Teraz amazony gonza Rr Cezary i inne naiwniaki mówiące o cenie 200 zeta i złej cenie z wezwania powiedzą ze to sie nie liczy bo to stare wyniki:)))a w pierwszym kwartale beda wyniki na plus 100:))Hahaha
czytając panowie sprawozdanie wazna jest nie tyle pozycja zysk netto ile ebitda, zadluzenie (w tym krótkoterminowe) oraz trendy sprzedaży (w szczególności na segmentach)
paczkomatowy segment podobno wzrosl ze 130 mln sales na 193 mln... listowo kurierski niestety nieporównywalny ponieważ w zeszłym roku była tam dzialalnosc której dziś już nei wykazują (pocztowa) o ile w zeszłym roku sales tego segmentu to 483 mln o tyle w bieżącym roku (2016) było to 275 mln ale biorac pod uwagę ze w 2015 same sady miały 200 mln zl sprzedaży to sprzedaż w segmencie pocztowo kurierskim jest bez zmian (275 mln vs 283 w 2015) i to po wylaczeniu samych sadow a jak wiadomo oprócz sadow zaniechali ogolnie większości działalności pocztowej.
tzw 'pozostale segmenty' ciężko analizować bo nie wiadomo co tam jest - pewnie glownie sprzedaż, instalacja i obsluga techniczna paczkomatow - która jest sprzedażą wewnątrz grupy i sluzy Brzosce do wyciągania kasy poprzez siec powiązanych z nim spolek (zarządy, opłaty za doradztwo itp.)
tyle w kwestii sprzedaży...
ebitda 25 mln pokazuje ze spolka jest zdolna do realizowania marzy na swoich usługach jedynym znakiem zapytania jest czy zdolna jest do obsluzenia większego wolumenu sprzedaży bez wzrostu kosztów operacyjnych w skali 1-1 (czyli innymi slowy pytanie jaka czesc jej kosztów operacyjnych to koszty stale). generalnie 25 mln ebitda z 500 mln sprzedaży (5%) to żaden cymes, no ale gdyby czesc ich kosztów była kosztem stalym... to jak by ktoś zainwestowal kupe kasy to może udaloby mu się dojść do ebitda ok 20% (zakladajac ze brzoska nie będzie kradl).
cash flow z działalności operacyjnej minus 34 mln nie napawa zbytnim optymizmem w szczególności z zestawieniem krótkoterminowego zadluzenia na poziomie 135 mln
reasumując - raport sprawia wrazenie jakby miał zachecac kogos z dużym workiem pieniędzy do zainwestowania w spolke :) potrzeba tylko 135 mln na refinansowanie długu, x mln zł na zasypanie ujemnego cash flow operacyjnego przez okres "rozwoju", no i xx mln zł na zwiększenie wolumenu sprzedaży - koszty stale pewnie sa prezentowane w rozmowach kuluarowych :)
i teraz pytanie - czy advent to zachęci do pozostania w spolce nawet bez skupienia wszystkiego co planowal?
czy zachęci to tfi/ofe do objecia emisji warantow klepnietych na ostatnim wza w sytuacji wycofania się adwentu z transakcji?
bez jaj Panowie , tez trzymam ale szanujcie siebie i nas , nie piszcie głupot. Q dokupił wczoraj po +/- 48 jakieś ponad 2 % , przed dniem wczorajszym miła blisko 5 więc tylko Oni wiedza kiedy i po ile kupili.
wyolbrzymiacie troche Querkusa - prezes Buczek cicho siedzi, a dotychczas głos zabierał i narzekał jak był jakiś wałek na rynku... wyniki Integera padaka...każdy normalny odda ten chlew i pójdzie zarabiac na normalnych tematach jak: gierki, CCC czy Mabion
ja nikogo czy niczego nie wyolbrzymiam , apeluje tylko aby trzymać się faktów , no oprócz bezcennej Ewy ( dzięki której dokupiłem i na dziś trochę zarobiłem) . Nie wiem co zrobi Q ale pakiet 7% a kilka dni przed końcem wezwania to przyznasz nie jest mało. Co mnie najbardziej intryguje ? DLACZEGO poinformowali o tym już dziś , czyli na drugi dzień ??? choć mogli z tym czekać ładne kilka dni.