• mBank SFI - kilka podstawowych pytań Autor: reddy [82.181.252.*]
    Witam!

Zamierzam zainwestować w fundusze przez SFI (mam nadzieję, że zasada lepiej późno niż wcale się tu sprawdzi też :) ) i mam kilka wątpliwości:
    - jak długo trwa operacja zakupu jednostek
    - jak długo trwa odsprzedaż/konwersja?
    - czy konwersja jest szybsza od odsprzedaży?
    - czy na tempo konwersji ma wpływ czy konwertuje się jednostki pomiedzy funduszami z tego samego TFI czy pomiędzy różnymi?
    (powyższe pytania mają w zasadzie określenie jak szybko można uciec z funduszy akcyjnych na gotówkę bądź bezpieczniejsze fundusze w przypadku zwałki)
    - czy operacje zakupu/konwersji/odsprzedaży można dokonać w weekend? Czy są w takim wypadku wykonywane ASAP czy dopiero w tygodniu?
    - czy jeśli złoży się zlecienie zakupu które trwa np dwa dni to czy można je zerwać przed wykonaniem?
    - jak sie domyślam, nie ma możliwości składania zleceń a zakup/sprzedaż/konwersję z limitem ceny?

Planuję rozrzucić portfel po 2-3 funduszach akcji na początek i aktywnie realokować w miarę rozwoju sytuacji rynkowej. Czy poślizgi w SFI są wystarczająco małe?
    Bedę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam
    Reddy
  • Re: mBank SFI - kilka podstawowych pytań Autor: ~ [83.23.224.*]
    > - jak długo trwa operacja zakupu jednostek

Zależnie od danego TFI oraz od godziny złożenia zlecenia.

http://www.mbank.com.pl/inwestycje/fundusze/narzedzia/tab_nab.html

> - jak długo trwa odsprzedaż/konwersja?

j.w.

http://www.mbank.com.pl/inwestycje/fundusze/narzedzia/tab_odk.html

> - czy konwersja jest szybsza od odsprzedaży?

Zależy od danego TFI, niektóre TFI konwersje mają nawet wolniejszą od odkupienia (tak ma np. DWS o ile się nie mylę)

> - czy na tempo konwersji ma wpływ czy konwertuje się jednostki pomiedzy funduszami z tego samego TFI czy pomiędzy różnymi?

Konwersji można dokonywać tylko pomiędzy funduszami w obrębie tego samego TFI

> - czy operacje zakupu/konwersji/odsprzedaży można dokonać w weekend? Czy są w takim wypadku wykonywane ASAP czy dopiero w tygodniu?

Zlecenie można złożyć, ale zostanie wykonane dopiero w poniedziałek

> - czy jeśli złoży się zlecienie zakupu które trwa np dwa dni to czy można je zerwać przed wykonaniem?

Jeżeli zlecenie zostało już wysłane do TFI to nie, jeżeli jeszcze nie zostało wysłane, to można je anulować.

> - jak sie domyślam, nie ma możliwości składania zleceń a zakup/sprzedaż/konwersję z limitem ceny?

:)
  • Re: mBank SFI - kilka podstawowych pytań Autor: reddy [172.21.34.*]
    Witam,

Dziekuje za powyższe odpowiedzi!

>> - czy na tempo konwersji ma wpływ
    >> czy konwertuje się jednostki pomiedzy funduszami z tego
    >> samego TFI czy pomiędzy różnymi?

> Konwersji można dokonywać
    > tylko pomiędzy funduszami w obrębie tego samego TFI

No tak, użylem skrótu :)
    Chodziło mi o sytację odkupu jednostek jednych funduszy z jednoczesnym zakupem innych za pośrednictwem SFI. Czyli jak rozumiem czasy odkupu i zakupu wówczas się sumują?

Pozostało ostanie pytanie - czy poślizgi na zakupie/odsprzedaży są wystarczająco małe, żeby efektywnie reagować na rynek. Ale to zapewne pokaże życie :)

Pozdrawiam
    Reddy
  • Re: mBank SFI - kilka podstawowych pytań Autor: ~odziluk [83.19.162.*]
    Witam,
    Mam do Ciebie pytanie: jak długo chcesz inwestować? Im dłużej tym większe zyski. Musisz liczyć się z tym, że przy wykupywaniu zapłacisz podatek Belki. Są tez inne metody inwestowania przy czym można uniknąc podatku Belki. Jeśli jesteś zainteresowany to mogę więcej informacji udzielić. Kontakt: inwestor_3@o2.pl lub odziluk@o2.pl.

Pozdrawiam
    Łukasz
  • Re: mBank SFI - kilka podstawowych pytań Autor: reddy [172.21.34.*]
    Witam,

>Mam do Ciebie pytanie: jak długo chcesz inwestować?
    > Im dłużej tym większe zyski.

2-3 lata.

>Musisz liczyć się z tym, że
    > przy wykupywaniu zapłacisz podatek Belki.

Zdaję sobie z tego sprawę. Jednak patrząc na aktualne indeksy wydaje się być bardziej sensownym zainwestować w fundusze akcyjne i wyjąć przy zwałce płacąc belkowe niż np. zostawiać na dłuższą metę w hybrydowym. Mam rację czy gdzieś jest luka w moim rozumowaniu?

>Są tez inne
    > metody inwestowania przy czym można uniknąc podatku Belki.
    > Jeśli jesteś zainteresowany to mogę więcej informacji
    > udzielić. Kontakt: inwestor_3@o2.pl lub odziluk@o2.pl.

Na razie dziękuję, lubię mieć kontrolę nad swoimi pieniędzmi :)

Pozdrawiam
    Reddy
  • Re: mBank SFI - kilka podstawowych pytań Autor: ~Andi [87.207.53.*]
    >> - czy konwersja jest szybsza od odsprzedaży?
    > Zależy od danego TFI, niektóre TFI konwersje mają nawet wolniejszą od odkupienia (tak ma np. DWS o ile się nie mylę)

Ciekawe tylko jak na SFI w mBanku jest praktycznie. W niektórych postach pisano, że przy korektach FI często robią ludzi w ciula dokonując wyceny jak najpóżniej (w momencie realnego odsprzedania jednostek uczestnictwa, a nie w momencie wysłania zlecenia); a w przypadku wzrostów dokonują wyceny natychmiast.
    Ma ktoś w tym doświadczenie jeśli idzie o SFI mBanku?

>> - czy na tempo konwersji ma wpływ czy konwertuje się jednostki pomiedzy funduszami z tego samego TFI czy pomiędzy różnymi?
    > Konwersji można dokonywać tylko pomiędzy funduszami w obrębie tego samego TFI

Ahha, czyli mając j.u. BPH TFI Dynamicznych Spółek zakupione poprzez SFI mBanku mogę je w przypadku problemów skonwersować np. na BPH FIO Obligacji, ale już nie na np. UniKorona TFI Pieniężny? Dobrze zrozumiałem?
  • Re: mBank SFI - kilka podstawowych pytań Autor: ~sey [37.47.88.*]
    PKO jest przykladem powolnej reakcji na odsprzedaz w funduszach ryzykownych. Dodatkowo nie spiesza sie z wycena i zakupem jednostek dla tych funduszy przy duzych wahaniach. Mozna sie wkurzyc bo czasem jeden dzien to kilka procent a swoje % i tak biora za nabycie.