Indata chce skupić do 20 proc. akcji własnych; wyda na ten cel maksymalnie 5 mln zł 2017-02-08 19:02:00 2017-02-08 19:02:00 AA+A+
PAP Biznes Indata planuje skup do 20 proc. akcji własnych - podała spółka w komunikacie. Maksymalna cena skupu to 10 zł za papier. Spółka zamierza wydać na ten cel do 5 mln zł.
Liczba akcji: 68 291 140 szt. 20% z liczby akcji to: 13 658 228 szt. jeżeli za 5 mln zł faktycznie skupią 20% akcji własnych to cena za akcje = 37gr Czy jest to cena faktycznie rekomendowana przez zarząd? :) - rzecz jasna: "Indata planuje skup do 20 proc. akcji własnych " "Maksymalna cena skupu to 10 zł za papier" - nie wiemy też, czyje akcje za 5 mln zł skupią: Jakkolwiek ... zakładam, że to profesjonaliści i stworzą pod ten cel odpowiedni software ;)
Dnia 2017-02-11 o godz. 06:23 ~Xxxx napisał(a): > Te 20% jest zapisane w ksh. > > Skup akcji wlasnych nie moze przekroczyc 20%, i to skopiowali > > Wazna jest kwota przeznaczona na skup
Kurs na dzisiaj jest 0,79 zł.
Został wpis mówiący, że skup będzie do ceny 10 zł, co nie oznacza, że spółka będzie czekała, aż kurs wzrośnie powyżej np 5 zł i wtedy zacznie kupować.
Chyba że zakladasz, ze beda kupowali te akcje od "swoich"
Dnia 2017-02-11 o godz. 09:49 ~Xxxx napisał(a): > Kurs na dzisiaj jest 0,79 zł. > > Został wpis mówiący, że skup będzie do ceny 10 zł, co nie oznacza, że spółka będzie czekała, aż kurs wzrośnie powyżej np 5 zł i wtedy zacznie kupować. > > Chyba że zakladasz, ze beda kupowali te akcje od "swoich"
10 zł po scaleniu pegeerowski buraczku. Czyli teraz do 1 zł
Słuszne spostrzeżenie. Prześledźcie kurs akcji innych spółek które też w ten sam sposób prowadziły skup akcji własnych. Nie było tam spektakularnych wybić. A w interesie każdej spółki jest aby takie transakcje przeprowadzić jak najniższym kosztem i mieć jak najwięcej skupionych w wyznaczonym progu procentowym akcji. Pożyjemy, zobaczymy.
Dnia 2017-02-11 o godz. 17:46 ~ToŻenada napisał(a): > Jeden z rozsądniejszych wpisów...jestem tego samego zdania
Zgadza się. Ale tu wybicie nie odbyło się pod info o skupie, ale o zaledwie info o umowie z biurem maklerskim. A to obrazuje głód "dobrych inf" ..... oraz wykorzystywanie każdej okazji do wyrzutu papiera
Ja wam mówię, idzie MEEEGAAAA emisja pod dalsze przejęcia
Ale bzdety ludzie piszecie. Analiza słowna, matematyczna, dzielenie, mnożenie...Pfiiii
Moze coś dla wytrawniejszych graczy. Sprawdziłem długość czasową poszczególnych ruchów. I tak po 4 msc wzrostów(nie bierzemy ich pod uwagę bo nie mają znaczenia) nastąpiło 21 mscy spadku. Nastepnie IDT zaliczyła 27 mscy wzrostu. Kolejny ruch spadkowy to 23 msce(założywszy że dołek za nami). Średnia długość ruchu na Indacie wynosi zatem ok.23 miesięcy. Zakładam zatem, że teraz czeka nas co najmniej 19 mscy wzrostu. Tzn. ze za te 19 mscy Indacta będzie DUUUUUŻO wyżej. Ale to dla cierpliwych. A nie lisków, pixpaxów czy innych groszołapów....
Cena była zanizana I jest zanizana żeby skupić jak najwiecej, normalna cena tego papieru to 1,2 zł może wiecej. Dopiero jak kupią to co mają kupić wykres wystrzeli ale musi być w poniedziałek w dół bo muszą skupić I może to trwać i dopiero od wtorku zalecal bym kupno bo moze. Dla wytrwałych dywidenda Ale to jeszcze trochę czasu
Człowieku ocknij sie jaka dywidenda nie widzisz zadłużenia olbrzymiego w planie jakieś tam niszowe przejęcia za wygórowaną cenę.Ta małą niszowa spółeczka od ponad dwóch lat spadłą z 3zł na obecne poziomy a tfu wasze pieniądze wasze decyzje
Dnia 2017-02-11 o godz. 14:17 jedkow napisał(a): > Ale bzdety ludzie piszecie. Analiza słowna, matematyczna, dzielenie, mnożenie...Pfiiii > > Moze coś dla wytrawniejszych graczy. > Sprawdziłem długość czasową poszczególnych ruchów. I tak po 4 msc wzrostów(nie bierzemy ich pod uwagę bo nie mają znaczenia) nastąpiło 21 mscy spadku. Nastepnie IDT zaliczyła 27 mscy wzrostu. Kolejny ruch spadkowy to 23 msce(założywszy że dołek za nami). Średnia długość ruchu na Indacie wynosi zatem ok.23 miesięcy. > Zakładam zatem, że teraz czeka nas co najmniej 19 mscy wzrostu. Tzn. ze za te 19 mscy Indacta będzie DUUUUUŻO wyżej. Ale to dla cierpliwych. A nie lisków, pixpaxów czy innych groszołapów....
=================================================================== ciekawa, ciekawa analiza. Nowe podejście , co koledze bardzo się chwali. No pażijom-uwidim, skazał slipoj.
Nie do końca trampku z ta nowością. Np. dla WIG20 ruchy mają po ok. 55 mscy. Często można na społkach zobaczyć cyklicznośc wynikającą z pór roku np. budowlanka. Ja gram długoterminowo i na takie rzeczy zwracam uwagę. Na IDT będzie dobrze. Nie po to na duzych obrotach trwało przechodzenie papier z ręki do ręki przez ostatnie poł roku, żeby ktoś po kilku sesjach zadawalał się byle 20-30%.....
Dnia 2017-02-11 o godz. 15:13 ~nieWiem napisał(a): > kpina" rozumiem, że jak by nic nie chcieli skupić to byś nie miał problemu. ( czytaj - szkoda że skupują ... ) >
dlaczego szkoda. Zarobiłem ładnie na ostatniej podbitce. A co do skupu to pamiętajcie jedno : skup tylko do 5 mln, czyli praktycznie od swoich albo na skrajnym zaniżeniu
Na indacie nigdy nic nie wiadomo - ze wskazaniem na scenariusz negatywny - ale pewności nie ma.
Wydaje mi się, że zapis jest tak sformułowany, że akcje mogą być skupowane nawet powyżej złotówki przed scaleniem, a nie jak ktoś pisał, że do złotówki. Jeśli skupią po 0,8 to mogę i po 1,2 zł, żeby uśrednić. Analizując działania spółki wydaje się to bardzo realne. No i jestem bardzo ciekaw kiedy scalenie.
a jaka będzie dywidenda po scaleniu ? myślał ktoś ? teraz piszecie że tylko 2, 3 gr na akcje ... a po scaleniu ile na akcje grochów ? oczywiście przyjmując zysk ten sam.
P.S. jeżeli piszą o cenie do 10 zł i dzieje się to przed scaleniem, to chyba chodzi o poziomy przed scaleniem.
Po pierwsze. Skup do 10 zł oznacza, że jak scalą to nie będą kupować, a jak nie scalą to moze długo trwać. Po drugie. Wyliczanie się odbyło ze to oznacza po 70 tysiecy dziennie itd..Ale skąd wiecie, czy nie będzie tak, że w niektóre dni nie będzie skupu? Wtedy w inne dni będą większe zakupy. Ja to widziałbym tak: jak będą dobre niusy-kurs przy lekkiej pomocy będzie szybował.Jak będzie gorzej to zawsze ten skup jest po to by zatrzymywać spadki....
No i zgodnie z zapowiedzią "zarządu" oraz naprzeciw oczekiwaniom rozpromienionych akcjonariuszy skup ruszył z kopyta :) - może to nie wygląda, ale do 2021r. jest trochę czasu :) ciekawe tylko, czy będzie jeszcze indata?
do 2021 toku masa czasu i 5 mln zł na skup ( zawsze twierdziłem, że będzie to w razie czego skup od swoich, np. przed wielką emisją), a więc 5 000 000 w ciągu 5 lat = 1300 sesji. Skup więc średnio na sesję wynosi 3800szt akcji x 0,8 = 3000 złotych skupu na sesję . Słownie : trzy tysiące złotych.
Czy za 3000 złotych skupu na sesję kurs ma być windowany o 80 %. To są jakieś KPINY i wałek.
Bo z takiej oto właśnie nijakiej informacji o skupie :) "zarząd" próbował uczynić poważny komunikat pro-wzrostowy. Na przyszłość - jeżeli ten "zarząd" nie ma akcjonariuszom nic do zakomunikowania, to niech lepiej nic nie komunikuje.