Private Equity Multifund FIZ chce zarabiać głównie na wzroście wycen spółek technologicznych i internetowych. Zarządza nim towarzystwo funduszy kierowane przez Sebastiana Buczka. Grupa MCI poszerza ofertę. Duże nadzieje pokłada w Private Equity Multifund FIZ, który zamierza emitować certyfikaty inwestycyjne w trybie oferty prywatnej. Minimalny zapis wynosi 200 tys. zł. Fundusz wystartował w IV kwartale, wtedy też przeprowadził pierwszą udaną emisję certyfikatów. Został założony na czas nieokreślony, a zarządza nim Quercus TFI. Prezes Quercusa Sebastian Buczek podkreśla, że fundusz daje możliwość osiągania ponadprzeciętnych zysków związanych z inwestycjami w gospodarkę cyfrową. Na jego celowniku są przede wszystkim spółki działające w Europie Środkowo-Wschodniej, Zachodniej oraz na rynkach rozwijających się.
Cóż "niewiarygodnie megahiper dobra informacja" Od rana inwestorzy rzucili się do kupowania gniota roku mci, skupili już 178 akcji;-)))) ATM GRUPA< BOŚ i NADAL BRJIU powiedz mar Czesiowi żeby sobie kupił do portfel, aaa i Buczkowi też. W końcu zarobia chłopaki;-)))
MCI jest niestety spółką inwestycyjną. Od lat widzę,że na GPW takie spółki wyceniane są bardzo nisko,mimo nawet dobrych wyników finansowych. Byle konkretna produkcja - szycie koszul,produkcja słodyczy,bankowość,klepanie śrubek wyceniane są o wiele lepiej. Cóż,inwestorzy lubią konkretną działalność,a MCI coś tam inwestuje,coś tam kręci,coś tam kombinuje....i nikt tego nie rozumie. A jak się czegoś nie rozumie,to się nie wchodzi. I tak lata całe może być C/Z rzędu 3..4..5 nie ma wzrostów.
Dnia 2017-02-01 o godz. 10:14 ~pullman napisał(a): > MCI jest niestety spółką inwestycyjną. Od lat widzę,że na GPW takie spółki wyceniane są bardzo nisko,mimo nawet dobrych wyników finansowych. Byle konkretna produkcja - szycie koszul,produkcja słodyczy,bankowość,klepanie śrubek wyceniane są o wiele lepiej. Cóż,inwestorzy lubią konkretną działalność,a MCI coś tam inwestuje,coś tam kręci,coś tam kombinuje....i nikt tego nie rozumie. A jak się czegoś nie rozumie,to się nie wchodzi. I tak lata całe może być C/Z rzędu 3..4..5 nie ma wzrostów.
Wystarczy dywidenda. Wtedy wzrost NAV postrzegany jako papierowy i zyski z "papierowych" zamienią się w realny cash. Kążde LP na świecie płaci dywidendy, tylko LP MCI nie płaci, więc czemu ma być notowane z niewielkim dyskontem, lub nawet premią??? Ale to powoli się zmieni, poprzez skup Czechowicz dojdzei do 62-63% a wtedy na kolejny buy buck pozostanie niewiele miejsca w ramach polityki dywidendowej. mam nadziejże, że od 2018 a lub 2019 w ostateczności te papierowe zyski zostaną zrealizowane. Poza tym w 1Q 2018r wygasną te nieszczęsne G1, a obecny skup pomaga w podniesieniu ceny ew. konwersji wg wzorów zawartych w prospekcie. Nikt normalny chyba nie oczekuje, że spółka prowadząc skup będzie podbijała cenę akcji... Spółka ma działać w interesie akcjonariuszy czyli tych co posiadają akcje, a nie tych co akcje chca sprzedać 1zł wyżej. Pamięta: Przeszacowane eCard i Dotpay, iZettle, Gett, Morele z Pigu no i Data powoli budzi się ( bo sytuacja z US powoli się wyjaśnia) i wiele pomniejszych, to wszystko przed nami, ale moim zdaniem po zakończonym skupie, bo po podnosić teraz NAV???
białoczerwony, a czy w Twoich przewidywaniach pojawia się kolejny duzy kryzys własnie 2017/2018 i mega bessa?? Wtedy nie będzie żadnej dywki i żadnego wyższego kursu, czyli? Przwidywanie jakiegokolwiek zysku na tym papierze, jest myśleniem życzeniowym, mało realistycznym. A rynek przyspiesza, dobre spółki rosna po 100% w pół roku. PO CO TU SIEDZE SKORO NIENAWIDZĘ MCI?? BO NIENAWIDZĘ KŁAMCZUCHÓW W BIAŁYCH KOŁNIERZYKACH i im więcej ludzi uda się uratwoac przed stratą, tym lepiej
Dnia 2017-02-01 o godz. 14:24 ~HiperBessaMCI napisał(a): > białoczerwony, a czy w Twoich przewidywaniach pojawia się kolejny duzy kryzys własnie 2017/2018 i mega bessa?? Wtedy nie będzie żadnej dywki i żadnego wyższego kursu, czyli? Przwidywanie jakiegokolwiek zysku na tym papierze, jest myśleniem życzeniowym, mało realistycznym. A rynek przyspiesza, dobre spółki rosna po 100% w pół roku. PO CO TU SIEDZE SKORO NIENAWIDZĘ MCI?? BO NIENAWIDZĘ KŁAMCZUCHÓW W BIAŁYCH KOŁNIERZYKACH i im więcej ludzi uda się uratwoac przed stratą, tym lepiej
Pozwól, że każdy sam będzie decydował, skoro chcę tu siedzieć to co Ci do tego? Idź zarabiaj? Znasz spółkę? Wiesz jak zachowywał się NAV w czasach bessy? Wiesz kiedy biznesy e-commercowe najlepiej się rozwijają? MCI jest na dni wg wskaźnik p/bv a czy mamy krach jak w 2008r? Mamy skup i ta cena jest trzymana za mordę, jeśli twierdzisz inaczej, że to rynek to to pozostawię to bez komentarza. Spółka ma szansę zarobić nawet 70mln za nic, bo tylko na skupie... Na każdej spółce są tacy co zarabiają i tacy co tracą, chyba wiesz o tym? Mi wystarczy to co tu zarabiam, ale liczę na dużo, dużo więcej... Może tak być że nie zarobią, a nawet stracę to co zarobiłem. Widzę, że niedługo będziesz najbogatszy w Polsce bo kozaki wykręcają po 20-30% średniorocznie a Ty jak czytam chlastasz po 100% co chwila :) :) :) i za każdym strzałem. Wystarczy poczytać trochę lektury ile można zarabiać r/r powtarzając to przez kilka lat, a bajki to zostaw dzieciom.
MCI to już nie jest to samo spekulacyjne MCI ( z PEM-em) gdzie kurs dawał premię do NAV nawet kilkanaście razy, to ryzykowny choć zdywersyfikowany fundusz, grąjacy w e-commerce i wszystkim co się z tym wiąże. Spójrz na wskaźnik AD.
Poza tm papier strasznie zaleszczony i jak widać chętnych do oddawania po 0,5NAV nie brakuje, a niech oddają. Jak pozwolisz to ja poczekam...
Dnia 2017-02-01 o godz. 22:16 ~HiperBessaMCI napisał(a): > I nie przeszkadza tobie to, ze rok temu Czesio zapowiadal wielki holding e+com i w 2017 ekspansje miedzynarodowa, to sa wlasnie te klamstewka
A nie słyszałem... więc nie wiem o co chodzi, za to w sprawie dywidendy nazwę to delikatnie że minął się z prawdą, ale tak jak pisałem jej czas jest blisko, więc zarzuty o papierowych zyskach znikną. Poza tym kilka spółek jest liczone w cenie zakupu, choćby iZettle a przecież zebrało kolejną rundę finansowania. Wszystko w swoim czasie teraz trzeba skupić te akcje od obrażonych drobnych i jednego fundu...
dywidenda miala byc 10 lat temu tomus niech swoje akcje sprzeda po tyle co skupuje razem z funduszem albo niechpoda sie do dymisji bo dziala na szkode drobnych akcjonariuszy