• wezwanie i dywidenda Autor: ~lukster [77.114.18.*]
    Czy ktoś wie może kto będzie pośredniczył w wezwaniu? bo nigdzie nie ma o tym informacji no i ta dywidenda niby powinna być przyznana w naszym interesie przed końcem wezwania ale z drugiej strony ten co kupuje też by ją chciał dostać więc może być jednak nie po naszej myśli
  • Re: wezwanie i dywidenda Autor: ~Uni [78.88.4.*]
    Wczoraj do nich pisałem ok 14, nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi, napisałem też do Parkietu by może przez redakcję spróbowali podpytać spółkę.

A odnośnie ostatniego sporego wezwania - przypominam co się stało na Amrest. W załączeniu:

https://wiadomosci.stockwatch.pl/fcapital-dutch-pekl-i-podbil-cene-w-wezwaniu-na-akcje-amrestu,akcje,175995
    http://www.sii.org.pl/10557/aktualnosci/newsroom/wezwanie-na-amrest-po-215-zl-nie-odpowiada-wartosci-godziwej-spolki.html

Podnieśli z 215 zł zł na 255. W momencie wezwania kurs oscylował na 230. Zakładam, że i tu proporcje mogą być podobne, obstawiam, że podniosą cenę finalnie na 275-285PLN.
  • Re: wezwanie i dywidenda Autor: ~aleks [31.130.96.*]
    Z dywidendą do końca oferty mamy lipe;

In addition, Uniwheels Holding Malta undertook to refrain from any action, voting or otherbehaviour by which the Tender Offer could be materially harmed or negatively affected until thesettlement of the Tender Offer. In particular, Uniwheels Holding Malta is obliged to vote against anyresolution on the distribution of dividends until the s ettlement of the Tender Offer.

Wygląda na to, że chcą nas wyrolować z dywidendy.
  • Re: wezwanie i dywidenda Autor: ~lukster [95.40.79.*]
    no i pewnie tak będzie na co zresztą kurs akcji wskazuje, kupiłem w piątek po 337.25 więc dużo stracić nie mogę trzeba trochę poczekać ale z dywidendą to nas wydymają
    If the Tenderor achieves 75% or more votes in the Company, it may consider executing a domination and profit and loss transfer agreement (DPLTA) with the Company. A DPLTA is subject to approval of the General Meeting of the Company and is governed by German law. It would allow the Tenderor to direct the management of the Company and gain access to the assets of the Company, provided that the annual loss, if any, of the Company would be compensated by the Tenderor. Minority shareholders of the Company would be entitled to a guaranteed dividend, unless they choose to surrender their shares against fair consideration according to German statutory law.

Jak skupią 75% a mniej niż 90%  to mamy dostać dywidendę.
    Jak skupią 90% i więcej to mogą nas wydymać. Ale to jest opcja moim zdaniem bardzo mało prawdopodobna aby fundy poszły na takie warunki.

To wezwanie jest podobne do wezwania Palmyry na Ferro na początku ubiegłego roku. Najpierw dawali 10,5zł - fundy się nie zgodziły więc podnieśli na 11,3zł ale i to się nie udało. Czas pokazał, że spółka jest warta więcej i dziś mamy 14 zł.
    Podobny scenariusz bym widział na Uniwheels. Za rok będziemy mieć tak jak na Ferro cenę 30% wyższą od wezwania.
  • Re: wezwanie i dywidenda Autor: ~lukster [95.40.210.*]
    jak nie sprzedamy w wezwaniu to pewnie dywidendę dostaniemy ale aby termin nabycia dywidendy był przed końcem wezwania to bardzo wątpliwe bo nowy właściciel będzie ją chciał
  • Re: wezwanie i dywidenda Autor: ~lukster [37.249.114.*]
    no i klapa ... jak widać brak wiary w podniesienie ceny teraz pewnie kurs osiądzie na tych 235-236zł przez następne 2 miesiące, straty dużej nie ma ale kasa zamrożona to najgorsze
  • Re: wezwanie i dywidenda Autor: ~ppppp [83.26.135.*]
    dla mnie to jest normalny wałek i manipulacja kursem. Chcieli kupić mogli kupować po cenie rynkowej ale to by podbiło kurs
  • Re: wezwanie i dywidenda Autor: ~thommat [94.246.133.*]
    Czy jest jakieś ryzyko żeby teraz za wszystko obkupic się? Jedynie zamrozenie kasy czy coś jeszcze?
    Dnia 2017-03-27 o godz. 20:41 ~thommat napisał(a):
    > Czy jest jakieś ryzyko żeby teraz za wszystko obkupic się? Jedynie zamrozenie kasy czy coś jeszcze?

Zależy co myślisz z tymi akcjami zrobić.

1 opcja- kupić teraz po 235 i sprzedać w wezwaniu - to nie ma żadnego sensu.

2 opcja to kupno teraz i nie branie udziału w wezwaniu. Jeśli dojdzie do skupienia przez Superior od 75% do 90% udziałów jest prawdopodobne, że podwyższą cenę aby zebrać resztę i wycofać spółkę z giełdy. To piszą otwarcie, że jest to ich celem i będą do tego dążyć to zrozumiałe. W tej opcji masz dywidendę (prawdopodobnie) i nową wyższą cenę skupu.

3 opcja - skupują ponad 90% akcji i tutaj mniejszościowi są w najgorszej sytuacji bo w najgorszym scenariuszu będziemy musieli oddać akcje bez dywidendy nawet za 220 zł.

4 opcja Superior bierze tylko pakiet UHM albo wycofuje się z transakcji i spółka dalej się rozwija zostaje na giełdzie i życie toczy się dalej

Ja jestem na 90% przekonany, że nie uda im się skupić ponad 90% po cenie 235,8zł, ale mogę się mylić. Każdy musi zdecydować za siebie. Ja swoich akcji nie oddaje w wezwaniu.

Podsumowując - ryzyko jest ale bardzo ograniczone (10% - 20% ryzyka )
    80-90% szans na zarobienie ok 10% - 15% w horyzoncie ok 2 miesięcy .  
  • Re: wezwanie i dywidenda Autor: ~tomek [77.252.112.*]
    a jak rozpatrywać scenariusze i na jakiej zasadzie w opcji najmniej korzystnej tj. nr 3?
  • Re: wezwanie i dywidenda Autor: ~thommat [94.246.187.*]
    No to przenieśli walne na 1 sierpnia, jeśli zbiorą 90% w wezwaniu to po dywidendzie :(
    Nic się chwalą ile już zebrali a minęło prawie 2 tyg. Jak by mieli 75% to myślę że byłby komunikat.
  • Re: wezwanie i dywidenda Autor: ~fitz [88.221.209.*]
    Ale początek wezwania był chyba od 12 kwietnia?
    Po prostu jestem wkurzony że tak uwalili tym cholernym wezwaniem fajnie rosnący papier i takie bagno się zrobiło.   
  • Re: wezwanie i dywidenda Autor: ~thommat [94.246.187.*]
    Jedno, że uwalili, ale to super spółeczka jest i pewnie zniknie z giełdy :( a perspektywy świetne miała
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [188.146.13.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Ra [37.47.30.*]
    Macie jakies infkrmacje jak skup ?:)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~thommat [176.58.22.*]
    Żadna informacja się na razie nie pokazała, a wątpliwości budzi momentami duży wolumen podczas sesji przy braku reakcji kursu
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Ra [37.47.60.*]
    Dzieki.. czyli istnieje tendendcja do zanizania kursu ? Ktos sypie przepraszam dosc poczatkujacy jestem
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~thommat [176.58.22.*]
    Ktoś sypie ktoś zbiera, pytanie kto z jednej i z drugiej
[x]
UNIWHEELS 0,00% 300,00 2018-02-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.