• Kompletny brak logiki Autor: ~Zenon [109.173.149.*]
    Dlaczego dzisiaj kupowano akcje po ponad 244 jak Superior wyliczył wartość na 235 złotych ? To kilka procent straty . Bez sensu !
  • Re: Kompletny brak logiki Autor: microgow [37.7.29.*]
    a co jeśli wezwanie nie dojdzie do skutku?
  • Re: Kompletny brak logiki Autor: ~aleks [31.130.96.*]
    235,8 zł plus 2e dywidendy (8,5 zł - 23% podatku od dywidendy = 6,55zł )

235,8 zł plus 6,55 zł = 242,35zł

Dzisiejszym kursem rynek zdyskontował powodzenie wezwania - niestety .

Z drugiej strony kupno po 242 może okazać się dobrą okazją jeśli wezwanie się nie powiedzie i Superior podwyższy cenę. Wtedy jest to zarobek bez ryzyka.
  • Re: Kompletny brak logiki Autor: ~uni [78.88.4.*]
    Powiadam wam, będzie przynajmniej 15% wyżej, dla nich to koszt całości transakcji wyższy o niecałe 8%, a gwarancja sukcesu transakcji.Oni muszą ją ściągnąć z giełdy, połączyć, zintegrować a nie posiadać niewielkie 60%+, raportować itd. Po co im to skoro sami są pod względem market cap nawet mniejsi od Uni.

Aleks, dlaczego przy takim porównaniu ceny akcji i jej dywidendy uwzględniasz dywidendę netto a nie brutto?
  • Re: Kompletny brak logiki Autor: ~Leszczu [89.79.243.*]
    Wystarczy wpisać w wyszukiwarce i można znaleźć masę przykładów gdzie podwyższona była cena wezwania (np. Amrest), nawet chyba dziś jakiejś firmy.
    To jest przeciwieństo Inpostu mającego ogromne problemy jak wiadomo.

Podwyższą na bank. Dzisiaj podniósł Vantage, parę dni temu JW Construction.

Banalnie można było "zahedgować" cene minimalną gdyby np. parę dni temu OFE Aviva i NN wymieniły się swoimi całymi pakietami po 500 tys. akcji przy cenie 260 i wtedy średnia ważona 3 M byłaby przynajmniej 250 PLN :)

Dnia 2017-03-23 o godz. 20:56 ~uni napisał(a):
    > Powiadam wam, będzie przynajmniej 15% wyżej, dla nich to koszt całości transakcji wyższy o niecałe 8%, a gwarancja sukcesu transakcji.Oni muszą ją ściągnąć z giełdy, połączyć, zintegrować a nie posiadać niewielkie 60%+, raportować itd. Po co im to skoro sami są pod względem market cap nawet mniejsi od Uni.
    >
    > Aleks, dlaczego przy takim porównaniu ceny akcji i jej dywidendy uwzględniasz dywidendę netto a nie brutto?

Ponieważ na rachunek dostajesz cenę netto a nie brutto.
    Dzisiejsza cena = cenie wezwania + dywidenda. Sprzedając dzisiaj czy w wezwaniu 22 maja wychodzi się na to samo.

A odnośnie akcjonariatu to nie wiem jakie OFE tam siedzą ale poważny minus tego wezwania jest to, że Malta podpisała zgodę a to jest pakiet większościowy dodatkowo jeśli jest tam OFE NN to oni tez pewnie się zgodzą. Nawet jak skupią 75% to już jest lipa dla drobnych bo wchodzą te gówniane przepisy korporacyjne i drobni będą na tym tracić. A jak skupią 90% to wiadomo = end of story.
    Trzymam papiery od początku 2016 i trochę żal rozstawać się z firmą bo dała ładnie zarobić, płaci dywidendy i planuje dalszy rozwój ( fabryka nr 5 Meksyk albo południe Europy). No i na GPW właśnie brakuje takich spółek jak Uniwheels jak deszczu na pustyni.

Pozostaje poczekać i zobaczyć jak się sytuacja rozwinie. 

• Re: Kompletny brak logiki Autor: ~Uni [188.146.66.*]
    Akcjonariat sprawdź na stooq.pl, NN juz powiedział ze sie nie zgodzi, poczytaj wątek obok.
  • Re: Kompletny brak logiki Autor: ~thommat [94.246.187.*]
    Zgadzać się na taką cenę, gdy już w roku 2017 zapowiedzieli wzrost EBITDA o 15-20%? Po 300 na dziś powinni skupowa. 20% powyżej ceny z przedwczoraj
  • Re: Kompletny brak logiki Autor: ~lukster [46.76.75.*]
    a dlaczego macie w planach dywidendę?? czy jest już uchwalona? czy przynajmniej data ustalenia prawa do dywidendy jest?? bo nigdzie nie znalazłem
  • Re: Kompletny brak logiki Autor: ~thommat [94.246.187.*]
    po 235 biorę za wszystko
  • Re: Kompletny brak logiki Autor: ~Uni [188.146.66.*]
    Na miesiąc przed dywidenda musza zwołać walne, w ubiegłym roku zrobili to w połowie kwietnia i walne było 19 maja. Zatem ta oferta zawiera dywidendę i mincena wynosi ok 245 zł, nie wierze, ze głowni akcjonariusze zgodzili sie za 226 bez dywidendy, to byłoby chore.
    a więc jest ryzyko że dywidendy nie będzie bo wezwanie jest do 22 maja a nawet terminu walnego do tej pory nie ma i tutaj mogą nas wydymać chociaż jak spadnie do 136 to trzeba brać
  • Re: Kompletny brak logiki Autor: ~luk [46.171.179.*]
    Jak pech to pech. obserwowałem spółkę ok 2 miesiące i wszedłem za 256 spodziewając się zwyżki po wynikach, a tu takie coś :/ w co nie wdepnę to leci na pysk. o co chodzi ?!?!?
    Właśnie, że nie. W ubiegłym roku ogłosili WZA 5 kwietnia i było 19 maja. Kurczę, tak trudno wejść na stronę spółki INvestor relations i zobaczyć? Tam wszystko jest. A ja teraz piszę do ich działu investor relations, choć i tak na 99% jestem pewien, że dywidenda jest, a zatem cena min = 236+8,6PLN = ok 245PLN, która i tak według mnie zostanie podniesiona. Poza tym po co pisaliby wczoraj o 2 euro dywidendy gdyby nie miała pójść do akcjonariuszy, można było przecież tę kwestie przemilczeć.
    są die rzeczy które trzeba rozróżnić to że dywidendę dostaniesz to raczej pewne tylko pytanie jest kiedy?? bo mogą zrobić dzień dywidendy po 22 maja i dywidendę jak nie zapiszesz sie na wezwanie dostaniesz tylko nasuwa się pytanie po ile będzie wtedy kurs a przecież może być niżej, natomiast jeżeli zrobią dzień dywidendy przed 22 maja to zgoda trzeba kupować ale niestety takiej wiedzy nie mamy. Sam piszesz że rok temu było to 19 maja więc jest raptem 3 dni różnicy między 19 maja rok temu a 22 maja końcem zapisów.
    Dlatego w pytaniu do IR jasno napisałem, czy dzień WZA planowany jest przed końcem zapisów.
    OK , daj znać Uni jak tylko dostaniesz info o walnym i dywidendzie, chce troche podkupić jak będę pewny na 100% chociaż też uważam że na 99% musi tu być dywidenda.
    uważam że ta dywidenda to wielka niewiadoma ... ale kupiłem po 237.25 ryzyko bardzo niewielkie a szansa jakaś jest i na dywidendę i na podniesienie ceny, pożyjemy zobaczymy ... tak historycznie patrząc to większość wezwań kończyła się podniesieniem ceny a tu firma przecież dobra ... czekam z niecierpliwością na wiadomości o dywidendzie teraz
    że też teraz nie mam wolnych środków, toż to jest risk-free za 237.
    Nie sądziłem, że będą chętni pozbywać się poniżej 240. Ja kupiłem na fixie za 237. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Wielkiego zarobku nie będzie ale ryzyko minimalne.
  • Re: Kompletny brak logiki Autor: ~thommat [94.246.133.*]
    Chyba że to jest celowe zbijanie kursu
[x]
UNIWHEELS 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.