• na tym etapie rozwoju.... Autor: ~login [37.47.47.*]
    .... C/ Z może osiągać wartości od 30 do 60. Spółka w najbliższych latach z dużym prawdopodobieństwem będzie zwiększać swój zysk netto o ponad 100% rocznie, wiec taka wycena nikogo nie powinna dziwić. Puszczą prognozę 0.5 mln zysku i moze byc 3-6zł do konca roku.... Oczywiście wartości C/Z 10-15 są poziomem fundamentalnym, ale nie widzę przeciwwskazań do wyższych wycen
  • Re: na tym etapie rozwoju.... Autor: ~mixer [5.174.123.*]
    Co racja, to racja. Parę razy pisałem na tym forum, że to spółka dla cierpliwych.
    Jest taki film " Złoto dla zuchwałych", a LGT to "Złoto dla wytrwałych".

• Re: na tym etapie rozwoju.... Autor: ~mors [46.31.38.*]
    Zgadza się . Mam parę takich przykładów w mojej historii inwestycyjnej. PGS Software np. kupiłem po bardzo niskiej cenie kiedy wyceniany był poniżej 20mln zł. Co ciekawe aktualnie przy wycenie ponad 400mln ma jeden z wyższych C/Z w historii. Wraz z kursem i poprawą wyników rósł też wskaźnik C/Z. C/Wk jest tu również wysoko: wynosi 16.
    Innym przykładem jest Medicalgorithmics , który po prostu wystrzelił od razu na C/Z ponad 100 dyskontując paroletnią poprawę wyników w ciągu paru tygodni.

Tu, przy kolejnych dobrych wynikach i/lub prognozie możemy również "zaliczyć" szybkie dostosowanie się wskaźników do dynamicznego rozwoju i antycypowanie dalszego i faktycznie C/Z w okolicach 50 nie będzie nadużyciem....

Warto jednak pamiętać o konserwatywnej bazie, zwłaszcza przy tak niskiej płynności, i ta powinna być w okolicach 15. Przy prognozie 500-650tys. zysku netto wartość 1 akcji w konserwatywnym scenariuszu i 8 miesięcznym targecie wyniesie zatem 1,5-2zł. W optymistycznym i śmiałym , zakładającym ścieżkę szybkiego wzrostu (co jest bardzo prawdopodobne) przy takiej prognozie i C/Z 50 target 8 miesięczny wyznaczałby wartość na rynku 1 akcji na 5 do 6,5zł.

Przyjąłem 8-miesięczny target, bo za nieco ponad 8 miesięcy poznamy wyniki za IV kwartał 2017 roku.

Pozdrawiam!
  • Re: na tym etapie rozwoju.... Autor: ~Pedro [81.15.170.*]
    Dobry raport roczny. Sadze, ze kluczowa informacja to, ze pierwszym rynkiem na ktory wchodza to Czechy. Sadze, ze dobre to dobry krok.
  • Re: na tym etapie rozwoju.... Autor: ~mixer [5.60.79.*]
    Z raportu wynika wprost, iż firma się rozwija, a tempo wzrostu przyśpiesza.
    Zastanawiam się, czy nie zarejestrować się na WZA i posłuchać, co tam
    nowego w strategii rozwoju na następne lata.
  • Re: na tym etapie rozwoju.... Autor: ~mors [46.31.38.*]
    Na razie mamy zapowiedź,że spółka zależna Merge Staff rozpoczyna ekspansję zagraniczną. Niech się bawią dziewczyny skoro im tak dobrze idzie :))

https://www.facebook.com/Mergepeopleandjobs/photos/a.1179636168742442.1073741826.1176103182429074/1471025009603555/?type=3&theater

Logintrade natomiast wchłonie jeszcze jedną spółkę od właścicieli Wudarzewskiego i Szlachcica

Będzie to 3 spółka zależna: Nextnote.
  • Re: na tym etapie rozwoju.... Autor: ~Pedro [81.15.170.*]
    Czy wiesz czym bedzie sie zajmowac Nextnote?
  • Re: na tym etapie rozwoju.... Autor: ~login [37.47.14.*]
    "Jesteśmy innowacyjną firmą internetową dostarczającą rozwiązania wspierające proces komunikacji z klientami. Nasz zespół to młode, dynamiczne oraz kreatywne osoby."
    to cytat z ogłoszenia sprzed 2 lat. Nie wiem czy nadal zajmują się tym samym. Strona internetowa chyba w przygotowaniu... Wzorem 2 innych spółek zależnych prawdopodobnie nie będzie dużych nakładów inwestycyjnych , ale może coś ciekawego się wykluje... W każdym razie zauważyłem , że starają się uruchomić usługi komplementarne do głównej , czyli platformy i aukcji...
[x]
LGTRADE 1,23% 3,28 2025-11-28 14:21:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.