1. w zeszłym roku wypłacili po 8 gr dywidendy a zysk by 8,5 gr na akcje 2. Obecny zysk na akcje (uwzględniając mmniejsząiloś akcji) to 39groszy 3. Zaliczka na poczet dywidendy na 9 groszy
powyższe są faktem, a teraz potencjalny scenariusz
Mega dywidenda dodatkowe 20-30 groszy. Wg mnie scenariusz możliwy bo rok zapowiada się dobrze i kasa będzie spływać na bieaco
Mozesz miec racje. To daje dodatkowe 10% wzrostu :)
Bardzo dobre c/z - spolka powinna kosztowac 4 zlote i zreszta tam jest gora kanalu wzrostowego.
Ronson wybija sie teraz z kilkuletniej formacji trojkata !!!
Lecimy na 4 pln tylko chwilowo wskazniki sa wykupione wiec pofzekamy jakies 2 tygodnie
ale i nikt nie kupuje czyli nie widzi okazji do tańszych i okazjonalnych wg was zakupów. Ja tam od kilku dni obserwowałem a w zasadzie od ceny 1,87 gdzie widziałem tylko dokładanie i ukrytą sprzedaż, później się przestawili na 1,84 a teraz jadą nizej
analitycy prognozują, że dywidenda nie będzie mniejsza niż ta zaliczkowa, generalnie zaliczki w sensie handlowym płacone są do max 50% wartości a generalnie stanowią one od 10-30% wartości całościowej ;) Jeśli dobrze wyliczyłeś zysk na 0,39 na akcje, teraz płacą 0,09 zł na akcje to wyrównująca dywidenda będzie w przedziale 0,09 - 0,15 max. Chyba, że właściciele posiadający już ponad 66% udział zechcą ją sobie wypłacić w większej części. Tak czy inaczej RONSON nie może być wyceniany na obecnym poziomie bo to trochę nisko patrząc zarówno na dywidendę, jak i otwarte inwestycje których sprzedaż przełoży się również na dywidendy w latach kolejnych.