Słuchajcie, proponuję zrobić małą ankietę jakie są Wasze prognozy co do zysku netto za IQ 2017, ok...? Raz zróbmy tutaj taki mały sondaż oczekiwań, a potem wyciągniemy średnią prognoz. Przydałoby się przynajmniej 10 prognoz by wyciągnąć konsensus: Ja zakładam zysk netto wyższy, niż przed rokiem, ale niższy niż w IVQ 2017, czyli: 1,2 mln zysku netto. A Wy?
Oj add, ale rozmawiajmy poważnie, przecież skoro wiesz, że nie ma najmniejszych szans na 3mln, to po co takie rzeczy piszesz... Podaj jeszcze raz prognozę, ale jakąś normalną, a nie całkowicie nierealną...
nic, przecież to najzwyklejsza ankieta, by sprawdzić jakie są oczekiwania na zysk. Przecież chyba nie chcesz sugerować, ze ankieta na jakimś forum może mieć jakikolwiek wpływ na kurs (bez względu czy pozytywny, czy negatywny!)
no jak to po co "tracić"czas...??? No chłopie, nie słyszałeś nigdy o czymś takim jak konsensus prognoz, naprawdę takich rzeczy nie wiesz...??? Ale ok, w takim razie wytłumaczę: jeśli wynik spółki okaże się mocno niższy od konsensusu, to będziemy wiedzieć, że to wynik może się okazać rozczarowujący, a jesli wynik mocno powyżej średniej, to reakcja forumowiczów na wynik pozytywna. Oczywiście nie ma gwarancji,że kurs wzrośnie lub spadnie, bo wiele czynników wpływa na giełdę, dlatego mówię o samym postrzeganiu na osiągnięty wynik spółki. Jasne już, czy jeszcze coś trzeba tłumaczyć...???
tylko sie zastanów czy warto o prognozach pisac na forum, gdzie połowa to debile, kolejna ćwiartka nagania, a ostatnia mysli logicznie. Rzeczywistsze miarodajna skala. Lepiej rzucić monetą 10 raz i podobnie wyjdzie :)
Generalnie masz rację. Ale wyszedłem z założenia -może naiwnie- że przynajmniej w kwestii prognozy zysku to forum choć na chwilę będzie na poziomie i szczere w wypowiedziach. Ty pandorinium należysz do gości, których posty lubię czytać , bo są sensowne i merytoryczne bez żadnego naganiania. Szkoda, że akurat Ty nie podałeś swojej prognozy... Podaj ją chociaż dla mnie, ok...?
Nie podam, bo nie mam pojęcia. :) Nie mam teraz czasu na analizowanie, co to będzie w kolejnych kwartałach no i horyzont czasowy mam sporo większy, na lata, dlatego też aż tak mocno nie zagłębiam się w te sprawy. Byłoby miło gdyby mieli wyższy przychód niż rok temu, nie sądzę aby zbliżyli się do IV kwartału, bo ten jest najlepszy w tego typu działalności. Ale niech będzie, obstawiam tak 1,2-1,5 wariant normalny, powyżej 2 bardzo mocno pozytywny.
1,5 mln to byłaby bajka, ale chyba ciężko o takie zyski juz. W IQ. Bezpieczniej prognozować nieco ostrożniej, czyli tak jak inni w przedziale 1-1,2 mln.
O tym co napisał add, że spółka może zarobić 3 mln spuśćmy zasłonę milczenia, bo to głupie było, całkowicie nierealne, więc głupot nie ma co komentować...
cała ta zabawa w prognozowanie zysku zapoczątkowana przez "nowego" to po prostu próba podbicia/utrzymania ceny przed 4 maja i tyle..a wy sie podniecacie
Ale brednie...!!! Nie dziwię się, że pandorinium tak ostro wypowiedział się o niektórych forumowiczach, jesteś tego przykładem, że słusznie. Różne głupoty widziałem na forach, ale takiego idiotyzmu to dawno nie... Akurat średnia prognoz na poziomie 1mln zł netto jest raczej pesymistyczna, więc gdzie tu głąbie zabawa w podbicie kursu...???!!! Jeśli w ogóle ktoś tu coś mógłby zarzucić, to raczej w drugą stronę, bo na spadek. Dopóki takie głąby będą stanowić akcjonariat, to tu wzrostów nie będzie. Chciałem najprościej w świecie poznać oczekiwania inwestorów, ale widzę, że się nie da, bo zaraz jakieś chore insynuacje, jakby już w polityce było mało chorych teorii spiskowych o zamachach w Smoleńsku...
Czyli średnia prognoz to 1,05 mln. Gdyby tak było-to byłby to świetny wynik, gdyż teraz musieli mieć z 700tys. odliczenia od zysku z powodu kosztów emisji akcji. Cholera wie, czy dadzą radę mimo to wypracować 1mln zysku, czekamy do poniedziałku...