Komp jest na liście Balerona opisany jako "większy gracz". Znając z autopsji tutejszą politykę informacyjną wypada zachować wstrzemięźliwość wobec rzekomo pozytywnych informacji.
Udowodniłam już, iż domena salurion.pl należy do Kompa. Ktoś o czymś nam tu nie mówi. Ciekawe dlaczego?
Cos fiskus upatrzyl sobie ta branze fakt ze komputronik ma teraz lepsza pozycje mnie ciekawi czy emitent opublikuje jakies szacunki na dniach 2 i 3lata temu byly bo niktnuc nie wie jakie obroty mieli za ostatni kwartal wkurza mnie to inne spolki w miesiąc miesiąc podaja
MGM to nie konkurencja bo MGM przerzucał sporo towaru i sprzedawał go dystrybutorom i większym firmom mi.in Komputronikowi, zatem Komputronik jedynie straci bo po Actionie traci kolejne kredyty kupieckie u jednego ze swoich dostawców. Zresztą duża część obrotów w branży IT jest sztuczna, bo jeden distri kupuje dużą partię towaru , sprzedaje ją kolejnemu bez marży a ten jeszcze kolejnemu. Ten kolejny kupuje na tej zasadzie, że kupi coś np. za 10 mln pod warunkiem że ten pierwszy weźmie od niego inny towar za np. 5 mln.
Baleron przewidywał taki przebieg. Jak powysychają źródełka, to będzie kolejny problem. Janekp, twój opis odpowiada schematowi karuzel vatowskich. Łańcuszek firemek odsprzedaje towar na zerowej marży. Gdzieś po drodze jest eksport-import, zerowy vat. Jeśli nawet Kompik bezpośrednio nie uczestniczył, to i tak stracił źródło promocyjnego towaru. Hah!
Coś się tu mimo to dzieje w sprawie vat. W raportach jest o tym mowa. Jak się można domyślać, jest to połowiczna mowa według przyjętej polityki informacyjnej tu panującej. Cudów tu nie będzie. Hah!
Sklepy fizyczne przestaną się Kompusiowi opłacać. Takie będzie następstwo, iż pociągną w dołek spółkę. Klienci nie zaakceptują drożyzny i olewania. Pozostanie kilka sklepów fizycznych i internet. Same cięcia w sklepach fizycznych zabolą. A to wszystko bez innych problemów spółki i jej wspaniałych właścicieli. Takie mam oczywiście wizje wieczorową porą. Hah!
Problem dotyczy calej branzy. Myslisz ze tobie Ewa sprzeda ktos taniej bo z jakiej racji dolozy do interesu?? To nie komuna kazdy znajdzie inne mozliwe najtansze zrodlo. Wiem ze ty jestes zlosliwym naganiczem i niewiem czemu robisz wszystko aby akcje potanialy. Straszysz innych piszac glupoty. Rynku nie oszukasz !! Towaru sie nie wyczaruje trzeba go kupic.
Branża sama się zarżnęła internetem. Wydawało się właścicielom m.in. Komputronika, że można sprzedawać w sieci taniej (tzw. cena internetowa) i jednocześnie mieć setki salonów, które sprzedają drożej nic w zamian nie dając. Do tego statystyki, sprzedaż musi być coraz wyższa więc po trupach się sprzedaje. Producenci prześcigają się jak wejść w tyłek dystrybutorom, ci z kolei wchodzą w tyłek większym hurtowniom m.in. Komputronikowi i tak się kręci ale marże coraz niższe i wartości dodanej brak. Same hasła, bzdety wciskane coraz bardziej wyedukowanym klientom. Ściema nigdy nie utrzymywała się długo.Jeśli ktoś ma kupić cokolwiek bez wartości dodanej to kupi najtaniej gdzie się da a tańszych od Komputronika sklepów sieciowych jest cała masa.
PS. Upadek konkurencji nigdy nie jest dobrą wiadomością bo nie wiadomo kto będzie kolejnym celem fiskusa ...
Po tych waszych wpisach widać, iż dobrze wyczułam prawdziwą intencję wezwania. Zastrzyk gotówki.
Nie wykluczam, że skup akcji będzie większy. Jest jedno olbrzymie ale! Najważniejsza część skupu to skup od siebie samych większościowych akcjonariuszy. Ta spółka w Plewiskach z rodzinnym zarządem nie pozostawia cienia wątpliwości. Chodzi o wymówkę by dostać kredyt. Proste jak złotówka wrzucona pomiędzy dwóch chytrych poznaniaków. Hah!