Immobile kupiło pakiet kontrolny bardzo tanio i rozpoczyna kolejne zakupy akcji. Spójrzcie na raporty skonsolidowane Immobile przed zakupieniem Projprzemu i po zakupie. Pomimo wydania na wezwania prawie 30 mln złotych wynik Immobile poprawił się o 20 mln, a do liczenia wyniku przyjęto wartość księgową Projprzemu po utworzeniu odpisów oraz rezerw.
To już nie ma znaczenia. Immobile przekroczyło próg 50% głosów i ma 64% akcji (54% głosów). Myślę, że w najbliższym czasie nic się nie zmieni, a w dłuższej perspektywie kurs akcji pójdzie w górę podążając za wskaźnikami samego Immobile. Ciekawa jest interpretacja prawa przez Immobile, bo ja nie wiem, dlaczego zwiększając nagle ilość akcji z 47 na 64 % (a ilość głosów z 40 na 54 %)nie muszą ogłaszać wezwania. Może trzeba zadać takie pytanie zarządowi?
Rzeczywiście wartosc spólki wyceniana przez rynek spada i bedzie spadać , bo nie ma w niej zadnej wartości dodanej. Sprawy wpływu na decyzje w spółce i struktura głosów tez nie ma większego wpływu na wyceny. Taka jest brutalna prawda o tej spółce. Pozdrawiam wszystkich byłych akcjonariuszy - wizjonerów.
Szkoda mi Ciebie kolego, bo zamiast myśleć w kategoriach zysku i starać się zarobić. Wyżywasz się na głównym akcjonariuszu. Od dnia Twojego postu można było już zarobić prawie 100%.
Jak na razie, to jakaś promocja na akcje PJP - kurs w okolicy połowy wk, która nie uwzględnia ukrytej, wysokiej wartości rynkowej (np. atrakcyjnych nieruchomości w Bydgoszczy). Niby nikomu nie powinno zależeć na spadkach, jedynie kupującym, a tych nie widać i kurs znalazł się w dołku.