• podział Autor: ~kt [213.199.193.*]
    pojawił się nowy komunikat dotyczący podziału, czy dobrze rozumiem, że jeśli wartość aktywów netto wynosi 57,1 mln, a przeniesione zostanie 21,7 mln (6,4 mln + 15,3 mln) to procentowo to da 38 % i takie będzie odcięcie po podziale na kursie esotiq?

jeśli tak, to sporo, wartość rynkowa obu firm chyba różni się bardziej i odcięcie powinno być mniejsze, co myślicie?
  • Re: podział Autor: ~Segandith [109.243.219.*]
    Ja też tak to wyliczyłem ale z drugiej strony wartość księgowa skonsolidowana na jedną akcję to 20,77 PLN a wartość księgowa jednostkowa to 25,99 więc wynika z tego, że sam Esotiq wart jest według ksiąg o 5 PLN na akcję więcej niż razem z segmentem modowym. Ze względu na to, że cena rynkowa spółki jest w połowie wartości księgowej i za taki stan rzeczy odpowiada segment modowy, wycena rynkowa spółek dzielonej i przejmującej powinna opierać się na analizie porównawczej i mam nadzieję, że zostanie to zrobione obiektywnie. Segment modowy to tylko 10% przychodów grupy a do tego brak rentowności, więc powinno się dążyć do jak najniższej wyceny rynkowej EMG ponieważ te aktywa ciążą na wyniku całej grupy a poza tym jest to w interesie akcjonariuszy ponieważ obie spółki po podziale będą miały potencjał wzrostowy.
  • Re: podział Autor: ~Gość [92.55.230.*]
    Musimy spokojnie poczekać. Nawet obroty są śmiesznie niskie. Bez podziału nic się nie ruszy.
  • Kiedy wyniki? Autor: ~Lewy [80.87.34.*]
    Kiedy wyniki?
  • Re: Kiedy wyniki? Autor: ~max [31.174.62.*]
    Esotiq & Henderson Spółka Akcyjna _"Emitent", "Spółka"_ działając na podstawie § 103 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim _t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 133_ _"Rozporządzenie"_ podaje do publicznej wiadomości terminy publikacji raportów okresowych w roku obrotowym 2017.
    Raporty kwartalne:
    - Skonsolidowany raport kwartalny za I kwartał 2017 roku – 30 maja 2017 roku,
    - Skonsolidowany raport kwartalny za III kwartał 2017 roku – 29 listopada 2017 roku.

Raport półroczny:
    - Skonsolidowany raport półroczny za I półrocze 2017 roku - 27 września 2017 roku.

Raporty roczne:
    - Raport roczny za 2016 rok – 25 kwietnia 2017 roku,
    - Skonsolidowany raport roczny za 2016 rok – 25 kwietnia 2017 roku.
    Jednocześnie Emitent oświadcza, że zgodnie z § 83 ust. 1 Rozporządzenia Spółka nie będzie publikować odrębnych raportów kwartalnych. Skonsolidowane raporty kwartalne zawierać będą kwartalne skrócone skonsolidowane sprawozdanie finansowe oraz kwartalne informacje finansowe. Ponadto Emitent informuje, że Spółka nie będzie publikować skonsolidowanego raportu kwartalnego za IV kwartał 2016 roku i II kwartał 2017 roku zgodnie z regulacją § 101 ust. 2 Rozporządzenia. Spółka nie będzie publikować również odrębnego raportu półrocznego zgodnie z § 83 ust. 3 Rozporządzenia.
  • Re: Kiedy wyniki? Autor: ~Akcjo [80.87.34.*]
    Jak sądzicie jak bedzie sie zachowywał kurs po podziale?
  • Re: Kiedy wyniki? Autor: ~qwert [77.254.7.*]
    Patrząc na obecny kurs akcji to w dniu podziału kurs spadnie on z automatu o ok. 50%, ponieważ wartość księgowa Femestage zostanie mechanicznie odcięta od bieżącego kursu.
  • Re: Kiedy wyniki? Autor: ~Segandith [109.243.219.*]
    Po co pisać coś w czym nie ma żadnej logiki. Czy w ogóle przeanalizowałeś to co sam napisałeś? Wartość księgowa aktywów wydzielanych do EMG jest na poziomie obecnej wyceny rynkowej EAH. W jaki sposób wyszło Tobie 50% ? Nawet sam Femestage to prawie 75% obecnej wyceny rynkowej. Najprostszego wyliczenia matematycznego nie potrafisz zrobić? Zero wpisów na forum a jak się już coś pojawi to totalna bzdura.
  • Re: Kiedy wyniki? Autor: ~Gosc [31.0.68.*]
    Ciekawe ilu nas tak naprawde widzi w tym potencjal i cierpliwie czeka na rozój sytuacji. Ktoś wczesniej mowi powiedzial:
    Najlepiejsz zarobisz na tym co zauwazysz Ty a nie widze jeszcze inni... czy jakos tak :)
  • Re: Kiedy wyniki? Autor: ~Segandith [109.243.149.*]
    Sprzedaż detaliczna w marcu wzrosła o 16,5% mdm. Dane super a reakcji rynku brak. Obroty na GPW są bardzo niskie a na takich spółkach jak EAH to już w ogóle lipa. Animatorzy zwolnieni są z prowizji do końca września a i tak nie robią nic aby zwiększyć płynność. Patrząc na dobre wyniki sprzedaży detalicznej za pierwszy kwartał zakładam, że EAH też zwiększy sprzedaż o kilkanaście procent i wykaże zysk wobec dużej straty sprzed roku.
  • Re: Kiedy wyniki? Autor: ~qwert [77.254.7.*]
    @Segandith 
    Myślę, że dopóki rynek nie dowie się ile PLNów zostanie odciętych od kursu EAH, doputy będziemy mieć kiszenie się kursu. Niestety tutaj cały czas mamy niepewność, a na tej spółce nikt nie rwie się do spekulacji.
  • Re: Kiedy wyniki? Autor: ~Segandith [109.243.149.*]
    Według mnie większe znaczenie mają wyniki i osiągnięcie rentowności segmentu modowego. Jeżeli udałoby się osiągnąć rentowność tego segmentu w pierwszym kwartale to rynek spojrzałby bardziej przychylnie na EMG i byłaby szansa utrzymać dobry poziom kursu podczas debiutu na NC a w konsekwencji wycenę dwóch spółek po podziale na podobnym poziomie jak jednej sprzed podziału. Ja jestem konsekwentny i trzymam akcje do podziału bo tak założyłem gdy je kupowałem. Zarząd mógł zachować się bardziej kompetentnie i wcześniej pomyśleć o zarejestrowaniu spółki, do której trafią aktywa wydzielone z EAH.
[x]
ESOTIQ 1,99% 41,00 2025-09-22 16:46:19
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.