uważam, że po takich spadkach po odcięciu dywidendy ma większy potencjał wzrostu a jeśli uchwalą 2 dywidendę na poziomie pierwszej to będzie chyba trochę lepiej. Dodatkowo umorzyli prawie 50% akcji w obrocie. Więc może holenrzy będą szykowali jakiś skup akcji ;)
stopy nie będą rosły jeszcze przez pewnie z kilka kwartałów. A nawet gdyby to tak mieszkania ludzie będą kupować. O ile podniosą 0,25 ? 0,50 % ? Banki i tak będą wciskać kredyty. Ceny mieszkań rosną (ostatnio dosyć mocno analizowałem ten rynek) i nie widać jakoś wielkiego spadku zainteresowania. Ronson ma dużą bazę gruntów i rozpoczętych inwestycji które będą kończone w tym i w 2018 roku więc potencjalnie dywidenda za 2016, 2018,2019 rok powinna być również powyżej 5%. A akcje od odcięcia dywidendy 1,8 - 0,09 spadły z 1,71 na 1,5 zł. ROBYG również mam ale udział w portfelu to 20/80 :)
A co do deweloperów i stóp od kilku lat słyszę, że to już górka, lepiej nie będzie itp. opinie, jakoś tego na rynku nie widać a zarówno ROBYG jak i RONSON działają na dużych rynkach typu Warszawa, Wrocław gdzie popyt na lokale był jest i jeszcze długo będzie.
myślałem, że zrobiłem śle kupując ronsona po 1,5 a sprzedając robyga po 3,21 ale jak widać w końcu się opłaciło. Oby tak dalej :) Znaczy Robygowi życzę jak najlepiej ale RONSON podjedzie chyba procentowo trochę wyżej.