Mam trochę tych akcji. Chcę się ich pozbyć za 0zł żeby zrealizować stratę i skompensować zyski z innych spółek. Jak zrobić żeby zeszły z rachunku maklerskiego i widniały na PIT-8C jako strata?
Też mnie to interesuje. Nie da się ich zdematerializować jak u spółek które wychodzą z giełdy? Poza sprzedażą komuś kto chce i ma konto maklerskie nie znam innej metody.
Dnia 2017-05-05 o godz. 20:22 ~erka napisał(a): > Też mnie to interesuje. Nie da się ich zdematerializować jak u spółek które wychodzą z giełdy? Poza sprzedażą komuś kto chce i ma konto maklerskie nie znam innej metody. >
Tylko znajdź chętnego kto zechce te akcje i jeszcze za nie zapłaci, wątpię.
Ja przez ostatnie dwa lata pomimo strat ( mam upadłe spółki ) płaciłem podatki od dochodów . Uważam że biura maklerskie powinny mieć możliwość dematerializacji tych akcji ( za nasza zgodą oczywiście)
A jeśli sprzedaję akcje taniej niż je zakupiłam też płaci się podatek? Przecież poniosłam stratę. A co z prowizją za transakcje - odlicza się,? Jestem nowa na giełdzie i czeka mnie to pewnie za rok.
Jeśli masz stratę to nie płacisz podatku. Gdy dostaniesz od biura maklerskiego PIT 8C będzie w nim wykazany zysk (płacisz podatek) lub strata(brak podatku). Jeśli jednak pomimo zysku wykazanego w PIT 8C masz stratę z lat ubiegłych to możesz ją odpisać od podatku. Szczegóły w ustawie.