wtf?? za kilka dni walne, dywidenda 8% ma być przegłosowana , dzień dywidendy 19.06 czyli trzeba mieć akcje przed bożym ciałem. Na co to badziewie czeka? Kiedy pojedzie do góry?? ma ktoś jakieś przemyślenia ?? Rekomendacje sa na ponad 4 zety a tu mielenie gó...a w betoniarce. o co kaman?
Należy to chyba wiązać z emisją po cenie średniej z 6 miesięcy poprzedzających dzień ustalenia dywidendy, jak to ogłosili to kurs spadł poniżej 3,20 jakiś miesiąc temu. Przemyślenia są takie że Fundy zbiły cenę aby objąć akcje jak najtaniej, ale chyba coraz trudniej im to się udaje aby trzymać kurs nisko, bo już wrócił na poziom sprzed ogłoszenia emisji. Ja trzymam cały czas i nawet ostatnio trochę dokupiłem, moim zdaniem będzie szło w górę.
Coś mniej więcej w stylu co napisał kolega majkelo z tym ze z tego co wyczytałem to nie chodzi o dzień ustalenia dywidendy tyko dzień ustalenia ceny nowych akcji serji H A więc jak stwierdza że robimy emisję ( A kiedy to nikt tego nie wie) to od tego dnia 6 miesięcy wstecz średnia cena będzie cena emisyjna dlatego nic dziwnego że nie rośnie
Ale dla mnie to głupie prosić się o pieniądze na inwestycje jednocześnie wydając własne środki na opodatkowaną dywidendę. Nie widzę tu innego celu niż próba tanim kosztem przejęcia większych udziałów w spółce z czego drobni sa wykluczeni !!
emisja nie jest pozytywnym info dla drobnych i to zrozumiałe , ale w krótkim okresie tj do 15.06 przy takim poziomie dywidendy kurs powinien pojechać mocna w góre. I kupowac powinny fundy, które zechcą przytulić dywidendę, a wcale nie muszą obejmować nowej emisji. Strażnicy kursu raczej nie powinni teraz oddawać akcji bo chyba też przytulić by chcieli te parę %. Dlatego dziwię się, że kurs stoi jak wryty. Co innego po odcięciu dywidendy- kurs może zjechać aby obnizać srednią.
Poszło 20 gr do góry . Nie wiem czy to taki zyskowny biznes kupować pod dywidendę drożej żeby sprzedać taniej często właśnie o wartość dywidendy. Mało tego dywidenda jest opodatkowaną zapłacisz podatek nawet jeśli ogólnie będziesz miał stratę na zyskach kapitalowych
Obserwujcie KCI. Obecna korekta to super okazja do zakupów bo to dopiero początek wybicia z konsolidacji. Wartość księgowa 1 akcji to 5.60 zł a więc 700 procent potencjalnego zarobku do zrobienia :)
wydaje mi się, że kluczowy jest tutaj dzień w którym będzie ustalona cena emisji (średnia z 6 miesięcy). Najrozsądniej byłoby gdyby to był dzień odcięcia dywidendy, wtedy nie byłoby możliwości manipulowania kursem, aby go zaniżyć, już po otrzymaniu prawa do dywidendy.
Szacunkowa wartość podwyższenia kapitału na dziś to 75 mln zł. Emisja ma się odbyć do końca tego roku. Walne zgromadzenie dewelopera w czerwcu zeszłego roku miało przegłosować podobną emisję, ale do tego nie doszło.
Całkowita racja co do dywidendy i jej skutków fiskalnych . Ja kupiłem robyg na razie na krótko pod ew wzost kursu do dywidendy. Liczylem i nadal liczę na wzrost a opycham 13.06 lub14.06 zaleznie od tego co sie bedzie dzialo z kursem i co zostanie przegłosowane na wz bo sama dywidenda mnie nie mało interesuje. Czy po odcięciu odkupię ? Raczej tak bo spółka wygląda solidnie.