Spóka która winna kosztować na GPW 12pln/szt ; kosztuje średnio 5-5,5pln/To samo jest z Vindexusem
Nie bardzo rozumiem dlaczego jest takie niedowartościowanie /Może mój 26 letni staż giełdowy jest za krótki do takiej oceny?:(( Doprawdy, angażując w Echo 50-60 tyś pln (~10000tyś akcji) ; zakładając co roczną dywidendę na poziomie 1pln/akcję , dostajemy lokatę na prawie 15% netto. SIC Zadaję więc pytanie? Co tutaj jest grane?
Dnia 2017-03-11 o godz. 09:42 ostry- napisał(a): > Więc musi być tak że dane na których się opierasz muszą być nieprawdziwe.
Hmm, ciekawe stwierdzenie/No , ale fakty są po mojej stronie:(( A rynek , swoje/Na razie ja realizuję swoją strategię/Wychodzę na tym wręcz DOSKONALE :(( Takich zysków jak w za rok 2016 nie miałem od czasu hossy 93/94r/Ale też zacząłem być bardziej cierpliwy w swoich założeniach
dobrze piszesz kolego ja miałem akcje od 4 zł i w styczniu sprzedałem czego dzisiaj żałuje ale sądzę że teraz jest dobra cena żeby wejść w czwartek kupiłem pakiet po 5,5 i po niedzieli w zależności od ceny będę dokupywał docelowo do 40 k akcji tyle kiedyś miałem tylko teraz szybki już nie oddam pozdrawiam akcjonariuszy echo
Dnia 2017-03-11 o godz. 12:07 ~Jack napisał(a): > dobrze piszesz kolego ja miałem akcje od 4 zł i w styczniu sprzedałem czego dzisiaj żałuje ale sądzę że teraz jest dobra cena żeby wejść w czwartek kupiłem pakiet po 5,5 i po niedzieli w zależności od ceny będę dokupywał docelowo do 40 k akcji tyle kiedyś miałem tylko teraz szybki już nie oddam pozdrawiam akcjonariuszy echo
Prawidłowo , tak trzymać/Kurs Echo jest niski ponieważ w 2016r były trzy odcięcia dywidend/W sumie 6,12pln/Tak to zamąciło inwestorom że teraz spółka kosztuje 5,67pln/szt , a powinna 12-15pln Jak sądzę rynek szybko zweryfikuje cenę Echo
no pewnie ze jest inna mozliwosc! jezeli po odcieciu spada to wbrew pozorom wiecej zarobisz ale za dywidende musisz dokupic akcje wlasnie na spadku! Tymsamym posiadasz wiecej akcji w nizszej cenie....wystarczy maly wzrost papiera a jestes do przodu bo masz wiecej papiera... wydaje sie ze kurs nie rosnie ale tylko dla tych co konsumuja dywidende na inne wydatki. Proste!
Ale odkupuje za pieniadze z dywidendy co do ktorych mialem inne plany . Chcialem np. leciec na Krete na cały miesiac ! Wiec STRACILEM bo nie poleciałem - zrezygnowalem z marzen a tego nie powinno sie robic . Nawiasem kurs jeszcze nie wrocił do stanu sprzed odciecia - brakuje mu 3.21 % plus podatek Belki - Wiec narazie jestem stratny
Jeżeli weźnie się pod uwagę jaka część akcji jest w obrocie,to będzie odpowiedź,dlaczego głównym akcjonariuszom zależy na utrzymaniu kursu na niskim poziomie,a jednocześnie ustaleniu sowitej dewidendy z której gros kasy trafi właśnie do nich.Oni nie mogą,jak skarb państwa w przypadku KGHM-u,ustalić podatku,żeby nie dzielić się zyskiem z pozostałymi akcjonariuszami.
Niestety trzymają hamulec zaciągnięty. Jeśli dywidenda będzie poniżej 1,50 zł na akcję , to tu będzie wielkie rozczarowanie. Ja liczę jednak, że się nie rozczarujemy, a o tym przekonamy się już niebawem.
Ja również zastanawiam się nad tą spółką cena/zysk bardzo niska, ale z kwartału na kwartał coraz słabsze wyniki, wiec nie wiem czy warto....Pozdrawiam Panów.