teraz niech każdy kto oddał akcje przeczyta dokładnie zamieszczoną analizę i niech to będzie dla niego nauczka że zanim zaczyna się grać na giełdzie trzeba nauczyć się czytać sprawozdania :) pozdrawiam i po 1-2Q widzimy się powyżej 10zł a jeszce dywidenda wpadnie :)
Przecież cały czas piszę ,nie oddawajcie akcji bo fundy wyciskają .A ta spółka urośnie w ciągu jednej nocy ,nie zauważycie kiedy. Fund wyciska drobniaki od wystraszonych . Ja jeszcze dokupię .
Dzięki ci kolego za ten raport Avii, bo on dowodzi tego co pisałem wcześniej ,że tak jak robią to nasze spółki zrobili sobie odpisy. Odpisali sobie koszty utworzenia spółki Joint venture w Chinach oraz na koniec roku przecenili samoloty ,które posiadają . Bo trzeba je bilansować na dzień 31,12 każdego roku. A nie jak pisze dowado, że wynikało to z różnic kursowych zakupu samolotów. Bo to by oznaczało że sprzedają samoloty taniej niż kupili. I tego że firma nie potrafi liczyć. Pozdrawiam akcjonariat i nie dajcie sobie wydrzeć akcji bo ING próbuje .Tutaj jest dobrze i będzie dobrze. Obudzicie się któregoś dnia i będziecie zdziwieni.
Jeszcze coś wam powiem jest to tylko strata fikcyjna /księgowa/ a zysk i tak pozostał w firmie .Tak naprawdę gdyby byli spółką państwową nie giełdową ,zapewne zrobili by to trochę inaczej a ,że są giełdową odpisali od zysku bo lewa strona musi się równać prawej w bilansie .A akcjonariusze zażądali by horrendalnej dywidendy, a tak zapłacą tyle na ile w danej sytuacji ich stać. Pozdrawiam I proszę was nie róbcie wpisów na forach innych spółek o przekręcie bo to do dobrego nie prowadzi a aviamm popisał się już na wszystkich spółkach. Pozdrawiam
Ale się uparłeś Zibi przecież nie odpisali sobie żadnych kosztów na JV z Chińczykami przecież jak będą kosolidowali wyniki JV (Chińczycy dali też 15 M USD to te pieniądze będą dalej w skonsolidowanych wynikach grupy Aviaam gdzie widzisz ten odpis analizie Widzisz całkowite dochody zaksięgowane tylko w walucie euro na kwotę 7 mln wynikają one właśnie z różnic kursowych zakupu samolotów przy ksiegowaniu w Euro dlatego te dochody tylko w EUR . Zawsze twierdziłem że sprzedali z zyskiem .A wogóle zgadzam się całkowicie z analizą OBS . Dzięki mu za to !!!
Posłuchaj na koniec roku kalendarzowego ,obrotowego robi się wycenę /bilans / wszystkich składników majątkowych spółki na dzień 31.12.. wg aktualnie obowiązujących cen rynkowych a że mają swoje samoloty to wycenili je wg cen obowiązujących na rynku biorąc pod uwagę roczniki oraz przebiegi czyli musieli uwzględnić odpis amortyzacyjny. A koszty tworzenia spółki w Chinach również ponieśli i musieli go gdzieś dopisać. I mają na dzień dzisiejszy tańsze samoloty niż w 2016 roku.
W pażdzierniku zadałem pytanie do OBS czy jak będą księgować na koniec roku do wartości godziwej Boeinga 737 spółki córki Dykks Investment gdzie zaksięgują 8 mln różnicy i już wtydy OBS dał mi odpowiedż że zaksięguja tę różnicę w całkowitych przychodach a nie w zysku. Więć dziekuję Zibi za dodatkową informację o ksiegowaniu . . Jeśli chodzi o CHińczyków to masz rację jakieś koszty ponieśli ale 15 mln USD na JV jest razem z 15 mln USD Chińczyków na koncie spółki JV Aviaam Chiny i i to jest kapitał spółki córki konsolidowanej w następnych kwartałach . Zeby się nie spierac masz rację ponieśli koszty na JV . Zibi liczy sie że spółka sie rozwija co powinno sie przełożyć na kurs > Sorry<
Wiesz ,trochę poszli po bandzie i trzeba to przyznać, bo mogli to wykazać w innych pozycjach i zrobić to "bardziej przyjaźnie dla akcjonariatu" bo było to zagranie na granicy . Ale podejrzewam ,że zrobili to w porozumieniu i wniosek ING bo NN jest w akcjonariacie i na ręke im wystraszenie akcjonariatu i zbicie kursu ,żeby ktoś kupił po niższej cenie -bo to jest promocja .Bo "szary człowiek ' widzi w raporcie drogę do bankructwa po 40 mln przychodów ,rekordowych w roku strata netto ,toż to bankrut. I jestem pewien ,że komuś o to chodziło o schłodzenie nastrojów akcjonariatu i to zadziałało . Pozdrawiam i dzięki za rzeczowe wpisy dovado.
po skorygowaniu wyniku spółka zarobiła 100 mln zł zysku netto w tamtym roku, a rynek wycenia spółkę na 216 mln zł po podaniu pierwszego infa o chinach, grubemu bedzie trudniej utrzymac kurs na obecnym poziomie
Coś wam powiem panowie i panienki. Dzisiaj usiłowałem kupić zaledwie 1000 sztuk - najpierw po 4,81, później coraz wyżej ... i za każdym razem w momencie pojawienia się mojego zlecenia, komuś uruchamiało się zlecenie aktywacyjne na 200 kilkadziesiąt akcji (prawdopodobnie ukryciak) ... po czym,za jakiś moment moje zlecenie K zostało przebijane. Czyli jak co do czego, to nie idzie tego kupić stojąc po lewej - trzeba brać od "dusiciela" z prawej ...
Jak ja chciałem kupić wystawione na sprzedaż 800 akcji ,jeszcze przed wynikami ,to zlecenie zniknęło . Ktoś je wycofał jak złożyłem na kupno . Widać co zbierają po 200 ,50 akcji od wystraszonych. Chcę jeszcze trochę dokupić ale jest ciężko ,może jutro.