Dnia 2017-06-29 o godz. 10:02 ~tomaszek napisał(a): > Wiem wiem odcięcie , ale kurs szybko go uzupełni , a kolejne dywidendy jak co roku sowite , to moja emerytura
Szybko? W Twoim wieku to pół roku szybko zleci....
jakie 8%? Łącznie w tym roku Echo wypłaci dwie dywidendy jedną normalną 50groszy za zysk z 2017, dywidenda ustalona kilka tygodni temu i jedną dodatkową w lipcu również w wysokości 50 gr. Daje nam to ponad 15% stopę dywidendy.
Lisala w ten spółce jest po to, żeby wyciągać kasę poprzez dywidendy najszybciej jak to możliwe. Skoro za rok obrotowy 2016 znaczną część wypłacili w grudniu, teraz po sprzedaży EPP chcą wypłaty natychmiast w lipcu, to za rok obrotowy 2017 również będzie najpóźniej w grudniu, jak przepływy pieniężne pozwolą, a pozwolą.
Dnia 2017-06-29 o godz. 12:38 ~Eeeeechchch napisał(a): > I gdzie tu jest napisane że ta wypłata nastąpi w tym roku
A gdzie miałeś napisane, że w lipcu wypłacą 0,5 zł gratisa. Trzeba przewidywać i ryzykować. Jakby na giełdzie wszystko było przewidywalne, to każdy byłby milionerem. A tak, jeden traci, bo kupuje na górce, jak już fakty są znane, a drugi zarabia, bo przewidział fakty wcześniej. Za 2017 r. mogą wypłacić w formie zaliczki dywidendowej już w bieżącym roku. Mogą, ale nie muszą. Mogą też jeszcze wypłacić dyw. spec. z pozostałych akcji EPP. Ja mam akcje, nie sprzedaję, przyjmuję D i obserwuję kurs. Sprzedam akcje jak osiągną cenę 10 zł.
czytajcie raporty ze zrozumieniem to bedziecie wiedzieć. 1 dywidenda za rok obrotowy 2017: 50 groszy 2. dywidenda za sprzedaż akcji EPP w lipcu, ostatni komunikat: 50 groszy. fakt nie są zatwierdzone, ale kupujemy plotki sprzedajemy fakty, a dywidendy będą na bank