Po pierwsze ten zysk wygenerowali na tym ze wniesli aportem do spolek wydmuszek swoje udzialy w spolkach zaleznych - typowa operacja zmierzajaca do pompowania zysku i aktywow...
Po drugie - nie zaprezentowali raportu skonsolidowanego tylko jednostkowy a w skonsolidowanym nie bedzie tych zyskow ksiegowych...
Generalnie - sytuacja w spolce jest nadal kiepska co pokazuje str 6 raportu jednostkowego - na dzialalnosci podstawowej spolka 'stracila' blisko 4 mln gotowki (oznacza to ze do zycia spolka wydaje o tyle wiecej niz ma wplywow). Zapytacie jak to mozliwe? Proste - pokazuja to przeplywy z dzialalnosci finansowej - wirkszosc deficytu gotowki z dzialalnosci podstawowej spolka sfinansowala kredytami :). To troche tak jak kiedys grecja :)
Trzeba dodac ze drugim zrodlem wplywow byla sprzedaz posiadanych akcji - no ale te mozna sprzedac tylko raz...
Bez emisji ta spolka nie przezyje, no chyba ze spolki zalezne beda mialy mega zyski i wyplaca dywidende
zgadzam sie ze w przypadku 'wehikułów' inwestycyjnych wazna jest wartosc portfela... w ich przypadku portfel inwestycyjny to praktycznie 2 spolki - next bike ktory beda starali sie sprzedac 'za chwile' na gpw oraz brand24 w ktorym nie sadze zeby upublicznienie szybkie bylo - no ale kolejna runda finansowania mysle ze bedzie w tym roku i tutaj pytanie kto ja obejmie i po ile... na pewno koncepcja z wprowadzeniem next bike na gpw jest sluszna w kontekscie 'uplynienia' czesci portfela larq co z kolei pozwoli im na objecie nowej emisji w brand24... bez upublicznienia nextbike nie byloby takiej mozliwosci... w moim odczuciu pierwszym waznym krokiem w ocenie przyszlosci larq to sukces ipo next bike polaczony z co najmniej czesciowa sprzedaza przez nich pakietu akcji.... potem zobaczymy kto i po ile obejmie nowa emisje brand24... na dzis w mojej ocenie upside z inwestycji w larq to wylacznie wzrost wartosci brand24 polaczony z nierozwodnieniem (ew. nieznacznym) udzialu larqa w tej spolce...
pytasz za ile bedzie next bike w ipo - nie mam pojecia :) wiem, ze gdyby to kupowal profesjonalny fundusz inwestycyjny to pewnie wycenilby wartosc akcji wg modelu (w uproszczeniu)
= (ebitda2016 * 7 - dług oprocentowany+ilosc gotowki w spolce przed emisja + ilosc gotowki zebrana w emisji) / ilosc akcji po emisji
znajac profesjonalizm polskich drobnych inwestorow to pewnie wycenia spolke wg metodologii
= EBITDA prognozowana na 2017*10/ilość akcji przed emisją
:) - i bedzie to zapewne jedna z wyzszych cen po jakich ta spolka bedzie kiedykolwiek na gieldzie notowana :) patrz na przykład tamex obiekty sportowe :) :) tez niewielka spoleczka, zarabiajaca na tym co gminy itp chca wydac na budowe obiektow sportowych - wprowadzili ich na gielde w szczytowym momencie a potem okazalo sie ze rynek juz sie zapelnil orlikami itp (nie wspominajac o specyfice sprzedawania czegokolwiek urzednikom...).
reasumujac - intuicja podpowiada mi ze tzw rynek na poczatku wyceni nextbike w cenie ok 150 mln za 100% spolki czyli na larq przypadnie z tego 70% (taki maja udzial) czyli 100 mln czyli ok 13 zł per akcja larq...natomiast odrebna sprawa jest to na ile ta wycena bedzie racjonalna :)
jak dla mnie to powinna ona byc istotnie nizsza - pewnie ok 80 mln zl (niestety nie wiem dokladnie ile next ma dlugi i ile gotowki bo larq nie publikuje danych spolek zaleznych...) a to daje ok. 7,7 zl per akcja larq...
Larq to udzial kapitalowy w nextbike i b24, ta agencja reklamowa w ktorej maja udzialy jest niewiele warta i raczej nie transakcyjna , kiedys ich nosniki reklamowe na autobusach byly ciekawym medium ktore byli atrakcyjnie sprzedawalne ale dzis nie jestem pewien czy nadal tak jest...
Larq powinien sprzedac swoj pakiet w next bike i wyplacic z tego dywidende a reszte reinwestowac w cos... tylko pytanie czy maja pomysl...