostatnim dniu zapisów ale musiało by być ogłoszone na 14 dni przed końcem zapisów.

W ostatnim dniu można przedłużyć jeżeli cytuję:

"o czas niezbędny do ziszczenia się warunku prawnego nabycia akcji w wezwaniu lub otrzymania wymaganego zawiadomienia lub decyzji właściwego organu, jednak nie więcej niż do 120 dni - jeśli bezskutecznie upłynął termin, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 18"

Wg treści wezwania żadnego "warunku prawnego" jednak nie było (pkt 24 wezwania)

24. Oświadczenie podmiotu nabywającego akcje o ziszczeniu się wszystkich warunków prawnych nabywania akcji w wezwaniu lub o otrzymaniu wymaganego zawiadomienia o braku zastrzeżeń wobec nabycia akcji lub wymaganej decyzji właściwego organu udzielającej zgody na nabycie akcji lub wskazanie, że wezwanie jest ogłoszone, pod warunkiem ziszczenia się warunków prawnych lub otrzymania odpowiednich decyzji lub zawiadomień, oraz wskazaniem terminu, w jakim ma nastąpić ziszczenie warunków prawnych i otrzymanie wymaganych zawiadomień o braku sprzeciwu lub decyzji udzielających zgody na nabycie akcji, nie dłuższego niż termin zakończenia przyjmowania zapisów w ramach wezwania
    Nie istnieją żadne warunki prawne, od których zależałoby nabycie Akcji Spółki w drodze Wezwania oraz nie jest wymagane otrzymanie żadnych decyzji właściwych organów udzielających zgody na nabycie Akcji Spółki, ani też zawiadomień o braku zastrzeżeń wobec nabycia Akcji Spółki. Wezwanie nie jest ogłaszane pod warunkiem spełnienia warunków prawnych lub otrzymania właściwych decyzji lub zawiadomień.

W związku z powyższym bardziej istotne jest rozkminianie tematu podanego w tym wątku:

https://www.bankier.pl/forum/temat_odnosnie-punktu-26-tresci-wezwania,25097289.html
  • Re: 4 lipca - czat inwestorski Autor: ~No [78.10.204.*]
    Kluczem w całej sprawie mieč z naszej strony ponad 10 % akcji i byč na tyle zorganizowanym co by się wstawič na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy spółki .To jest najważniejsza sprawa.
    Oczywišcie ješli zajdzie taka potrzeba.
    chce zaplacic ludziom 1/3 ceny pozbawič ich akcji i sobie rozmówki urządza ...to w sumie do czego mu potrzebni Ci inwestorzy jak chce ich się pozbyč....wyjątkowy tupet i beszczelnošć
  • Re: 4 lipca - czat inwestorski Autor: ~Ben [66.102.9.*]
    Teraz będzie się upierał że 7.18 zł to najgodziwsza cena i wiecej nie będzie. Jak dla mnie niech nie podnosi ceny, a najlepiej niech odwołają wezwanie. Czas działa na korzyść akcjonariuszy mniejszościowych.
    Dokładnie...niech sobie te wezwanie wsadzi w buty ...
  • Re: 4 lipca - czat inwestorski Autor: ~xxx [94.254.243.*]
    Ciekawe czy Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych jest w drużynie Buczkowskiego czy w waszej drużynie .
  • Re: 4 lipca - czat inwestorski Autor: ~no [78.10.204.*]
    jedna rzecz tak naprawde ma znaczenie ...w razie zagrywek buczków....dobrze zoorganozowane ponad 10 procent..... myśle że to jednak nie będzie potrzebne ponieważ nastęny skupujący zapłaci tyle ile zapłaci wiekszościowym i to będzie uczciwa cena...ponieważ ja obstawiam że pinokio ma kupca na część handlową komputronika i zostawia dla siebie i chce się skupić i rozwijać część informatyczną czyli komputronik biznes to tylko takie moje przemyślenia i proszę się na nich nie opierać i wykonywać inwestycji giełdowych..
  • Re: 4 lipca - czat inwestorski Autor: ~mały [83.27.237.*]
    Raczej wydaje mi się że buczek chce po prostu całkiem wyjść z GPW. Ostatnio jest "moda" na wychodzenie z GPW
    Niekoniecznie chodzi w takich przypadkach o chęć zagarnienia zysków tylko dla siebie.

Patrzyłem na projekt ustawy o spółkach publicznych jak i śledziłem przebieg ostatnich zmian których było mnóstwo.
    Tylko w tym i poprzednim roku treść zmieniła się aż 8 razy !

Weszło lub wejdzie do tej ustawy mnóstwo punktów z obowiązkami informacyjnymi a przede wszystkim dużo wyższych kar finansowych. Za niewywiązywanie się z obowiązków po łbie może dostać zarówno spółka jak i osoby fizyczne z nią związane.

Obecna władza jest dużo mniej pobłażliwa dla uczestników rynku. My jesteśmy beneficjentem tych zmian, ale dla władzy być może nadrzędnym celem jest kasa na 500+ :)

Przykład jednej z niedawnych zmian: wymóg 9/10 głosów by móc złożyć wniosek do KNF o dematerializację powstał w czerwcu 2016. Wcześniej było to 4/5 głosów.
  • Re: 4 lipca - czat inwestorski Autor: ~no [78.10.204.*]
    pożyjemy zobaczymy...dobrze ponad 10 trza mieć
    Tylko źe chce wejsc z komputronikiem biznes i jesli pozostawi za soba taki smrőd že wywłaszczy za pōł darmo akcje to kto mu kupi komputronik biznes mysle ze tu przymusowego wykupu nie bedzie ...ale w razie czego trzeba sie organizowac jak na wojne
[x]
KOMPUTRON 0,00% 6,00 2026-05-15 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.