Ta spółka w mojej ocenie nigdy nie wypłaci dywidendy. Pewnie do połowy roku będzie decyzja o wezwaniu i wycofaniu jej z NC.
Obecnie jest audyt spółki przez potencjalnego inwestora, gdy tylko potwierdzi on swoje zainteresowanie to przecież empik nie będzie się dzielił z drobnicą. Skupi akcje a potem sprzeda inwestorowi. Pewnie jakiś 20-30% dyskonta od obecnego kursu dadzą, czyli ok. 3,6 zł (tyle co dawali prezesowi), na więcej nie liczę, ale też nie narzekam.
Publicznie nie podano czy ktoś ich bada ale polecam raporty kwartalne. Można samemu zbadać jakie spółka ma zyski i jaką gotówkę generuje do swojej kasy.
Prawda. Interesuje mnie czy można zaskarżyć uchwałę o podziale zysku jeśliby nie uchwalili dywidendy za 2016r. Gdzieś w sprawozdaniu czytałem, że audytor wskazywał nadpłynność finansową.
Można. Mało tego, istnieje duża szansa że wygrasz, gdyż Sąd Najwyższy już się wypowiadał w tym przedmiocie mówiąc, że podstawowym celem spółki jest generowanie zysku dla jej wspólników/akcjonariuszy, stąd muszą istnieć konkretne przyczyny dla zatrzymania zysku w spółce i braku realizacji tego celu -sama wola większościowego akcjonariusza to za mało.
Jest jednak pewien problem, bo samo uchylenie przez sąd tej uchwały nie zastąpi uchwały o przeciwnej treści - będzie jednak presja na zarząd aby zarekomendował jakieś inne rozwiązanie- spółka będzie bez zatwierdzonego sprawozdania, a podejmowanie po raz kolejnej tej samej uchwały nic nie rozwiąże bo znowu ją się uchyli. Jak masz możliwość jechania na walne to możemy się zgadać, to bym Ci pomógł to napisać. Sam fakt złożenia takiego pozwu sprawi, że o spółce, która jest nadpłynna będzie głośniej, a już to powinno poprawić jej notowania.