Dnia 2017-03-10 o godz. 09:58 ~crew napisał(a): > https://www.biznesradar.pl/wycena/PEIXIN > > cena/ wartość księgową 0,12 ! > cena / zysk - 2,07 ! > kasa na rachunku - 73 mln zł!!!!!! - 17 mln EUR! > bez zadłużenia > > cena obecna to 2,91 zł!!!! ----->20 -30 zł (cena docelowa)
Więc Twoim zdaniem obecna wycena rynkowa wzięła się znikąd? Tylko proszę oszczędź mi ewentualnej spiskowej teorii dziejów i argumentu o niskim free float. Są spółki z bardzo niskim FF, które mają wysokie wyceny, więc ten czynnik wcale nie gra kluczowej roli. Peixin jest niewiarygodny i tyle w temacie. Obiecał dywidendy, ale ich nie wypłacił. Uchwalał skup wielokrotnie, ale nie skupił nawet akcji. Nie informuje już o swoim "wielkim programie inwestycyjnym". W ubiegłym roku z niejasnych przyczyn odszedł praktycznie cały zarząd i rada nadzorcza (w tym syn właściciela!). Nie odbyło się WZA. Tak samo, jak Peixin traktuje inwestorów, tak samo oni będą traktować spółkę. I tak się dzieje. Bo na giełdzie chyba najważniejsze jest zaufanie do spółki. Te techniczne, teoretyczne wyceny pokazują tylko jedno: jak szerokim łukiem omijana jest ta spółka przez racjonalnie myślących inwestorów.
Dnia 2017-03-10 o godz. 10:29 ~plutonowy napisał(a):
> Tylko proszę oszczędź mi ewentualnej spiskowej teorii dziejów i argumentu o niskim free float. Są spółki z bardzo niskim FF, które mają wysokie wyceny, więc ten czynnik wcale nie gra kluczowej roli. Ale tu zagra, będzie 100 i więcej > Peixin jest niewiarygodny i tyle w temacie. Obiecał dywidendy, ale ich nie wypłacił. Uchwalał skup wielokrotnie, ale nie skupił nawet akcji. To brednie, jeśli tak myślisz to znaczy że dziesiątki firm na GPW są niewiarygodne. Co roku ogłasza się na wielu z nich takie komunikaty aby ułatwić sobie działania bez procedury kolejnego walnego. Tylko mało doświadczony inwestor wyciąga na podstawie takich uchwał jakieś wnioski. >Nie informuje już o swoim "wielkim programie inwestycyjnym". Kolejna nieprawda, żeby nie powiedzieć kłamstwo. Peixin informuje systematycznie o każdym działaniu inwestycyjnym. Ostatni komunikat mówił wprost o zawieszeni procesu inwestycji ze względu na opieszałość władz regionu w procesie uzbrajania terenów w media i jakieś prawne chińskie procedury. Jeśli władze uruchomią dalej temat Peixin jest gotów do budowy nowej fabryki. Kasa w gotówce leży na koncie. > W ubiegłym roku z niejasnych przyczyn odszedł praktycznie cały zarząd i rada nadzorcza (w tym syn właściciela!). Nie odbyło się WZA. Zeszłoroczny komunikat mówił wprost, WZA odwołane do czasu uzupełnienia składu Zarządu. Komunikat z 5 marca tego roku potwierdza że wszystko idzie tak jak nam to przekazali, jest już powołany kolejny członek Zarządu do spraw finansowych i będzie wyznaczone walne które go powoła. Zmiany w składach zarządów są naturalne i jest ich wiele rocznie na każdej spółce. Nie ma w tym ani kawałka niejasności. Syn właściciela został szefem handlowym, wrócił na stanowisko na którym wcześniej się najlepiej sprawdzał - kiedy on zajmował się handlem zagranicznym w spółce firma zrobiła najlepszy wynik dodatni w hostorii, liczyć należy że to się znów powtórzy. >> Tak samo, jak Peixin traktuje inwestorów, tak samo oni będą traktować spółkę. I tak się dzieje. Bo na giełdzie chyba najważniejsze jest zaufanie do spółki. Tak masz rację, spółka traktuje mnie jako inwestora dobrze więc znacznie zwiększę teraz stan posiadania moich akcji. Moje zaufanie zdecydowanie rośnie do tej spółki w przeciwieństwie do ciebie. Przypominasz mi działaczy pisu, którzy z oczerniania innych i kłamstw zrobili sobie cel życia. >> Te techniczne, teoretyczne wyceny pokazują tylko jedno: jak szerokim łukiem omijana jest ta spółka przez racjonalnie myślących inwestorów. Może była, bo tacy jak ty zrobili ludziom wode z mózgu i ogłupiają ich do dziś żeby wyciągać akcje. Przyglądałem się miesiącami jak spadał Peixin, jakimi zleceniami i ruchami był tłoczony w dół. Znam te techniki dobrze, uczyłem się u najlepszych. Wiem że warto tu teraz podziałać...
O czym Ty piszesz ? , szanuj swoje wypowiedzi.............Może się odmieni, ale to może i czekamy ....szkoda Twoich dwóch lat mojego czasu również ................, ale zobaczymy...............Czy będziemy w euforii ?
Ta spółka to dno informacyjne i nie dziwię się że jest tak nisko wyceniana i notowana na fixach. Poza tym nie ma żadnego unikatowego produktu czy sposobu działania więc nie widzę na tą chwilę sensu inwestycji w to cudo i kiszenia tutaj zainwestowanych pieniędzy.
być może powyżej 3 zł już w przyszłym tygodniu, ja poniżej 10 zł nie sprzedaję i nie rozumiem tych, którzy sprzedają. chocbym miał czekać kilka lat to i tak znacznie więcej niż na lokacie bankowej. widać rosnące zainteresowanie spółką, to fakt, ktoś pomału i po cichu skupuje
Dnia 2017-03-11 o godz. 11:57 ~wungiel napisał(a): > Ta spółka to dno informacyjne i nie dziwię się że jest tak nisko wyceniana i notowana na fixach. Poza tym nie ma żadnego unikatowego produktu czy sposobu działania więc nie widzę na tą chwilę sensu inwestycji w to cudo i kiszenia tutaj zainwestowanych pieniędzy.
Nie ma unikatowego produktu ? A jaki to unikatowy produkt miała JSW żeby wzrosnąć w rok o 1000% ???.....Węgiel ! To teraz cie pytam: Przewidziałeś to wcześniej ?? Zainwestowałeś tam chociaż 100 k PLN ??? Jesteś już milionerem ??? Odpowiem za ciebie - NIE ! Jesteś takim samym biedakiem jakim byłeś.
Za to Peixin ma takiego giganta który poszedł świeżutko do Rosji : https://www.youtube.com/watch?v=ZdN2N_3FfRs&app=desktop
I nie tylko takiego, ma takich i podobnych maszyn około 40 modeli i wysyła je na cały świat. Info za Bloomberg: http://www.bloomberg.com/research/stocks/private/snapshot.asp?privcapid=246908672 FRAGMENT TEKSTU: PEIXIN International Group N.V., together with its subsidiaries, designs, produces, and sells machines manufacturing daily-use hygiene products. It provides approximately 40 models of machines with various types and functionalities, including semi-automatic, fully-automatic, semi-servo, or full-servo machines. TŁUMACZENIE: Peixin, wraz ze spółkami zależnymi produkuje i sprzedaje maszyny do produkcji artykułów dziennej higieny. W portfolio posiada około 40 modeli maszyn różnego rodzaju i funkcjonalności, w tym półautomaty, full automaty, półservo albo pełen servo mechanizm.
Reszte szukajcie sami. Ale powiadam wam, nie ma tak dobrej nawet Polskiej spółki. A po targach w Genewie się przekonacie o potencjale...
W ogłoszeniu z 10.03 macie przykład maszyn, które aktualnie robią. I widać, że nasz pakowane coraz więcej elektronika. Przefiltrujcie w Google haslo peixin machine w ciągu ostatniego tygodnia. Zobaczycie jak bardzo są aktywni na świecie na portalach Alibaba, czy też innych portalach sprzedażowych. Ja liczę na 20 zł i wiem, że po tyle będzie. Szybciej niż Wam się wydaje.
Dnia 2017-03-12 o godz. 07:44 ~ANDRZEJ napisał(a): > http://diaper1.m.buy.chinatoynet.com/products.html > > > > W ogłoszeniu z 10.03 macie przykład maszyn, które aktualnie robią. I widać, że nasz pakowane coraz więcej elektronika. Przefiltrujcie w Google haslo peixin machine w ciągu ostatniego tygodnia. Zobaczycie jak bardzo są aktywni na świecie na portalach Alibaba, czy też innych portalach sprzedażowych. Ja liczę na 20 zł i wiem, że po tyle będzie. Szybciej niż Wam się wydaje.
Piszesz tak jakby Peixin zadebiutował tydzień temu po cenie 3 zł :-) a przeciez on jest na giełdzie od blisko 4 lat i spadł z ponad 20 zł na 1 zł (!) Dlaczego? I czemu to teraz miałoby się zmienić?
Sam sobie odpowiedziałeś. To jest giełda i szeroko rozumiana spekulacje. Na giełdzie przeważnie masz spółki notowane powyżej wartości godziwe, ale zdarzają się raz na jakiś czas okazję do kupna znacząco niedowartosciowanych akcji. A cena akcji spółki Peixin jest według mnie bardzo niedowartosciowana. I wiem, że wszyscy obecni tutaj na forum o tym również wiedzą. Tylko jedni mają już akcje i im zależy na wzroście do wartości godziwe, a inni plusa na spółkę ponieważ chcą odkupić lub zwiększyć zaangażowanie taniej. Mam nadzieję, że po przebicia 3 zł będziecie się zabijać o te akcje. Bo coraz mniej w arkuszu zlecec
Nie dopuszczę,żeby urosło powyżej 3 zł bo muszę jeszcze dokupić a jak będą chętni na zakup to walnę batonem jak ostatnio co pokazało się 1gr. Pexinem na razie się nie gra ,miałem dokupić ale jak mi pokazało,że muszę płacić do 4,20 to na krótko wszedłem na BRIJU tam to się dzieje.Tu wrócę dokupić przed walnym i raportem jak spekuła tu wejdzie na razie to kicha i pobożne życzenia o 8.10.20.czy 30 zeta.Jutro odpoczywam po weekendzie .
Nie strasz, nie strasz, bo się ....... . Miałeś sprzedać akcje na wpłatę, na samochód. Coś marny ten wózek, bo nie widziałem duzego obrotu. Poza tym nie pierwszy raz widziałem wystawienie dużego pakietu przed fixingiem. Jak doszło do transakcji ogon podwinięty i pakiet wycofany. Możesz zaniżać kurs cały czas. Będziesz dostawcą taniego papieru dla innych. A jak ruszy, to "Święty Boże" nie pomoże. Poza tym, czy to przystoi osobie opowiadającej bajki w niedziele uprawiać hazard?
Dnia 2017-03-12 o godz. 11:24 ~ANDRZEJ napisał(a): > Sam sobie odpowiedziałeś. To jest giełda i szeroko rozumiana spekulacje. Na giełdzie przeważnie masz spółki notowane powyżej wartości godziwe, ale zdarzają się raz na jakiś czas okazję do kupna znacząco niedowartosciowanych akcji. A cena akcji spółki Peixin jest według mnie bardzo niedowartosciowana. I wiem, że wszyscy obecni tutaj na forum o tym również wiedzą. Tylko jedni mają już akcje i im zależy na wzroście do wartości godziwe, a inni plusa na spółkę ponieważ chcą odkupić lub zwiększyć zaangażowanie taniej. Mam nadzieję, że po przebicia 3 zł będziecie się zabijać o te akcje. Bo coraz mniej w arkuszu zlecec
Zgadzam się, w arkuszu już tylko 2500 akcji do sprzedaży poniżej 3 zł, więc to kwestia 1-2 sesji najdalej, a potem "sky is the limit".
Obroty na PEIXIN są znikome i takie przebicie jest mało wiarygodne. Poza tym nie ma sensu stosowanie zasad AT do spółki notowanej na podwójnym fixingu. Jeżeli obroty skoczą do poziomu ok. 200 tys. zł na sesję albo więcej to jakiekolwiek zmiany kursu będą wiarygodne. W każdej chwili może pojawić się większa podaż, która zepchnie kurs o 20-30% w dół.
Wszystkie maszyny Peixin dostępne w sprzedaży na 2017 rok. Widzicie ile elektroniki i jak ładnie to wygląda? Ręką Amerykanów z AST. Codziennie dodają ogłoszenia na różne rynki Świata. Co czuje, że tutaj będzie grubo jak przychody zaczną rosnąć
Dnia 2017-03-14 o godz. 18:01 ~Andrzej napisał(a): > https://peixin.m.en.alibaba.com/productlist.html?spm=a2706.8301167.0.0.uIxJX0 > > > > > > Wszystkie maszyny Peixin dostępne w sprzedaży na 2017 rok. Widzicie ile elektroniki i jak ładnie to wygląda? Ręką Amerykanów z AST. Codziennie dodają ogłoszenia na różne rynki Świata. Co czuje, że tutaj będzie grubo jak przychody zaczną rosnąć
Odwiedziłem tą stronę którą kolega poleca i muszę powiedzieć że robi na mnie piorunujące wrażenie, oczywiście maksymalnie pozytywne. Jestem tu krótko, i nie spodziewałem się że tak dobra spółka to jest i oferuje taki szeroki asortyment. Tam jest chyba z 17 podstron z maszynami jakie sprzedają. Ci którzy są tu dłużej i znają spółkę może się wypowiedzą czy to teraz nastąpił taki wzrost ofert ? Pamiętam że krótko po debiucie interesowałem się ta spółką ale jednak nie pamiętam abym widział tak rozbudowaną ofertę. W sumie dobrze, bo chwytałbym wtedy akcje po 20, a tymczasem zaczynam od 3zł. :) Traktuję to jako zalążek przyszłego dużego zwycięstwa i powtórki z historii Amiki. Jak zbierałem Amike po 3 to drwili :) heh... zazwyczaj to ja śmieję się ostatni Pzdr. Margaid
Dnia 2017-03-14 o godz. 18:50 ~margaid napisał(a): > Dnia 2017-03-14 o godz. 18:01 ~Andrzej napisał(a): > > https://peixin.m.en.alibaba.com/productlist.html?spm=a2706.8301167.0.0.uIxJX0 > > > > > > > > > Wszystkie maszyny Peixin dostępne w sprzedaży na 2017 rok. Widzicie ile elektroniki i jak ładnie to wygląda? Ręką Amerykanów z AST. Codziennie dodają ogłoszenia na różne rynki Świata. Co czuje, że tutaj będzie grubo jak przychody zaczną rosnąć > > Odwiedziłem tą stronę którą kolega poleca i muszę powiedzieć że robi na mnie piorunujące wrażenie, oczywiście maksymalnie pozytywne. Jestem tu krótko, i nie spodziewałem się że tak dobra spółka to jest i oferuje taki szeroki asortyment. Tam jest chyba z 17 podstron z maszynami jakie sprzedają. Ci którzy są tu dłużej i znają spółkę może się wypowiedzą czy to teraz nastąpił taki wzrost ofert ? Pamiętam że krótko po debiucie interesowałem się ta spółką ale jednak nie pamiętam abym widział tak rozbudowaną ofertę. W sumie dobrze, bo chwytałbym wtedy akcje po 20, a tymczasem zaczynam od 3zł. :) Traktuję to jako zalążek przyszłego dużego zwycięstwa i powtórki z historii Amiki. Jak zbierałem Amike po 3 to drwili :) heh... zazwyczaj to ja śmieję się ostatni > Pzdr. Margaid
Takie teksty w stylu jak zbierałem Amike po 3 to sobie wsadż , bo ja mogę napisać, jak zbierałem Universal po 1 zł, jeżeli słyszałeś w ogóle o takiej spółce, ale pewnie nie , bo sprawiasz wrażenie zwykłego naciągacza, który myśli że znajdzie leszczy na kupno tego gniota
xyz dlaczego nie masz akcji, a siedzisz tutaj na forum i trolujesz na innych? boli jak kurs idzie do gory? powiedz zatem kiedy jest najlepiej kupować jak nie po spadku z 25 zł? podaj kilka faktów dlaczego nie warto kupować akcji powołując się na analizę techniczną i fundamentalna. tylko pisz powaznie. nikt do niczego nie namawia. każdy zarządza sam swoją kasą i wie co ma robić. wiadomo, że jedni naganiaja na wzrosty, zaś ci co sprzedali na spadki. ale Andrzej podsyla Wam linki, swoje przemyślenia i analizy etc. a Ty bez przerwy ujadasz na spółkę nie wnosząc nic ciekawego. zobaczcie wykres peixin na stooq 5 letni. formacja odwróconej głowy z ramionami. zmiana trendu faktem...
Dnia 2017-03-14 o godz. 23:49 ~technik napisał(a): > xyz dlaczego nie masz akcji, a siedzisz tutaj na forum i trolujesz na innych? boli jak kurs idzie do gory? powiedz zatem kiedy jest najlepiej kupować jak nie po spadku z 25 zł? podaj kilka faktów dlaczego nie warto kupować akcji powołując się na analizę techniczną i fundamentalna. tylko pisz powaznie. nikt do niczego nie namawia. każdy zarządza sam swoją kasą i wie co ma robić. wiadomo, że jedni naganiaja na wzrosty, zaś ci co sprzedali na spadki. ale Andrzej podsyla Wam linki, swoje przemyślenia i analizy etc. a Ty bez przerwy ujadasz na spółkę nie wnosząc nic ciekawego. zobaczcie wykres peixin na stooq 5 letni. formacja odwróconej głowy z ramionami. zmiana trendu faktem...
Gniot na podwójnym fixingu a ty piszesz o analizie technicznej i fundamentalnej daj spokój
Dnia 2017-03-14 o godz. 22:25 ~xyz napisał(a): > sprawiasz wrażenie zwykłego naciągacza, który myśli że znajdzie leszczy na kupno tego gniota >
Poradź mi "wielki znafco giełdy". Twoja chorobliwa nienawiść do tej Spółki jest znana, ale ja ciebie nie posłuchałem i 3 miesiące temu kupiłem spory pakiecik Peixinu. Dzisiaj jestem ponad 30% do przodu. "Wieli znafco" czy według ciebie to godziwy zysk i mam już sprzedawać, czy jeszcze poczekać? Zamiast być monotematycznym i szczekać na Spółkę, która daje mądrym zarobić zaszyj się gdzieś i myśl jak zebrać pieniądze na spłatę kredytu, który prawdopodobnie zaciągnąłeś na zakup akcji na debiucie, które w dołku sprzedałeś. Weź swoje leki i nie ośmieszaj się.
Dnia 2017-03-14 o godz. 23:50 ~Gregs napisał(a): > Dnia 2017-03-14 o godz. 22:25 ~xyz napisał(a): > > sprawiasz wrażenie zwykłego naciągacza, który myśli że znajdzie leszczy na kupno tego gniota > > > > Poradź mi "wielki znafco giełdy". > Twoja chorobliwa nienawiść do tej Spółki jest znana, ale ja ciebie nie posłuchałem i 3 miesiące temu kupiłem spory pakiecik Peixinu. Dzisiaj jestem ponad 30% do przodu. "Wieli znafco" czy według ciebie to godziwy zysk i mam już sprzedawać, czy jeszcze poczekać? > Zamiast być monotematycznym i szczekać na Spółkę, która daje mądrym zarobić zaszyj się gdzieś i myśl jak zebrać pieniądze na spłatę kredytu, który prawdopodobnie zaciągnąłeś na zakup akcji na debiucie, które w dołku sprzedałeś. > Weź swoje leki i nie ośmieszaj się. >
Po twoim wpisie widzę że jesteś prawdziwym rekinem, kupiłeś pakiecik za 1 tys zł , bo przy tych obrotach to chyba niewiele można kupić . No to jesteś zarobiony.
Dnia 2017-03-15 o godz. 09:14 ~xyz napisał(a): > Po twoim wpisie widzę że jesteś prawdziwym rekinem, kupiłeś pakiecik za 1 tys zł , bo przy tych obrotach to chyba niewiele można kupić . No to jesteś zarobiony.
Poza olbrzymim jadem jaki w tobie jest wykazujesz się całkowitą niewiedzą na temat giełdy. Jeżeli uważasz, że kupiłem pakiecik za 1 tys. zł, to masz prawo tak uważać. Tylko zobacz sobie obroty w grudniu 2016r. Wolumen był ponad 100k sztuk. Ale jak ktoś bierze antydepresanty (z powodu olbrzymiego długu), to ma prawo nie ogarniać podstawowych danych i ma prawo być oderwanym od rzeczywistości. Bierz leki i spłacaj długi. By, by, Peixin odjeżdża.
Spokojnie Gregs: PEIXIN nie odjeżdża, przynajmniej na razie, i nie wiadomo jak długo będzie ten marazm kursu. Nie wiem na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski. W ub. roku też kurs ruszył mocno w górę z poziomu 1,5 zł, doszedł do 3,5 zł na sporych obrotach a potem nagle popyt zniknął i kurs zaczął osuwać się na 2,1 zł. Do odjazdu potrzebny jest silny popyt a tego nie ma i nie wiadomo kiedy się pojawi. Wystarczy, że niejaki John wystawi na sprzedaż ze 20-30 tys. akcji i zwali kurs do 2 zł. Tak przynajmniej straszył, bodajże przedwczoraj :-)
Dnia 2017-03-15 o godz. 15:05 ~XXL napisał(a): > Spokojnie Gregs: PEIXIN nie odjeżdża, przynajmniej na razie, i nie wiadomo jak długo będzie ten marazm kursu. > Nie wiem na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski. W ub. roku też kurs ruszył mocno w górę z poziomu 1,5 zł, doszedł do 3,5 zł na sporych obrotach a potem nagle popyt zniknął i kurs zaczął osuwać się na 2,1 zł. > Do odjazdu potrzebny jest silny popyt a tego nie ma i nie wiadomo kiedy się pojawi. Wystarczy, że niejaki John wystawi na sprzedaż ze 20-30 tys. akcji i zwali kurs do 2 zł. > Tak przynajmniej straszył, bodajże przedwczoraj :-) >
Może tego nie widać (kwotowo) ale kurs w ciągu ostatniego miesiąca wzrósł o ponad 25%. Gdyby jedna akcja kosztowała przed miesiącem 100zł, a teraz ponad 125zł, to wszyscy by się zachwycali. Poza tym wtedy to był "inny Peixin". Inwestorzy byli w szoku, ze Spółka zrezygnowała z animatora (czytaj dmuchacza balonów) i zrezygnowała z dodatkowej emisji, bo nasi rodzimi "inwestorzy instytucjonalni" (czytaj spekulanci - w złym znaczeniu tego słowa) zaproponowali cenę, której Peixin nie przyjął (ze zrozumiałych względów). Te wydarzenia rozpoczęły "wojnę podjazdową" między spółką, a giełdą (w szerokim pojęciu). Spółka nie dała się wydoić biurom maklerskim i przetrwała ten kryzys (z resztą całkiem nieźle) inwestując własne, zarobione na produkcji pieniądze. Na tym wszystkim stracili najwięcej drobni inwestorzy (a szczególnie ci, którzy wzięli kredyt pod zakup akcji Peixinu). Jak widać Peixin ma się dobrze, rozwija się (w przeciwieństwie do polskiego rynku i GPW). Musimy poczekać do walnego i zobaczymy co z dywidendą. Przy dobrych informacjach będziemy mogli liczyć na ostrą jazdę. Ale znając życie są już osoby zorientowane, mające nieco większą wiedzę o Spółce, dlatego wzrost jest stabilny i powolny, aby można było dokupić papieru w cenie promocyjnej i nie powodować zbyt szybkiego wybicia.
Dnia 2017-03-15 o godz. 16:44 ~Gregs napisał(a): > Dnia 2017-03-15 o godz. 15:05 ~XXL napisał(a): > > Spokojnie Gregs: PEIXIN nie odjeżdża, przynajmniej na razie, i nie wiadomo jak długo będzie ten marazm kursu. > > Nie wiem na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski. W ub. roku też kurs ruszył mocno w górę z poziomu 1,5 zł, doszedł do 3,5 zł na sporych obrotach a potem nagle popyt zniknął i kurs zaczął osuwać się na 2,1 zł. > > Do odjazdu potrzebny jest silny popyt a tego nie ma i nie wiadomo kiedy się pojawi. Wystarczy, że niejaki John wystawi na sprzedaż ze 20-30 tys. akcji i zwali kurs do 2 zł. > > Tak przynajmniej straszył, bodajże przedwczoraj :-) > > > > Może tego nie widać (kwotowo) ale kurs w ciągu ostatniego miesiąca wzrósł o ponad 25%. Gdyby jedna akcja kosztowała przed miesiącem 100zł, a teraz ponad 125zł, to wszyscy by się zachwycali. Poza tym wtedy to był "inny Peixin". Inwestorzy byli w szoku, ze Spółka zrezygnowała z animatora (czytaj dmuchacza balonów) i zrezygnowała z dodatkowej emisji, bo nasi rodzimi "inwestorzy instytucjonalni" (czytaj spekulanci - w złym znaczeniu tego słowa) zaproponowali cenę, której Peixin nie przyjął (ze zrozumiałych względów). Te wydarzenia rozpoczęły "wojnę podjazdową" między spółką, a giełdą (w szerokim pojęciu). Spółka nie dała się wydoić biurom maklerskim i przetrwała ten kryzys (z resztą całkiem nieźle) inwestując własne, zarobione na produkcji pieniądze. Na tym wszystkim stracili najwięcej drobni inwestorzy (a szczególnie ci, którzy wzięli kredyt pod zakup akcji Peixinu). Jak widać Peixin ma się dobrze, rozwija się (w przeciwieństwie do polskiego rynku i GPW). Musimy poczekać do walnego i zobaczymy co z dywidendą. Przy dobrych informacjach będziemy mogli liczyć na ostrą jazdę. Ale znając życie są już osoby zorientowane, mające nieco większą wiedzę o Spółce, dlatego wzrost jest stabilny i powolny, aby można było dokupić papieru w cenie promocyjnej i nie powodować zbyt szybkiego wybicia.
Sprzedałem BRJU na samej górce,kasy na autko nie potrzebuję.Mogę sprzedać Pexin bo mam go po 1.74 ale widzę ,że coś na nim ruszyło i mam rozterki wywalić czy trzymać do walnego? Jak BRJU zdołują poniżej 7 to się zastanowię nad zmianą.
Dnia 2017-03-14 o godz. 12:36 ~XXL napisał(a): > Obroty na PEIXIN są znikome i takie przebicie jest mało wiarygodne. Poza tym nie ma sensu stosowanie zasad AT do spółki notowanej na podwójnym fixingu. > Jeżeli obroty skoczą do poziomu ok. 200 tys. zł na sesję albo więcej to jakiekolwiek zmiany kursu będą wiarygodne. W każdej chwili może pojawić się większa podaż, która zepchnie kurs o 20-30% w dół.
Rozumiem że chcesz mi przez to powiedzieć, że skoro spadło z 30 zł na 3 przy małych obrotach to ten spadek też jest mało wiarygodny. Spoko, OK. rozumiem to. Idąc dalej w takim razie twoim tokiem myślenia czekam na nieco większy popyt który popchnie kurs w miejsce na którym kurs Peixin jest wg ciebie najbardziej wiarygodny czyli przedział 20-30 PLN :) tu historycznie były największe obroty P.S. Dzięki za wyjaśnienie tych zasad GPW ! Pzdr. Margaid
Kolego margaid: ja też trzymam kciuki za silne wzrosty kursu PEIXIN bo fundamentalnie spółka jest mocno niedowartościowana. Wystarczy spojrzeć na wskaźniki C/Z i C/WK, które są bardzo atrakcyjne. Jednak porównanie do Amiki, która rzeczywiście w dołku bessy miała kurs ok. 3 zł za akcję wydaje się naciągane. Największym problemem chińskich spółek (nie tylko PEIXIN) jest ich mała transparentność i kiepska polityka informacyjna i chyba dlatego tych akcji nie kupują TFI. Nie jestem też pewien czy mamy odwrócenie wieloletniego trendu spadkowego na PEIXIN. Popytu w arkuszu nadal nie widać i wystarczy, że ktoś wystawi ok. 30 tys. akcji na sprzedaż np. po 3 zł i będzie silny zjazd kursu.
Nikt tych akcji nie sprzeda po tak niskiej cenie, bo wszyscy mają wyższe poziomy zakupu, a akcji w wolnym obrocie jak na lekarstwo. Chińczycy niebawem ruszą spółką do góry, bo imteż tak niska wycena jest nie na rękę. Przekonacie się o tym niebawem. A o spółce kiedy zrobi się głośno, kiedy ponwonie będzie jej kurs szybował do góry, pokazują przy tym ponowny wzrost przychodów. Ja jestem spokojny i wiem, że niebawem ponwonie ujrzymy ceny dwucyfrowe. Przypominam spółka ma samej gotówki 74 mln zł!!! Bez dlugu Park maszynoy i cały kapitał własny wyceniany na 320 mln zł!obecna kapitalizacja 40 mln zł. O czym my mówimy???Dlatego teraz coraz silniejsze będa wzrosty, bo Ci co sprzedali już taniej nie odkupią - trwa czyszczenie z akcji