• Wreszcie jest konkret Autor: ~mroczneśredniowiecz [89.163.148.*]
    Wreszcie mamy poważny, konkretny powód do zbycia akcji Komputronika. Otóż w świetle ostatnich komunikatów na ESPI działania prezesa tej firmy wskazują na poważną schizofrenię:

- sprzedaje po 5,00
    - wzywa po 6,50

Innymi słowy "moje drogie półgłówki i dawcy kapitału - mam was gdzieś i to okazuję!"

• Re: Wreszcie jest konkret Autor: ~ewa [77.242.233.*]
    Tak ciężką chorobę psychiczną może stwirdzić tylko specjalista w psychiatrii. Jakby nie patrzeć, takie ruchy noszą znamiona fałszu jakiegoś rodzaju.
    Znam prostsze rozwiązanie. Na gwałt zbierają gotówkę. Pytanie na co?
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.47.173.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Wreszcie jest konkret Autor: ~oxo [83.27.47.*]
    Tak dla ścisłości, to wyprzedawali się w marcu od 6,70 do 5:70 tak pi razy drzwi, średnio poniżej ceny obecnego wezwania. Wyprzedaż była niemal zawsze po jakimś ruchu w góre, więc kurs (od info, że proces z CC został wygaszony) z około 7 zjechał poniżej 6. Wtedy nie miało to dla mnie większego sensu (po co mordować kurs "swojej" spółki), ale
    a) Zarząd miał zagwarantowany preferencyjny wykup części akcji po 1 pln, ale nawet na to trza było forsy, a operacja wymiany akcji za około 6 pln na akcje za 1 pln jest opłacalna.
    b) jeśli się planuje ogłosić wezwanie na skup akcji to "naturalne" jest wcześniejsze kontrolowanie kursu i zbijanie go w dół na przykład wyprzedażą.

Więc teraz ja to żadnej choroby umysłowej nie widzę, raczej "kapitalizm po polsku".
    4 mln akcji za 6,5 pln-ów to TYLKO 26 baniek, a spółka tylko w tamtym roku dezycją p* zarządku zakisiła 9 BANIEK z zysku na kapitał zapasowy. Te liczby razem śmierdzą.

Przy okazji bym chciałbym zauważyć, że obroty na komputroniku są beznadziejnie płytkie, wystarczyła wyprzedaż kilkudziesięciu tysięcy akcji w marcu, żeby kurs zjechał ze 20%, co przy C/WK na poziomie 0.35 oznacza, że poważni inwestorzy ( z 1 mln na drobne zakupy) trzymają się paskudnie daleko od tej spółki. DLACZEGO?

Dlaczego nikt gruby nie chciał kupić na 5-6 pln akcji spółki, która księgowo jest warta około 20 pln-ow i ciągle generuje zyski?
    Na pewno posty "ewa" to stanowczo za mało, zeby kogoś z wolną banką odstraszyć od "interesu życia".

• Re: Wreszcie jest konkret Autor: ~janekp [79.187.111.*]
    Moim zdaniem odpowiedź na to pytanie jest moim zdaniem prosta. Kto zna specyfikę działania Buczkowskich, wie że oni zrobią wszystko aby wykorzystać dawców kapitału i dla siebie ugrać jak najwięcej, dlatego ich akcje kupują mali inwestorzy którzy życzeniowo liczą że dużo urośnie, ale że kupują za niewielkie kwoty to obroty wyglądają jak wyglądają.
    Zapewne nikt poważny znający branże i Buczkowskich ich akcji by nie kupił.

Rozwiązania dlaczego wycofują się z giełdy są dwa:
    1) Faktycznie się to nie opłaca i mogą skupić akcję za kilka złotych za który kilka lat wcześniej dostali kilkadziesiąt złotych - żyć nie umierać
    2) Czekają ich duże koszty oraz spore zawirowanie, więc wolą mieć większe możliwości bez potrzeby ujawniania wszystkiego i spowiadania się na otwartym forum

pożyjemy zobaczymy
  • Re: Wreszcie jest konkret Autor: ~ewa [77.242.233.*]
    Nawet po szybkim opuszczeniu parkietu będzie głośno. Będzie się działo, będzie radośnie. Hah!
    Według mnie wyjście jest blefem. Spekulujta co chceta. Hah!
[x]
KOMPUTRON -1,87% 5,78 2026-05-25 16:44:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.