• Zanik firmy? Autor: ~scarcrow [89.68.0.*]
    Zarząd przedstawił w opcjach strategicznych, że firma może zaprzestać działalności. Co innego sugerować, a co innego zerować firmę bez ostrzeżenia. Biorąc dywidendę w wysokości 3 zł/akcję, chyba wszyscy zdawali sobie sprawę, że to może być likwidacja działalności i walka firmy z US o odszkodowanie. Odszkodowanie może być duże i dlatego wato kupić akcje jeśli cena będzie właściwa.
  • Re: Zanik firmy? Autor: swiat24 [92.237.76.*]
    Pytanie odnosnie DYWIDENT.

Jak to wyglada w praktyce na tym przykladzie :

Mam 10 000 akcji DROP od 2 mce,czy jezeli dzis, zostalo na walnym ogloszone wyplata po 3 zl na akcje .

To otrzymam te 3 zl na papier??Jezeli tak to jak to ma wygladac??

Czy biorac pod uwage mozliwosc spadku kursu-moge te akcje jutro sprzedac i w dalszym ciagu otrzymam dywidente??

Ewentualnie co mam najlepiej zrobic ??

Dziekuje

• Re: Zanik firmy? Autor: ~JS [217.96.162.*]
    "Pytanie odnosnie DYWIDENT."

Piszemy: dywidend !

"Jak to wyglada w praktyce na tym przykladzie :
    Mam 10 000 akcji DROP od 2 mce,czy jezeli dzis, zostalo na walnym ogloszone wyplata po 3 zl na akcje .
    To otrzymam te 3 zl na papier??Jezeli tak to jak to ma wygladac??"

Żeby otrzymać dywidendę musisz być posiadaczem akcji na dzień nabycia prawa do dywidendy czyli kupić akcje najpóźniej 2-3 dni przed tym dniem, datę nabycia prawa do dywidendy ogłasza WZA na posiedzeniu, kilka tygodni po tej dacie w ogłoszonym przez WZA dniu wypłaty dywidendy następuje wypłata na rachunek maklerski.

"Czy biorac pod uwage mozliwosc spadku kursu-moge te akcje jutro sprzedac i w dalszym ciagu otrzymam dywidente??"

Możesz sprzedać akcje najwcześniej 1- 2 dni ( tyle+/- trwa rozliczenie transakcji kupna/sprzedaży) przed dniem nabycia praw do dywidendy ( aby w dniu nabycia prawa być jeszcze formalnie właścicielem i mieć te papiery na rachunku) a najlepiej po tej dacie aby nie stracić wypłaty dywidendy.

"Ewentualnie co mam najlepiej zrobic ??"

Najlepiej nie inwestuj w interesy, których nie rozumiesz, najpierw stań się "Panem sytuacji" dopiero potem ryzykuj własne pieniądze.

"Dziekuje"

Proszę.
  • Re: Zanik firmy? Autor: ~kj [188.146.5.*]
    raport strona 58
  • Daty dywidendy Autor: ~niti [89.66.88.*]
    A są już podane daty tej 3zł dywidendy? Odcięcia itd. To o cym piszecie, żebym wbił w kalendarz.
    Dzięki
[x]
DROP -7,14% 0,19 2020-11-06 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.