Przy wachlarzu klientow i pozycji największej niezależnej rodzimej agencji na rynku wycena powinna byc zdecydowanie wyzsza. Mam nadzieję ze cenią sie zdecydowanie wyzej. Z reszta wskazuje na to tak dlugie czajenie sie GREYA, czy innego miśka.
Ciekawe jak bardzo zaprezentowana koncepcja K2banku przyspieszyła finalizacje rozmow?
szacując ile może być wart segment mediowy i agencyjny warto wrócić do rekomendacji VESTOR z 9 września 2016
analityk przypomina, że w 2015 wg EQUITEQ mediana mnożników transakcyjnych dla digital marketingu wynosiła
0,7* sales 9* EBITDA
ale mediana mnożników transakcyjnych dla 2 ostatnich transakcji sprzedażowych na rynku polskim wynosiła 1,0*sales a za ostatnie 6 lat na tym rynku na świecie wyniosła 11 * EBITDA oraz 1,1 * sales
i co my mamy w 2016 roku
EBITDA tych segmentów 3,03 mln PLN zatem wycena od 27,3 mln PLN do 33,3 mln PLN
SALES i tutaj mamy więcej znaków zapytanie, bo do wyceny powinniśmy użyć raczej przychodów ze sprzedaży usług własnych, czyli pomniejszonych o koszty zakupu usług mediowych, marketingowych i licencji przychodów ze sprzedaży te zgodnie z raportem rocznym wynoszą 24,2 mln PLN dla segmentu agencyjnego oraz 10,6 dla segmentu mediowego czyli łącznie 34,8 mln PLN
zatem wycena od 24,4 mln PLN do 38,3 mln PLN biorąc pod uwagę nieoczekiwane również dla zarządu (sick!) przyspieszenie z Iq 2017 obstawiam cenę bliższą 35 mln PLN
vestorsi wycenili OKTAWAVE na 8,9 PLN - to już wg mnie nie aktualne, za mało...
szykuje się zatem podwojenie portfeli inwestorów K2 w perspektywie najbliższych kilku miesiący
kapitalizację 50 mln PLN to jeszcze w maju zobaczymy ( o ile nie zerwą negocjacji) dla mnie wariant pesymistyczny to 24 mln PLN (agencja + media) +22 (infrastruktura) + 4 Fabrity czyli 50 mln pln a zatem 19,6 PLN wariant bazowo - optymistyczny 35+ 35 czyli 70 mln PLN a zatem 28 PLN!
Czegoś tu nie rozumiem . K2I sprzedaje część mediową i agencyjną bo są mało dochodowe . Dlaczego więc potencjalny inwestor miałby płacić za to więcej niż wynosi wartość całej spółki ?