• jak dla mnie to GPW robi przekręt nie firma Autor: ~hmm [109.207.102.*]
    1. po pierwsze GPW musi na to się zgodzić i za to bierze kase

2. jak dla mnie to dziwne firma która co dopiero weszła już puszcza nowe. TO RACZEJ PRZEKRĘT GPW , nie interesują ich akcjonariusze a kasa za zezwolenia itp.

• Re: jak dla mnie to GPW robi przekręt nie firma Autor: ~oddawajcieMatolki [188.146.69.*]
    a jaki to ma wpływ na kurs? GPW sprzedaje, czy leszcz który widzi tylko jedną ofertę kupna i sprzedaży i nie wie, ile jest chetnych na zakup poniżej. ... ?
  • Re: jak dla mnie to GPW robi przekręt nie firma Autor: ~hmm [109.207.102.*]
    ma duży wpływ :
    1. GPW daje zezwolenie bez zezwolenia nie mogli by w tak krótkim czasie robić emisje kolejnych akcji.

firma może chcieć wszystko nawet bilion akcji wypuścić ale by je wprowadzić na giełdę musi byc zezwolenie GPW

a tu jest nie racjonalne zachowanie GPW (skok na kase a nie stanie po stronie akcjonariuszy )
    czy to jest regionalne w kwietniu wypuścili akcje i 3-4 miesiące później znowu ?

nikt by nie kupił akcji w kwietniu wiedzac ze w czerwcu będą raz jeszcze wypuszczac

i to nie ma wpływu na kurs ? :D
  • Re: jak dla mnie to GPW robi przekręt nie firma Autor: ~oddawajcieMatolki [188.146.69.*]
    na kurs ma wpływ tylko i wyłącznie ten który ma akcje, bo to on decyduje czy sprzeda czy nie temu co chce kupić.
  • Re: jak dla mnie to GPW robi przekręt nie firma Autor: ~Zlotowa [188.146.69.*]
    ps. radzę wam leszcze zainwestować w ofertę w swoim DM w co najmniej z 5-ma najlepszymi ofertami kupna i sprzedaży wtedy Wam się otworzą oczy co tu jest grane:-)))
  • Re: jak dla mnie to GPW robi przekręt nie firma Autor: ~tales [62.179.0.*]
    Z mojej długiej kilkunastoletniej obecności na giełdzie to ci odpiszę tak:

1. dlatego że giełda bierze za to kasę to się zgodzi
    2. zobacz na historię wiecznych drukarzy - drukowanie akcji latami, schodzenie na groszówki, potem resplit akcji, potem znowu drukowanie....i tak w kółeczko, cały NC to praktycznie wieczne drukarki, z tego żyją te firmy poza kilkoma wyjątkami
    jakie firmy po 3 miesiącach wypuszczają nowe akcje ? podaj listę FIRM

oraz ok ja to rozumie ale by po 3 misiacach wypuszczać nowe to juz prokuratura nie w firmie tej a GPW ze się zgodziła.

• Re: jak dla mnie to GPW robi przekręt nie firma Autor: ~jula [83.8.130.*]
    Akcje kupujemy lub nie .To jest prawo rynku i wola inwestorow.koniec kropka
    niestety to nie prawda jestem prawnikiem i coś wiem o tym ( GPW zachłysnęło się kasą )

może wolna wola ale GPW jest na straży akcjonariuszy

jeśli dla ciebie to jest normalne, to ciekawe co by było nie normalne, wypuszczanie nowych akcji miesiąc po ?

1. jako akcjonariusz NIGDY BYŚ NIE KUPIŁA AKCJI WIEDZĄC ŻE ZA 3 MIESIĄCE BĘDĄ WYPUSZCZANE 13 MIL akcji. czyli raz tyle co było ponad 100%

3 miesiące temu gdy wchodzili akcje warte 70 groszy
    a teraz 10 groszy

i co ;) kupiłabyś 3 miesiące temu ? straciła byś 80% wkładu

• Re: jak dla mnie to GPW robi przekręt nie firma Autor: ~WłodekzGdyni [89.79.228.*]
    Dnia 2017-06-23 o godz. 14:27 ~hmm napisał(a):
    > niestety to nie prawda jestem prawnikiem i coś wiem o tym ( GPW zachłysnęło się kasą )
    >
    > może wolna wola ale GPW jest na straży akcjonariuszy
    >
    > jeśli dla ciebie to jest normalne, to ciekawe co by było nie normalne, wypuszczanie nowych akcji miesiąc po ?
    >
    > 1. jako akcjonariusz NIGDY BYŚ NIE KUPIŁA AKCJI WIEDZĄC ŻE ZA 3 MIESIĄCE BĘDĄ WYPUSZCZANE 13 MIL akcji. czyli raz tyle co było ponad 100%
    >
    > 3 miesiące temu gdy wchodzili akcje warte 70 groszy
    > a teraz 10 groszy
    >
    > i co ;) kupiłabyś 3 miesiące temu ? straciła byś 80% wkładu
    >

Argumenty bez sensu. Co z tego że wypuszczają nowe akcje kilka miesięcy po debiucie?
    Gdyby Spółka była już rok albo i dziesięć lat na rynku, kurs trzymałby się na tych przysłowiowych 70 groszach i wypuszczała nowe akcje po 10 gr - czym by się to różniło od dzisiejszej sytuacji?
    Z tych wszystkich wpisów przenika żal że się kupiło dużo drożej wierząc we wzrosty i nie przewidując możliwości nowej emisji...
  • Re: "niestety to nie prawda jestem prawnikiem i coś wiem o tym" Autor: ~Czytelnik [83.11.153.*]
    Jak jesteś prawnikiem to powiedz kto zatwierdza prospekty, memoranda i wyraża zgodę na przeprowadzenie emisji nowych akcji.
  • Re: "niestety to nie prawda jestem prawnikiem i coś wiem o tym" Autor: ~hmm [109.207.102.*]
    KNF
  • Re: jak dla mnie to GPW robi przekręt nie firma Autor: ~tales [62.179.0.*]
    a jakie to ma znaczenie że po 3 miesiącach, weź mi to wyjaśnij?
    firma może tłumaczyć to właśnie tym że ma krótką historię, banki nie chcą współpracować i dawać kredytów więc spółka zmuszona jest prosić akcjonariuszy o kasę bo ma oczywiście super projekty super inwestycje i widzi ogromne zyski w przyszłości i może podeprzeć się że jej dotychczasowa działalność jest bardzo zyskowna, no nie mów mi tylko że to nie mogłoby zadziałać?
    oczywiście to tylko taka teoria ale tak mogą to tłumaczyć i uzasadniać, a to wielkie zyski w przyszłości też oczywiście tylko teoria bo różnie z tym bywa
    uzasadniłem wcześniej.

to się nazywa prawnie => oszustwo

1. nie było by oszustwem gdyby 3 miesiące temu wydali oświadczenie typu: teraz wypuszczając 10 mil akcji a za 3 miesiące 13 mil akcji

3 miesiące temu akcje byly po 70 gr gdybyś o tym wiedział to byś kupił wtedy akcje ? NIE SĄDZĘ.
    - nowe akcje mają wartość 10gr czyli 80% wartość tego co było 3 miesiące, każdy akcjonariusz co kupił 1 dnia stracił 80% (i to nie po kursie a po wycenie z dnia wejścia )

to tak jakbyś poszedł do banku po kredyt na 12 miesięcy i 3 miesiące później bank powiadamia musi pan spłacać 40 miesięcy, odsetki wzrosły (to tylko przenośnia nie realna ale tak dla wyjaśnienia sytuacji ) czyli zamiast 12 miesięcy spłacasz 40 miesięcy i co jest ok to jest to samo tylko inne instrumenty finansowe.

bank wcześniej cie nie powiadomił :) to jest to samo.

oczywiście historyjka nie realna, ale chodziło mi o podobny przykład ( jedno i drugie to jest to samo )

po jaką cholerę ktoś sprzedawał poniżej kosztów zakupu? wtedy jeszcze nie było nic wiadomo o nowej emisji. ... po 10gr. Bylo nie oddawać poniżej 70gr. nie byłoby emisji ani jamolenia. .....
    odpowiem na to ;) jak myslisz kto ubił akcje ten co wiedział ze bedzie po 10 groszy.

a kto wiedział jakoś właściciele firmy nie są w akcjonariacie a dostali akcje , kto wywalał duże pakiety na początku napewno nie ci co kupili ;) a ci co dostali
[x]
MTRANS 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.