lamenty, że dobre wyniki a spada. No tak ma być, bo duży jest już napasiony dużą D i kupił akcje dużo wcześniej i niżej niż dzisiejszy kurs, a FF jest mały ok. 2% i jak sobie drobny kupi akcje to w szybkim tempie nie ma komu sprzedać, bo tu ruch tylko w okolicach dywidend i jakichś newsów - wtedy grubszy coś dokupi, a chudy się podłączy widząc zielone cyferki. Każdy niech kupuje akcje spółki pod swoje potrzeby - nie ma co psioczyć, że spółka zła. To nie spółka wybrała inwestora. Warto chociaż wiedzieć jaki jest akcjonariat, ilość akcji i obroty, a nie tylko, że dobre wyniki i mocne papiery na przyszły zysk. No i nie 14,4% FF a realnie max 2,3 a z tego może 1/3 - to ci co robią bieżący kurs - tu lista: https://stooq.pl/q/h/?s=ech
Po co pytać speca kiedy nawet każdy Loll może przeczytać, ze na 19 miejscu jest fundusz co ma ciut ponad 21 tyś. akcji. No to ile ma drobny? Wypada, że 2-3 tyś i mniej.
Kupiłem 40 k pod ostatnią dywidendę po 6,2 i coraz bardziej zaczyna mi ta firma na nerwy działać a całe szczęście że nie kupiłem 70 bo taki miałem zamiar a teraz chcąc to sprzedać kurs spadnie jeszcze kilka procent zamroziłem kasę którą przez ten czas mogłem podwoić więc chyba mogę ponażekać a przy okazji inwestując tu 250 k uważałem się za drobnego niestety nie wziołem pod uwagę specyficzności tej spółki
Teraz jasne. Kupiło się nie tą spółkę, albo raczej nie we właściwym momencie to trzeba cierpieć. Są dnie (nawet ten), że sami zrobilibyśmy większy obrót, ale ja kupiłem 2 lata temu a to różnica. Teraz warto poczekać do grudnia i poza dostaniem drugiej części dowiedzieć się ile można wziąć kolejnej D. Przed D będzie dobry moment do sprzedaży. A z tymi zyskami to różnie bywa. Tu chociaż się nie straci bo spółka solidna, a kasa czyściutka na konto i po opodatkowaniu. Znaczy TRZYMAĆ, mać ;-).
No i Echista dobrze i merytorycznie się wypowiada/Ja w roku 2016 z różnic kursowych zarobiłem na ECHU ~ 12-14K pln( można było bo w roku ubiegłym były dość znaczne wahania ceny na ECHO; to dopiero od grudnia 16r spółka jest w trendzie bocznym) A z dywidend wziąłem ~40K pln( duża dywidenda zarobiła w znacznej mierze na tą kwotę)
Nie ma co na tą spółkę narzekać/Czekam i nie sprzedaję:))
Wszystko to wiem ale jak patrzę na konto i widzę coraz większą stratę to boli a resztą dwa razy zrobiłem obrót na Orlenie kupując po 81 i s po 95 oraz 103 i 111 i żal tej zamrożonej kasy
Oj człowieku wejdź na link co ci podali. Prywatnych tam nie ma, ale 35 tyś to pewnie druga dziesiątka. Jest też parę nazwisk powyżej melona... Ale przecież nie gruby marudzi, co?
P.Loll/O co panu chodzi/Spółka jest w znakomitej kondycji , buduje, płaci dywidendy( za 17r już obiecali 0,5pln), załapie pan 20tyś.pln(brutto)/Doprawdy po co i dlaczego pan narzeka?Stopa dyw. na czysto ,bez podatku 6,5%/Kto bez właściwie ryzyka da panu takie pieniądze?Pozdrawiam
Dokładnie. Przez sezon ogórkowy niecierpliwi się wyprzedadzą i zalegnie cisza. Na forum również. Z małymi przerwami na kolejne wspaniałe raporty. I tak aż do zapowiedzi kolejnej D Ładna pogoda się zapowiada tego lata :-)