no i mamy stanowisko zarządu/rady nadzorczej ... i niestety uznali cenę w wezwaniu za odpowiadającą wartości godziwej :( więc wygląda na to że chyba nie zarobimy już tutaj
Niekoniecznie - dopiero co było Vantage, gdzie cena wezwania też była uznana za godziwą, ale potem podnieśli z 3,25 na 3,70. Albo ATM gdzie z tego co patrzę mimo takiego samego stanowiska - na sprzedaż nie zapisał się nikt.
Czy w vantage osoba z zarządu była jednocześnie kupującym? Tu mamy tak, ze prezes spółki to jednoczenie właściciel pakietu sprzedającego zatem jeśli zgodził sie sprzedać to jako prezes ma powiedzieć, ze cena nie jest fair?
znaczy mamy stanowisko osób, które chcą zachować stanowiska jak zmieni się większościowy właściciel - a na pewno się zmieni :) Strasznie bezstronni są :)
Tak patrze jeszcze na zachowanie akcji Superior, mocno dołują, bo rynek amerykański siada co widać po sprzedaży samochodów, a Europa jest w gazie, co mam nadzieję zmusi Superior do podwyższenia ceny, aby mieć drugą nogę na tym lepiej prosperującym rynku.
co tu się wyprawia to jest nie do pomyślenia, już 233.5 bankrut integer tam cena nie była nawet poniżej ceny z wezwania a teraz podniesiona dużo a tu pies z kulawą nogą nie chce akcji tak dobrej, jednej z najlepszych firm na całej giełdzie. Do niedawna brali garściami po 250 teraz jest szansa kupić dużo taniej i nikt tego nie chce, ja wpakowałem się po 237 i jestem tysiaka w plecy i kasa zamrożona teraz bym dokupił za wszystko ale pospieszyłem się ... ale kto mógł wiedzieć... Pytanie które teraz jest najważniejsze to te nie do końca jasne zapisy o których mowa w wezwaniu po przekroczeniu odpowiednio 75, 90 i 95% akcji, czy ktoś z Was ma odpowiednią wiedzę aby wyjaśnić co tak naprawdę one oznaczają bo tu jest sedno całej naszej sprawy
Dnia 2017-04-11 o godz. 08:21 ~lukster napisał(a): > co tu się wyprawia to jest nie do pomyślenia, już 233.5 bankrut integer tam cena nie była nawet poniżej ceny z wezwania a teraz podniesiona dużo a tu pies z kulawą nogą nie chce akcji tak dobrej, jednej z najlepszych firm na całej giełdzie. Do niedawna brali garściami po 250 teraz jest szansa kupić dużo taniej i nikt tego nie chce, ja wpakowałem się po 237 i jestem tysiaka w plecy i kasa zamrożona teraz bym dokupił za wszystko ale pospieszyłem się ... ale kto mógł wiedzieć... > Pytanie które teraz jest najważniejsze to te nie do końca jasne zapisy o których mowa w wezwaniu po przekroczeniu odpowiednio 75, 90 i 95% akcji, czy ktoś z Was ma odpowiednią wiedzę aby wyjaśnić co tak naprawdę one oznaczają bo tu jest sedno całej naszej sprawy >
Ja też kupiłem trochę po 237 ale większość mam kupione w granicach 200-220. Mimo tego słabego zachowania kursu jestem ciągle optymistą. Korekta na szerokim nie sprzyja zakupom. Moim zdaniem chodzi tu o kwestie podatkowe. UHM nie może bez końca ciągnąć na zwolnieniach podatkowych więc znaleźli kupca - kiepskiego bo kiepskiego ale na siłę znaleźli. UHM jest bardzo zdeterminowany do sprzedaży godząc się na 226zł i na dodatek bez dywidendy -to bardzo nędzna oferta. Powód jest w mojej ocenie tylko jeden - podatki. Na dodatek Zarząd boi się że Superior może się wycofać z dealu jak nie zbiorą 75%. Tak że wydaje mi się, że Superior nie podniesie ceny a spółka zostanie na parkiecie. Dzisiaj jest wezwanie na Macrologic. Tak się płaci za spółkę na której zależy oferentowi.
Dzisiaj prezes Superior powiedział, że cena jest ostateczna ale co miał powiedzieć w pierwszym dniu zapisów:) Przecież w swojej wypowiedzi nie mógł zostawić choć odrobiny sugestii, że będzie podwyższona bo strzeliłby sobie w stopę. Ale dodał coś co jest bardzo ważne - jeśli nie zbiorą 75% (w co absolutnie wątpię) nie dostaną finansowania, zatem albo ich deal szlag trafi a potem cena normalnie zacznie rosnąć, albo dla 38% akcji podwyższą cenę i będzie sukces wezwania. A ich to kosztować nie będzie dużo bo jeśli podwyższą cenę np. o 15% to koszt transakcji wzrośnie jedynie o = 15%*38% - zatem niedużo.
Hej moze podpowiecie..na wezwaniu na akcje placa po 236 a na gieldzie 234 ... dlaczego ktos nie zapisze sie na wezwanie tylko aprzedaje nizej..? Z gory dzieki ::
A jak myślicie jak zrobią z aktualną dywidendą, o której już mówili, że będzie ponad 8 PLN na akcję ? Zakładam, że nie było jakiejś konkretnej deklaracji o terminach ?
1. Wogóle nie będą ogłaszali terminu praw do dywidendy aż do zamknięcia wezwania no i załóżmy po 10 maja jeśli będzie cienki odzew, a zakładam, że będzie słaby podniosą cenę jak Brzoska 2. Rzucą marchewkę niedługo, że w pierwszej połowie maja będzie data praw do dywidendy, ale co to im da ?
walne przeniesione na 1.08.2017, wczoraj prezes SII powiedział, że dywidendy z 2016 nie przewidują, a na termin walnego będą mieć akcje UHM dające większość. zastraszania mniejszościowych ciąg dalszy, niech dają 270 zł za akcję to może im sprzedam
Dodatkowo, na podstawie Nieodwołalnego Zobowiązania Uniwheels Holding Malta jest zobowiązana do głosowania przeciw jakiejkolwiek uchwale w sprawie wypłaty dywidendy w okresie do dnia rozliczenia transakcji nabycia Akcji w Wezwaniu.
A że WZA przenieśli na sierpień chyba - to lipa (zresztą było widać, że początkowo kurs spadł na 243 - 235+dywidenda, potem dopiero zjechał do obecnych 235)
No to przynajmniej z tą dywidendą czysta sytuacja jest. Będzie dobrze Panowie :) O ile dobrze pamiętam Sebastian Buczek z Quercusa, który ma sporo akcji UNW nie był zadowolony z tej ceny. Firma jest dynamiczna, zdrowa, a więc byłoby bardzo dziwne w porównaniu z historycznymi wezwaniami gdyby nie podnieśli ceny. Chyba, że kupującemu nie bardzo zależy - to byłoby ciekawe - to co Aleks napisał wyżej jest interesujące.
Skoro jesli wezwanie się nie powiedzie to będą mieć problem z finansowaniem to cena na pewno zostanie podniesiona, pytanie o ile. Ale superiorowi zależy na powodzeniu
Ja nie sprzedałem bo nie warto za te pieniądze. Dziś ktoś kupił ponad 77k papiera w jednej transakcji w cenie bardzo zbliżonej do tej z wezwania. Kupić taki pakiet po to żeby go sprzedać w wezwaniu parę groszy drożej to nie ma żadnego sensu. Wniosek jest taki że ktoś coś wie.
Mojego skromnego pakietu rowniez nie oddam, zapewne zainteresowanie zapisami nie jest zbyt duze (minal tydzien,wiec jakas wykladnia juz jest) i kto dysponuje informacjami, a wiadomo, ze tacy sa laduje do wora