Rozmyślania na temat rolowania. Poniedziałek :startujemy z LOP 3245 a kończymy 9584 kurs najniższy 2187 najwyższy a jednocześnie zamknięcie 2230 Wtorek : 2220-2236 LOP na zamknięciu 32256 Środa : 2220 -2239 LOP na zamknięciu 42965 Czwartek : 2253-2279 LOP na zamknięciu 57432 Piątek : 2274-2296 LOP na zamknięciu 68338 Każdy dzień wzrostowy. Jeśli ktoś sobie budował pozycję w tym czasie ,średnią ma ok.2250 Tylko w którą stronę ? Gdzie siedzi ten gruby portfel? Pierwsza myśl która się nasuwa to że po długiej. W tym momencie już na starcie serii ma się kilkadziesiąt punktów zysku. Ale... Rozważmy inną możliwość. Mając długą pozycję na serii H a krótką na serii M do rozliczenia nie dokładamy do depozytu. a na finiszu seria M zaliczyła wyraźne cofnięcie. co jeszcze W ostatnich latach maksymalne ruchy w górę wynosiły 600 pkt. Zakładając że ten ruch liczymy od 1700 wychodzi właśnie na 2300. Wnioski niech każdy wyciągnie sam .
nie lubie sam grac przeciw trendowi.. i trzeba poczekac troche dni aby on sie ujawnil... glupio teraz grac na spadki po tych miesiącach wzrostów. Cofniecia i korekty mozliwe ale raczej niezbyt glebokie..
osobiscie wole grac na wzrosty.. jakos naturalniej sie inwestuje no i porfel akcyjny nie obrywa
Dzień dobry! Dziś pierwszy dzień wiosny, radujmy się, albowiem idzie nadzieja dla wszystkich niedźwiadków!
Dzięki ostry za szybkie podsumowanie rolowania. Rzeczywiście grubson ma pozycję po około 2250. Gdybym grał na kontraktach na WIG20 (ale nie gram bo jestem gołym leszczem) to przez najbliższe dni nie odważyłbym się na zajęcie jakiejś pozycji, bo to nie jest miejsce ani na S, ani na L. Poczekałbym na korektę do 2250 i zobaczył, co tam zrobi grubson, bo to pewnie ważny poziom dla niego. A tak to wiadomo, że trend mój friend i tylko L.
Czy ktoś z tego forum praktykował kiedyś piramidowanie pozycji na GPW?
Dokładnie grając L mam przynajmniej tą swiadomość że kowalski też zarabia, grając S stajesz po stronie tych co widzą świetny interes w rozkładzie gospodarek, niestety realnych np. Hiszpania np. obecnie Euro. Oczywiscie ktos z 500tyś na koncie pomyśli sobie... "co? takie grosze nie mają zadnego wplywu" jednak gruby projektując rozkład swoimi mld i tak potrzebuje ulicy do trendu.....
Dlatego lubię jak rośnie i nawet mam złotego byka w logo laptopa ;P.
Zamknięcie serii H17 na poziomie 2305 najtrafniej wytypowali ; amikip : 2 punkty różnicy dariuch i benitor ; 4 punkty różnicy kurdefw20 : 5 punktów różnicy
Otwarcie serii M17 na poziomie 2280 najtrafniej wytypowali : vater : w punkt ( 0 różnicy ) zosia3005 : 7 punktów różnicy kurdefw20 i artimar : 10 punktów różnicy
Łącznie - najtrafniej wytypowali: 1. kurdefw20 : 15 punktów róznicy 2. artimar , benitor : 16 punktów różnicy 3. vater : 18 punktów różnicy
Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratuluję - zwłaszcza , że to rozliczenie było trudne do odgadnięcia . Wszystkim uczestnikom dziękuję za zabawę . Kurdefw20 - gratuluję zdobycia Złotej Miotły ! Pozdrawiam ,
PS Zrobiłam te wyliczenia w dużym pospiechu , więc gdybym sie pomyliła.. .. proszę o korektę
Zamknięcie serii H17 na poziomie 2305 najtrafniej wytypowali ; amikip : 2 punkty różnicy dariuch i benitor ; 4 punkty różnicy kurdefw20 : 5 punktów różnicy
Otwarcie serii M17 na poziomie 2282 najtrafniej wytypowali : vater : 2 punkty różnicy zosia3005 : 5 punktów różnicy kurdefw20 i artimar : 8 punktów różnicy
Łącznie - najtrafniej wytypowali: 1. kurdefw20 : 13 punktów różnicy 2. artimar i benitor : 14 punktów różnicy 3. vater : 20 punktów różnicy
Bardzo przepraszam za podanie wcześniej błędnych wyników.
Pozdrawiam ,
PS Gdybym i tym razem się pomyliła - najmocniej przepraszam będę mogła dokładnie sprawdzić dopiero wieczorem. W przyszłości poproszę o cierpliwość - będę podawała wyniki ...dopiero po dokładnym sprawdzeniu
Dziękuję Amikip. Miałam błędne dane odnośnie otwarcia.
Generalnie - wnioski po wymianie serii 1. Kolejny raz upewniłam się , że w tygodniu rozliczenia lepiej nie grać 2. Niezależnie od zamknięcia serii H17 - nie wiem czy można uznać , że rozliczenie było przy 2300 , bo to była chwilowa i klująca w oczy fałszywka zrobiona ewidentnie i wyłącznie pod zamknięcie longów serii H17. Ani indeks ani zwłaszcza nowa seria nie zamknęły się przy 2300 . Oczywiście warto jeszcze zaczekać na potwierdzenie ... ale z każdą chwilą wygląda to bardziej czytelnie ...
Zosiu ja Cię proszę... daruj sobie te fałszywki po 600pkt trendu wzrostowego, obecnie jak ktoś siedzi na S to w kazdej chwili moze mu urwać nogę po wdepnięciu indexu na poziom. A do 24,03 zobaczysz pelne 23xx zaksięgowane po cenach zamknięcia.
Coś tam ... hmm .... Bykowi oczywistą część ciała .. ale powiedzmy elegancko ... paluszki może urwać tym , którzy brali garściami longi na serii M17 ... uważając , że tak niskie zamknięcie w piątek i otwarcie dzisiaj .. to promocja ...
Jak w życiu tak i na giełdzie ....najgorzej jak persona uwierzy w to że jest jasnowidzem...niezależnie od kierunku....akurat mamy starcie dwóch magów.....:)))))))
Do Es..... pod 2300 nie naruszone przy powrocie, w dole czeka 15pkt luka, nic tylko brać...
szkoda tylko że 4 wygląda na zamkniętą a jak poziomy utrzymają do końca to i czas trwania jakis przydlugi jak na wewnętrzną korektę by wyszedł, wynika z tego że układ od 2265 to nowy układ, piątki z piątki no i czas nagli do 24 tuz tuz. a byśmy mieli dopiero ćwierćfalę w takim przypadku.
Cwany plan grubsona z luką między seriami zachęcająca bo brania longów .. chyba zaczyna okazywać się nie taki cwany ... a w każdym razie zaczyna go słono kosztować ... ?!
Do 15 tej dryfowaliśmy spokojnie na północ aż z kajuty wyszedł sternik Sakitoru i zaśmiał się ze stateczków płynących na południe. Usłyszał to Posejdon i nasłał północny wiatr a z nim falę która pokiereszowała 5/5 ster Sakitoru . Tak to na morzu bywa ....nie śmiej się dziadku z cudzego przypadku...:(
dobrze że nie widziałem tych wpisów przed 15 faktycznie i dobrałem kolejne S po 2285... teraz to tak :) sądząc po dynamice to nie ma co dziś S zamykać.
Oj .... Serce już miałem wysoko :) Tak naprawdę to miałem sygnał na L, na poziomie 2287, ale się wstrzymałem (automatyczne zlecenia się popsuły, nie wiem w czym sprawa). Ręka mi zadrżała, i dobrze.
Ano jak się okazuje nie ma co chwalić dnia przed zachodem słońca. Ciekawe co nam powie saki gdybyśmy tak na tej serii zeszli poniżej 2100. Jaka to będzie wtedy fala. Czy podfala w fali. albo fala w podfali.
saki wiesz jaki popełniłeś błąd w ocenie sytuacji ? Podpowiedż : nie zawsze szczyt fali (impulsu lub korekty) to najwyższy punkt wykresu. Reszta to czysta matma....