pojawił się nowy komunikat dotyczący podziału, czy dobrze rozumiem, że jeśli wartość aktywów netto wynosi 57,1 mln, a przeniesione zostanie 21,7 mln (6,4 mln + 15,3 mln) to procentowo to da 38 % i takie będzie odcięcie po podziale na kursie esotiq?
jeśli tak, to sporo, wartość rynkowa obu firm chyba różni się bardziej i odcięcie powinno być mniejsze, co myślicie?
Ja też tak to wyliczyłem ale z drugiej strony wartość księgowa skonsolidowana na jedną akcję to 20,77 PLN a wartość księgowa jednostkowa to 25,99 więc wynika z tego, że sam Esotiq wart jest według ksiąg o 5 PLN na akcję więcej niż razem z segmentem modowym. Ze względu na to, że cena rynkowa spółki jest w połowie wartości księgowej i za taki stan rzeczy odpowiada segment modowy, wycena rynkowa spółek dzielonej i przejmującej powinna opierać się na analizie porównawczej i mam nadzieję, że zostanie to zrobione obiektywnie. Segment modowy to tylko 10% przychodów grupy a do tego brak rentowności, więc powinno się dążyć do jak najniższej wyceny rynkowej EMG ponieważ te aktywa ciążą na wyniku całej grupy a poza tym jest to w interesie akcjonariuszy ponieważ obie spółki po podziale będą miały potencjał wzrostowy.
Esotiq & Henderson Spółka Akcyjna _"Emitent", "Spółka"_ działając na podstawie § 103 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim _t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 133_ _"Rozporządzenie"_ podaje do publicznej wiadomości terminy publikacji raportów okresowych w roku obrotowym 2017. Raporty kwartalne: - Skonsolidowany raport kwartalny za I kwartał 2017 roku – 30 maja 2017 roku, - Skonsolidowany raport kwartalny za III kwartał 2017 roku – 29 listopada 2017 roku.
Raport półroczny: - Skonsolidowany raport półroczny za I półrocze 2017 roku - 27 września 2017 roku.
Patrząc na obecny kurs akcji to w dniu podziału kurs spadnie on z automatu o ok. 50%, ponieważ wartość księgowa Femestage zostanie mechanicznie odcięta od bieżącego kursu.
Po co pisać coś w czym nie ma żadnej logiki. Czy w ogóle przeanalizowałeś to co sam napisałeś? Wartość księgowa aktywów wydzielanych do EMG jest na poziomie obecnej wyceny rynkowej EAH. W jaki sposób wyszło Tobie 50% ? Nawet sam Femestage to prawie 75% obecnej wyceny rynkowej. Najprostszego wyliczenia matematycznego nie potrafisz zrobić? Zero wpisów na forum a jak się już coś pojawi to totalna bzdura.
Ciekawe ilu nas tak naprawde widzi w tym potencjal i cierpliwie czeka na rozój sytuacji. Ktoś wczesniej mowi powiedzial: Najlepiejsz zarobisz na tym co zauwazysz Ty a nie widze jeszcze inni... czy jakos tak :)
Sprzedaż detaliczna w marcu wzrosła o 16,5% mdm. Dane super a reakcji rynku brak. Obroty na GPW są bardzo niskie a na takich spółkach jak EAH to już w ogóle lipa. Animatorzy zwolnieni są z prowizji do końca września a i tak nie robią nic aby zwiększyć płynność. Patrząc na dobre wyniki sprzedaży detalicznej za pierwszy kwartał zakładam, że EAH też zwiększy sprzedaż o kilkanaście procent i wykaże zysk wobec dużej straty sprzed roku.
@Segandith Myślę, że dopóki rynek nie dowie się ile PLNów zostanie odciętych od kursu EAH, doputy będziemy mieć kiszenie się kursu. Niestety tutaj cały czas mamy niepewność, a na tej spółce nikt nie rwie się do spekulacji.
Według mnie większe znaczenie mają wyniki i osiągnięcie rentowności segmentu modowego. Jeżeli udałoby się osiągnąć rentowność tego segmentu w pierwszym kwartale to rynek spojrzałby bardziej przychylnie na EMG i byłaby szansa utrzymać dobry poziom kursu podczas debiutu na NC a w konsekwencji wycenę dwóch spółek po podziale na podobnym poziomie jak jednej sprzed podziału. Ja jestem konsekwentny i trzymam akcje do podziału bo tak założyłem gdy je kupowałem. Zarząd mógł zachować się bardziej kompetentnie i wcześniej pomyśleć o zarejestrowaniu spółki, do której trafią aktywa wydzielone z EAH.