Super wyniki za poprzedni rok, przychody za marzec najwyższe miesięczne w historii, za kwiecień obstawiam blisko 90 mln będą. Firma się rozwija, i chce więcej, a więc potrzebuje kapitału i o to chodzi. Mają kredyt wziąć ? Po to weszli na giełdę aby pozyskiwać nowych kapitał w razie potrzeby. Jakim trzeba być leszczem aby to wyrzucać. Nie mój problem. Ja swoje trzymam przez kolejne 5-10 lat.
Zastanawiam się tylko dlaczego Górecki woli sprzedać 10% swoich zamiast emisji nowych ......
napisali,,„W nawiązaniu do zawiadomienia od Akcjonariuszy z dnia 5 kwietnia 2017 roku, w imieniu Aleksandra Góreckiego, (dalej „Sprzedający”) informuję, że zgodnie z informacją uzyskaną od Sprzedającego, jego intencją jest wykorzystanie pozyskanych środków netto ze sprzedaży akcji w ramach ABB na dokapitalizowanie Spółki pod warunkiem podjęcia odpowiedniej uchwały przez Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy. Zamiarem Sprzedającego jest objęcie akcji nowej emisji po cenie równej cenie akcji sprzedawanych, która będzie wynikiem budowania księgi popytu w transakcji ABB.
Dzięki Michalus. No to wszystko jasne, nie ma żadnych wątpliwości. Jeszcze można powiedzieć dodatkowo, że to dobrze świadczy o Góreckim, że działa fair - sprzedając swoich część akcji i emitując nowe. Sytuacja jest czysta, potrzebna kasa na rozwój firmy - i o to chodzi ! Cena powinna rosnąć, a nie spadać w takim przypadku.
dla mnie emisja akcji nie jest dobrym rozwiązaniem, następuje rozwodnienie kapitału akcyjnego. Akcji będzie o 10% więcej, czyli będą warte o 10% mniej. Są inne drogi uzyskania kapitału
co w tym dobrego czyli ile milionów nowych akcji ,a moze jak te tez po 2zl ,jak dla mnie to zagranie ponizej pasa po wynikach jak kurs rosnie takie info ,spadek na takim obrocie jutro 4,5
powiem tak.... samo info o sprzedaży akcji i zwiększeniu FF oraz dokapitalizowaniu firmy odebrałem na spokojnie a nawet pozytywnie...
jednak następne info o emisji mnie zastrzeliło... Wiadomo przecież co zrobią z akcjami motywacyjnymi pracownicy. Jak do tej pory AP był dla mnie jedną z najlepiej postrzeganych spółek na GPW, w tej chwili już tak nie jest... Maja przecież ponad 30 mln zysków, które można przeznaczyć na rozwój...
jeszcze jak się okaże, że pakietówki polecą po zaniżonej cenie ( teraz to można się spodziewać wszystkiego jak zaczynają się kombinacje ) 12 kk akcji będzie komu wywalać.... albo być może już są wywalane? Pytanie do ilu grubemu będzie się to opłacać, bo według informacji podanych przez spółkę, nikt nie wie po ile nabył.
Bo jeszcze nie nabyli, od razu zobaczysz je tu: tam gdzie było słowo transakcja będzie napisane pakiet, parę dni temu było tak samo na aileronie, tam juz ok 13 były pakiety i podana cena, tu chyba dłużej to zajmuje bo i pakiet sporo większy
ZZ Wystaw za 5zł,chętni czekają,ale wami kręcą:) Nie widzicie jak obroty wzrastają? Szybko leszcze oddawać papier ,bo was wyfiletuja:) Dzisas co za jelopy:)
Gdzieś czytałem taki artykuł, nie jestem w stanie go znaleźć, dotyczący globalnego rynku akcji albo amerykańskiego, w którym było wyraźnie napisane, że w normalnych czasach akcjonariusze w przypadku emisji nowych akcji cieszyli się i kurs rósł, a to dlatego, że oznaczało to rozwój firmy - tak też to wygląda w przypadku autopartnera teraz, firma chce rosnąć jeszcze szybciej, bo mimo sukcesów nadal jest duzo mniejsza w porównaniu do Intecars przykładowo.
Dnia 2017-04-06 o godz. 15:13 ~Leszczu napisał(a): > Gdzieś czytałem taki artykuł, nie jestem w stanie go znaleźć, dotyczący globalnego rynku akcji albo amerykańskiego, w którym było wyraźnie napisane, że w normalnych czasach akcjonariusze w przypadku emisji nowych akcji cieszyli się i kurs rósł, a to dlatego, że oznaczało to rozwój firmy - tak też to wygląda w przypadku autopartnera teraz, firma chce rosnąć jeszcze szybciej, bo mimo sukcesów nadal jest duzo mniejsza w porównaniu do Intecars przykładowo. >
wiesz co? Wiele potrafię przemilczeć ale cieszyć się akcjonariusze powinni z emisji akcji?
Przeczytaj mój wcześniejszy post i rusz makówką...
Cieszyć się w kontekście chęci przyspieszenia rozwoju. Oczywiscie, można się rozwijać z dostępnych środków, czyli zysku, ale będzie on wolniejszy niż gdy pozyskają nagle tyle kasy. Jeśli chodzi o pracowników to 900 tyś akcji dostaną, czyli poniżej 1% - to chyba nie jest tak straszne. Dostaną dodatkowego "kopa" aby działać. To jest zdrowa sytuacja w porównaniu do przykładowo firm z branży gier - tam to się nazywa jazda. Kilka ostatnich IPO z C/Z>50.