Cena akcji w mojej ocenie jest śmiesznie niska , ale to tylko moja subiektywna ocena . Sprzedają akcje fundy a to nie ich pieniądze niech się klienci martwią bądź radują .
Dnia 2017-05-11 o godz. 20:33 ~GMBH napisał(a): > Cena akcji w mojej ocenie jest śmiesznie niska , ale to tylko moja subiektywna ocena . Sprzedają akcje fundy a to nie ich pieniądze niech się klienci martwią bądź radują .
Fundusze sprzedają, a kupują zarządzający nimi, na swoje prywatne rachunki maklerskie. Tak jak mówisz nie ich akcje, nie ich pieniądze. Jak się nachapią to ruszy z kopyta, bo tak jak powiedziałeś, spółka śmiesznie tania. Czasu za dużo nie mają, bo jak kilku większych graczy zauważy tak tanią spółkę, to może być ciekawie. Z samego kapitału zapasowego, który uzupełniali przez tyle lat wypracowanymi zyskami wychodzi ponad 10 zł dywidendy na akcję, gdyby fundy tak zarządziły, nie mówiąc o stabilnym corocznym zysku spółki w okolicach 10 mln zł, a obecna kapitalizacja ARTERI to tylko 36 mln zł. Śmiechu warte.
"Daros" nie wiem czy akurat oni kupują chciałem zwrócić uwagę tylko na poczynania fundów , że kupują najpierw akcje a potem bezmyślnie sprzedają po jakimś czasie . Zakładam , że wyniki finansowe Arterii będą jednak gorsze .
Dnia 2017-05-11 o godz. 21:37 ~GMBH napisał(a): > "Daros" nie wiem czy akurat oni kupują chciałem zwrócić uwagę tylko na poczynania fundów , że kupują najpierw akcje a potem bezmyślnie sprzedają po jakimś czasie . Zakładam , że wyniki finansowe Arterii będą jednak gorsze .
Właśnie czekam do wyników za I kwartał. Jeżeli będą stabilne jak co roku (lekko powyżej 2 mln zł) to wchodzę 50% portfela, bo mało jest w tej fazie hossy tak tanich, dobrych fundamentalnie spółek.
....i jeszcze jedno, Nie sądzę, żeby wynik w I kwartale 2017 r były gorsze. Wystarczy dokładniej wczytać się w raport roczny i wyciągnąć z tego wnioski.
cytat:
"Niższa rentowność wynikiem restrukturyzacji przejętych spółek
W 2016 roku Grupa Kapitałowa Arteria S.A. osiągnęła zysk operacyjny na poziomie 10 921 tysięcy złotych, a więc o 12% niższy niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. O niższej rentowności w porównywalnym okresie zdecydowała konieczność dokonania restrukturyzacji rozwojowej nowo zakupionych spółek, zwłaszcza Contact Center Sp. z o.o. Efekty tych działań powinny być widoczne, począwszy od I kwartału 2017 roku. Wskaźnik EBITDA wyniósł w opisywanym okresie 16 922 tysiące złotych i był nieco niższy niż rok wcześniej o 5%"
Zauważ żenie wszystkie fyndy wywalają. Zresztą Amikę Wronki po 3,50 zł w 2009 roku fundy też wywalały. Oni tak mają. Lubią sprzedawać w dołkach (i sami od siebie odbierają, tyle ze na prywatne rachunki) bo innej teori tu nie widzę, przy tak solidnej, co rok zarabiającej spółce.
W poniedziałek wyniki za pierwszy kwartał . Wartość księgowa ponad 20 złotych a cena akcji na gpw to szkoda gadać . Chciałbym wiedzieć kto tak się bawi .
Powinni zrobić split np.1 do 10 w celu poprawienia płynności. Jestem pewny, że wtedy spółka została by dostrzeżona przez spekulantów, a dzięki nim również przez inwestorów.
a z czego wynika ta wasza wartość księgowa? Co produkuje ta spółka? Czy ma pełne magazyny jakiegoś towaru ? taki Tellforceone sporo produkował,a jednak kosztował 0,30 wartości księgowej i przy takiej cenie został odkupiony przez głównego właściciela i zniknął z gpw.
u was wszystkie przepływy finansowe sa ujemne...zobowiązania to w sumie 77mln( z czego krótkoterminowe to 36,5mln), a kapitały własne 90mln.....przychody 10% w dół...zysk z działalności operacyjnej 50% w dół.....przypominam,że telforceone oszalałe fundy też kiedyś brały po 25, a potem sprzedawały na wyścigi....