Zamierzam zainwestować w fundusze przez SFI (mam nadzieję, że zasada lepiej późno niż wcale się tu sprawdzi też :) ) i mam kilka wątpliwości:
- jak długo trwa operacja zakupu jednostek
- jak długo trwa odsprzedaż/konwersja?
- czy konwersja jest szybsza od odsprzedaży?
- czy na tempo konwersji ma wpływ czy konwertuje się jednostki pomiedzy funduszami z tego samego TFI czy pomiędzy różnymi?
(powyższe pytania mają w zasadzie określenie jak szybko można uciec z funduszy akcyjnych na gotówkę bądź bezpieczniejsze fundusze w przypadku zwałki)
- czy operacje zakupu/konwersji/odsprzedaży można dokonać w weekend? Czy są w takim wypadku wykonywane ASAP czy dopiero w tygodniu?
- czy jeśli złoży się zlecienie zakupu które trwa np dwa dni to czy można je zerwać przed wykonaniem?
- jak sie domyślam, nie ma możliwości składania zleceń a zakup/sprzedaż/konwersję z limitem ceny?
Planuję rozrzucić portfel po 2-3 funduszach akcji na początek i aktywnie realokować w miarę rozwoju sytuacji rynkowej. Czy poślizgi w SFI są wystarczająco małe?
Bedę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
>> - czy na tempo konwersji ma wpływ
>> czy konwertuje się jednostki pomiedzy funduszami z tego
>> samego TFI czy pomiędzy różnymi?
> Konwersji można dokonywać
> tylko pomiędzy funduszami w obrębie tego samego TFI
No tak, użylem skrótu :)
Chodziło mi o sytację odkupu jednostek jednych funduszy z jednoczesnym zakupem innych za pośrednictwem SFI. Czyli jak rozumiem czasy odkupu i zakupu wówczas się sumują?
Pozostało ostanie pytanie - czy poślizgi na zakupie/odsprzedaży są wystarczająco małe, żeby efektywnie reagować na rynek. Ale to zapewne pokaże życie :)
Witam,
Mam do Ciebie pytanie: jak długo chcesz inwestować? Im dłużej tym większe zyski. Musisz liczyć się z tym, że przy wykupywaniu zapłacisz podatek Belki. Są tez inne metody inwestowania przy czym można uniknąc podatku Belki. Jeśli jesteś zainteresowany to mogę więcej informacji udzielić. Kontakt: inwestor_3@o2.pl lub odziluk@o2.pl.
>Mam do Ciebie pytanie: jak długo chcesz inwestować?
> Im dłużej tym większe zyski.
2-3 lata.
>Musisz liczyć się z tym, że
> przy wykupywaniu zapłacisz podatek Belki.
Zdaję sobie z tego sprawę. Jednak patrząc na aktualne indeksy wydaje się być bardziej sensownym zainwestować w fundusze akcyjne i wyjąć przy zwałce płacąc belkowe niż np. zostawiać na dłuższą metę w hybrydowym. Mam rację czy gdzieś jest luka w moim rozumowaniu?
>Są tez inne
> metody inwestowania przy czym można uniknąc podatku Belki.
> Jeśli jesteś zainteresowany to mogę więcej informacji
> udzielić. Kontakt: inwestor_3@o2.pl lub odziluk@o2.pl.
Na razie dziękuję, lubię mieć kontrolę nad swoimi pieniędzmi :)
>> - czy konwersja jest szybsza od odsprzedaży?
> Zależy od danego TFI, niektóre TFI konwersje mają nawet wolniejszą od odkupienia (tak ma np. DWS o ile się nie mylę)
Ciekawe tylko jak na SFI w mBanku jest praktycznie. W niektórych postach pisano, że przy korektach FI często robią ludzi w ciula dokonując wyceny jak najpóżniej (w momencie realnego odsprzedania jednostek uczestnictwa, a nie w momencie wysłania zlecenia); a w przypadku wzrostów dokonują wyceny natychmiast.
Ma ktoś w tym doświadczenie jeśli idzie o SFI mBanku?
>> - czy na tempo konwersji ma wpływ czy konwertuje się jednostki pomiedzy funduszami z tego samego TFI czy pomiędzy różnymi?
> Konwersji można dokonywać tylko pomiędzy funduszami w obrębie tego samego TFI
Ahha, czyli mając j.u. BPH TFI Dynamicznych Spółek zakupione poprzez SFI mBanku mogę je w przypadku problemów skonwersować np. na BPH FIO Obligacji, ale już nie na np. UniKorona TFI Pieniężny? Dobrze zrozumiałem?
PKO jest przykladem powolnej reakcji na odsprzedaz w funduszach ryzykownych. Dodatkowo nie spiesza sie z wycena i zakupem jednostek dla tych funduszy przy duzych wahaniach. Mozna sie wkurzyc bo czasem jeden dzien to kilka procent a swoje % i tak biora za nabycie.