Dziś 28 IV jest Walne i decyzja będzie. Po południu chyba podadzą. Dzień przyznania ok. 15 V. Wypłata pewnie początek VI. Ponoć ma być 0.51 Euro. Tyle wiem.
Wolałbym spadki lub trzymanie,byłoby przyjemniej reinwestować dywidendę po 10.xx lub taniej.:)Jakiś nasz lokalny gracz (pewnie jakieś tfi) wymienia papiery z 20 % lub lepsza rentownością (irl) na papiery z 2% rentownością (pln).
Tu nie ma takiej możliwości.Teoretycznie to zamiast wypłacać dywidendę to mogliby wszystkie kilkanaście % akcji wykupić za te10.2 mln euro co idzie na dywidendę po dziejszej cenie.Jest umowa inwestycyjna ,razem maja ponad 80 % akcji.Rosjanie z Interao razem z funduszem litewskim po to zrobili join venture by się uwiarygodnić i spokojnie zarabiać na rynku litewskim.Wszyscy są happy..Wszystkie akcje były zablokowane na WZA.Te spadki zrobił jakiś nasz lokalny fund co zwalił kurs o 3 zł na akcje i stracił sporo akcji. Sam go uszczupliłem na kilkadziesiąt k.
I akurat dzisiaj kurs EUR/PLN jest w totalnym dołku... To się nazywa złośliwość rzeczy martwych. Dobrze, że na niektórych rachunkach można się wstrzymać z przewalutowaniem na złotówki...
W eMaklerze mBanku nie ma żadnej informacji, nawet o kwocie odprowadzonego podatku, wiem tylko ile wpłynęło na rachunek w PLN. W związku z tym mam wątpliwości jak na Litwie podatek jest obliczany, bo przecież różnie może być zaokrąglana podstawa opodatkowania i sama kwota podatku.
Podatek jest 15%, o 4% niższy niż w PL. Powinieneś uregulować różnicę z polskim US, lub jeżeli to konto ike/ikze to masz 5 lat na napisanie do urzędu litewskiego o zwrot nadpłaty (zalecam zaczekanie na wysoki kurs EUR i wysyłać co 5 lat, złotówek nigdy mi jak dotąd nie wysłali). Co roku to samo.... a wystarczy zadzwonić do spółki, na stronie są kontakty do wszystkich, zawsze udzielają chętnie wszystkich informacji, nawet formularz zwrotu podatku dają, mimo, że nie mają takiego obowiązku.