• KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: ostry- [83.30.4.*]
    Witam
    Jak zwykle na początek wykresy.
    Miesięczny
    link
    Tygodniowy.

link
    Dzienny

link
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: ostry- [83.30.4.*]
    Krzywa rentowności obligacji coraz baczniej obserwowana przez akcjonariuszyPWC - Biznes
    23 Cze 2017, 22:55

Rynek obligacji skarbowych USA ma istotny i często niemal bezpośredni wpływ na wiele procesów gospodarczych oraz trendy cenowe na rynkach innych aktywów. Klasycznym przykładem w tej dziedzinie pozostaje oprocentowanie kredytów hipotecznych, które za oceanem opiera się głównie na poziomie rentowności dziesięcioletnich obligacji skarbowych. Obecnie, w okresie bardzo dynamicznego wzrostu popytu i cen nieruchomości, koszt takiego kredytu może mieć decydujące znaczenie dla utrzymania tendencji zwyżkowej. A z kolei wartość posiadanych nieruchomości, obok wartości instrumentów finansowych w portfelu gospodarstw domowych, mocno wpływa na poczucie bogactwa, stabilności finansowej i skłonności do konsumpcji Amerykanów. Nic więc dziwnego, że rentowności obligacji są monitorowane na bieżąco i poważne ich zwyżki mogłyby budzić duży niepokój ekonomistów.

Jednak i ten medal ma dwie strony. Zbyt niskie rentowności obligacji również miewają negatywny wydźwięk. A wynika to z historycznych doświadczeń. Przed każdą recesją w USA po II wojnie światowej miało miejsce odwrócenie krzywej rentowności obligacji skarbowych, przynajmniej w pewnym jej zakresie. Niektóre obligacje o dłuższych terminach zapadalności były notowane z niższą rentownością od tych o krótszych terminach zapadalności. Na szczęście nie zawsze odwrócona krzywa rentowności okazywała się zapowiedzią recesji, ponieważ w ostatnich kilkudziesięciu latach występowała częściej niż spadek tempa zmian PKB poniżej zera.

Po ubiegłotygodniowej podwyżce stóp procentowych i komentarzach FED krzywa rentowności amerykańskich "skarbówek" spłaszczyła się. Krótki koniec nieco podniósł się, a długi trochę opuścił. Jeszcze nieco brakuje do odwrócenia krzywej, które mogłoby zapowiadać spore kłopoty w gospodarce i na rynku akcji. Jednak różnica pomiędzy rentownością "pięciolatek" i "dwulatek", to zaledwie około 40 punktów bazowych. Natomiast różnica między "trzylatkami" i rocznymi obligacjami opiewa na około 25 punktów bazowych, czyli tyle, o ile FED w ostatnim okresie podnosi stopy procentowe na jednym posiedzeniu. Sytuacja może wiec dosyć szybko zmienić się.

Przyjęło się uważać, że największy wpływ na rentowności obligacji skarbowych mają odpowiednio: w krótkim końcu krzywej rentowności - oficjalne stopy procentowy ustalane przez bank centralny, w środku przebiegu krzywej - prognozy inflacyjne, na długim końcu krzywej - wiarygodność kredytowa kraju. W sytuacji, gdy FED nie zrezygnuje z podwyżek stóp procentowych w tym roku, a inflacja nadal nie będzie wyraźnie rosła (choćby ze względu na niskie ceny surowców i słabą dynamikę wzrostu płac) możemy za kilka miesięcy zaobserwować odwróconą krzywą rentowności na amerykańskich obligacjach. A wtedy posiadaczom akcji pozostanie rozwiązanie zagadki: czy to tylko straszak, czy złowieszcza zapowiedź dla koniunktury na Wall Street.
    (Alfred Adamiec - Private Wealth Consulting)

Bardzo fajny artykuł , potwierdza to o czym myślę i mówię od pewnego czasu - losy dalszej ewentualnej hossy na amerykańskim rynku akcji zależą w bardzo dużym stopniu od amerykańskich obligacji a w zasadzie od ich oprocentowania.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Ciekawe czy zobaczymy w tym tygodniu kierunek na dłużej czy znów tydzień na zero.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: ostry- [83.30.37.*]
    Zaczęli z grubej rury.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Najwyższa pora jeśli mamy myśleć w krótkim terminie o rozprawieniu się z 2400.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: malarz30 [83.238.28.*]
    osobiście nie przyzwyczajam się do tej myśli
    Obserwuje ktoś CCC ? Jak to technicznie wygląda ? Czy dobrze mi się wydaje że kluczowy jest poziom 225 i właśnie idzie o niego walka aby się wybić w górę ?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: gim [83.31.144.*]
    Wedlug mnie poziom 226,3 jest oporem,który zdecyduje o aktywacji L. Dolne cienie podpowiadają,że chęć parcia up jest duża.Można też doszukać się trójkąta prostokątnego.
    Dzięki Gim
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: gim [83.31.144.*]
    Treść powyższej analizy jest tylko i wyłącznie wyrazem osobistych poglądów jej autora i nie stanowi rekomendacji w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r.........:):)
    Spoko w wyborach nie kieruje się sugestiami innych ale warto posłuchać co inni mają do powiedzenia
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: wwwmmm [37.47.137.*]
    Jestem pewien że krągłości kwadratu nie nie mają szans z trójkątem prostokątnym.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: kurdefw20 [89.64.61.*]
    Witam, he he.
    Na tygodniowym WIG20 podobają mi się te ostatnie dolne cienie przez kilka tygodni.

Co do CCC ravcio to tak, poziom 225 jest ważny.
    Ale nie bój się, kup szybko, bo zaraz go przebiją,
    bo w czwartek kupiłem buty za 119,99 zł w CCC.

A co do mnie, to zaliczyłem całą sesję,
    wszystko co się dało i ruszało,
    i został mi jeden semestr do obrony inżyniera.

Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów!
    Kurdefw co Ty studiujesz ?
    Odnośnie CCC to już dawno mam je kupione znaczy parę miesięcy temu a część to parę lat temu. I teraz to bardziej myślę nad sprzedażą kiedy to zrobić i ile ma jeszcze szanse urosnąć.
  • ostro jadą na bankach Autor: ostry- [83.30.37.*]
    PKO i PEO
    Emeryt już może zaznaczyć wzrost .
  • A propos dobrych spółek Autor: ostry- [83.30.37.*]
    Synthos i Trakcja dziś się obudziły.
  • Re: ostro jadą na bankach. Emeryt już może zaznaczyć wzrost. Autor: emeryt_giełdowy [83.11.186.*]
    Jeszcze się wstrzymam. Trochę zbyt ostro pojechali to mogą ostro zjechać na +0,0000016%.
  • Re: ostro jadą na bankach. Emeryt już może zaznaczyć wzrost. Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Fajnie wygląda tylko obroty większe by się przydały.
  • Re: ostro jadą na bankach. Emeryt już może zaznaczyć wzrost. Autor: ostry- [83.30.37.*]
    152 mln na PEO w tej chwili
    Mało ?
  • Re: ostro jadą na bankach. Emeryt już może zaznaczyć wzrost. Autor: ostry- [83.30.37.*]
    a z CCC to ja bym się przesiadł na LPP
  • Re: ostro jadą na bankach. Emeryt już może zaznaczyć wzrost. Autor: gim [83.31.144.*]
    Przy wybiciu dosyć istotnego poziomu większe obroty mile widziane.A z drugiej strony jeszcze nie koniec sesji,czyli może być zwrot.Obroty na w20 500 z czego 150 peo.
    no i wystarczy uderzyć w dwa największe banki .
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: kurdefw20 [89.64.61.*]
    Studiuję informatykę.
    ravcio gratuluję zakupu CCC.
    Ja bym sprzedawał po pierwszych kilku słabszych miesięcznych raportach.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: ostry- [31.11.128.*]
    To była ważna i ciekawa sesja - mocne wyjście w górę bankami to dobry prognostyk dla byków.
    A w tym tygodniu czuję że będzie jeszcze grany Polimek.
  • A kolega GIM... Autor: sakitoru [82.177.207.*]
    Teraz już rozumie o jaki zaciąg esów chodziło.. gwarantuje Ci że dzisiejszego strzala dostali wszyscy zebrani od 2280 do 2320 moze 15% zrezygnowalo po wyjsciu na zero gdy rynek cofnął się na 2304, i myślę że spora czesc siedzzi tam dalej licząc na spore cofnięcie z 2360.

Mozna dodac ze sytuacja z poprzedniego tygodnia poniedzialek-wtorek nie moze sie powtorzyc bo na gieldzie nic nie wyglada identycznie 2 razy z rzedu... a co to oznacza? ze elki bezpieczne.

Odniesc mozesz jeszcze moj piatkowy wpis do kilku ostatnich refleksji Arbeza uwierz mi że nie jestem z nim w spisku... takie realia po prostu.

A na pokladzie peo kgh pge L.
  • Re: A kolega GIM... Autor: gim [83.31.144.*]
    Poziom 340 dla niektórych bardzo istotny nie jest pokonany.Dopóki rynek nie wybije ostatniego szczytu sprawa korekty nie jest zamknięta.Wczoraj na fix chciałem S-kgh podebrać,ale nie było chętnych na L.
    Dostałem dzisiaj.
  • Re: A kolega GIM... Autor: ostry- [83.30.6.*]
    Pięknie jadą na Synthosie już od rana.
    PKO BP na plusie , Trakcja na plusie , Polimek na plusie .
    i LPP też na plusie.
    Spadki na Daxie kompletnie u nas niezauważone....
  • Re: A kolega GIM... Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Odnośnie CCC i LPP firmy niby podobne a trochę inaczej się zachowują. Tzn. CCC kupiłem pierwszą część akcji w 2013 po 100. Wydawało się drogo bo było po dużych wzrostach. Potem jeszcze dokupiłem i tak to wyszła jedna z moich lepszych inwestycji. Były lepsze i gorsze okresy, korekty wcale nie małe. Wcześniej 200 zł wydawało się niemożliwym do osiągnięcia. Potem ustawiłem część akcji do sprzedaży po 220 i 240 zł bo też się wydawało strasznie wysoko. I jakieś 20 %  sprzedałem na tych poziomach. Myślę że jak dojdzie do 250 to następne sprzedam. I potem kolejne. Jakby nie patrzeć na przestrzeni lat są ciągle nowe szczyty ale nic nie trwa wiecznie. Zakładam że 300 to max do osiągnięcia w tej hossie.
    LPP hm... może i masz rację Ostry że będzie lepiej się zachowywać niż CCC nie wiem ale LPP też mam od wiosny zeszłego roku.
    Myślę że tez jest wysoko choć pamiętam czasy jak było po 10 000 zł i jak się wydawało że końca wzrostów nie będzie. Jak kupiłem pierwszy raz w marcu zeszłego roku po 5 800 wydawało się tanio bo już tyle spadło. Na ale cóż jednak spadło niżej i drugi zakup był fartem prawie w samym dołku po 3870. Co dalej.. nie wiem czy wróci kiedyś do 10 000, może w kolejnej hossie. Teraz nie bardzo na to liczę. Teraz wreszcie przebija się przez 7 000 i ma szanse zbliżyć do 8 000 i jeśli tam dojdzie to część sprzedam.   
  • Re: A kolega GIM... Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Kurdefw czy tajemnicą jest gdzie studiujesz czy możesz powiedzieć ? Wiedzę że my po jednym fachu bo ja też informatyk.
    Piękny zjazd na dax.Ciekawe jak długo gpw wytrzyma?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: zosia3005 [188.146.137.*]
    Ciekawe co dalej..
    KGHM idzie w zaparte , ale za mało waży
    Banki już nie maja pary ..
    .. a Orlik się poddał po ostatnich decyzjach personalnych w Zarządzie

Pozdrawiam
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: zosia3005 [188.146.137.*]
    Orlen najważniejszy bo "najcięższy"
    a najbardziej traci ...
    A właśnie zastanawiałem się czemu PKN tak spada możesz mieć rację Zosia że to po zmianach w zarządzie.
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Jedrzejczyk-i-Chelminski-nie-beda-ubiegac-sie-o-miejsca-w-zarzadzie-PKN-Orlen-nowej-kadencji-7528384.html

Jakkolwiek można to oceniać , nie wiem czy p. Prezes Jasiński bez wsparcia doświadczonych członków zarządu powtórzy ubiegłoroczny wynik firmy. Poza trym jeśli odchodzi wiceprezes ds finansowych ( S. Jędrzejczyk ) , to na ogół .. coś jest na rzeczy .... ??!
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: pkc [83.23.252.*]
    zmiana w PZU i było aj waj, jak się pozniej okazało okazja na zakupy
    są infa które wkłada się do kosza
    Myślę że może to też być techniczny spadek - PKN podszedł pod ostatnie szczyt i się z niego wrócił.
    Ciekawe ...
    to nie są okazje na zakupy tylko
    na pozbycie się papierów ..
    .. ale to moje zdanie

Na moje oko , dla W20 w obecnym układzie
    nawet jeśli był moment , ze dotknęli 2400 ..
    .. to poziom 2300-2350 to szczyt możliwości
    powyżej 2300 trudno się utrzymać ..
    to dolna banda kilkuletniej konsoli z której wyszliśmy dołem
    a wobec rekordów na rynkach bazowych ... które nastąpiły po tym fakcie
    należy uznać , że to wyjście dołem miało fundamentalne uzasadnienie
    i W20 najzwyczajniej nie jest wart więcej dla inwestorów

a wykres W20 dzisiejszej sesji
    nabiera wyraźnie kształtu RGR i rozgrywający
    bardzo się starają aby się nie wypełnił i nie zrealizował
    starają się go zanegować .. zobaczymy czy dadzą radę ... ?!
    Zosia nawet jak chwilowo siłę pokazujemy to Ty jak zwykle pesymistka
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: benitor [37.47.37.*]
    Siłę to pokażemy, jak złapiemy poziom min. 2355.
    Na razie to nie możemy utrzymać 2345 (21.06 wróżyłem, że już na tym poziomie możemy mieć problem). Na razie tylko 1 świeczka 15M zamknęła się powyżej (wczoraj)
    Pokazujemy desperację , żeby RGR nie wszedł do gry
    beznadzieja ..
    pozostaje ewentualnie jakaś looka z rana jak dobrze pójdzie
    i JY powie coś co powstrzyma Jankowe wyciągi

.. ale raczej do końca tygodnia ,
    miesiąca , kwartału i zarazem półrocza .. będą uprawiać reanimację
    i pompować LOP ... dla mnie - szkoda czasu ..
    Dołu pilnują pazurami a w górę będą ciągnąć na oślep
    .. nie ma żadnej gry ...
    Dane o 16 może coś rozruszają.
    Wątpię
    ewidentnie blokują dół
    .. choćby mieli wystrzelić KGHM na 115 zł .. odlot ... :-))
  • dalej byku chodź na szczyty Autor: kurdefw20 [89.64.61.*]
    ravcio nie jest tajemnicą - studiuję w Szczecinie na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym.
    Poziom pozostawia wiele do życzenia, gdyż przez trzy lata tylko jeden przedmiot poprawiałem we wrześniu.

Ty informatyk i gdzie i jako kto pracujesz, jeśli to nie tajemnica?

Pani Zosiełko, najbardziej podoba mi się to, jak Pani stara się budować scenariusze.
    Szczególnie cenna jest ta umiejętność na forexie, rynku dużo szybszym niż akcyjne.
    Wiadomo, że duży kapitał ma plan na kilka tygodni lub miesięcy w przód, na rozegranie danej pary walutowej. Po kilku latach patrzenia się na wykresy, można próbować z większą lub mniejszą trafnością przewidzieć co robi duży i przyłączyć się do niego.

Jednak to, jak Pani jest uparta na te krótkie, to jest po prostu tragedia - zapewne i dla Pani portfela, jak i dla osób, które to czytają.
    Mi osobiście robi się nie dobrze, kiedy czytam codziennie o mataczeniu, wyciąganiu, trzymaniu ledwo co, spadku za chwilę, luki jutro 500 pkt w dół. Sr.... w banie. Takie zaklinanie rynku jeszcze nikomu pieniędzy nie dało.

Uważam, że największym błędem jaki można popełnić na giełdzie i w nim trwać, jest brak akceptacji dla obu kierunków w które porusza się cena.
  • @kurdefw20 Autor: zosia3005 [188.146.137.*]
    Mam prośbę .. możesz się ze mną nie zgadzać
    .. ale ... odczep się ode mnie
    te nieustanne wycieczki personalne pod moim adresem
    już mnie naprawdę irytują ..

uczep się kogo innego ..
  • Re: @kurdefw20 Autor: sakitoru [82.177.207.*]
    No niestety Zosiu prawda jest taka że komentujesz bierzącą sytuację a ona jest zawsze 50/50 dopiero jak się siągnie do książek pozna algorytmy które na wigu20 są dość trywialne oceni sytuację w rocznej perspektywie to można już 15pkt powyzej dołka wiedzieć że się jest po dobrej stronie krzywej, i dlatego też GIM będzie zaciskał zęby za odbicie od 2360 a ja wiem że zostanie ten poziom rozjechany ;) Układ korekty jest wykończony mówi o tym matematyka i bandy..... czysta mata zero fundamentów PAMIETAJ!

Ps. Jedna z kilku zasad trendu... poziom jest broniony w ciągu dnia w tym przypadku poziom zniesienie 100% fali spadkowej AbC nie został obroniony znajdują się zdecydowanie zbyt blisko.

kolejna... LOP potwierdza trend.

Powodzenia.
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.