• Nie wiem. Autor: ceje [188.146.23.*]
    Po co takiej firmie obecność na giełdzie? Miałem okazję być w Grodzisku ponad roku temu. Moje ogólne wrażenie- są skupieni na robieniu tego co potrafią i rozwijaniu się w tej dziedzinie. Branża jest w ogóle raczej na jutro niż na dziś, zwłaszcza w naszych polskich warunkach. Dlatego pewnie te akwizycje za granicą. W tym wszystkim zupełnie nie rozumiem zachowania kursu, czyli wracam do pytania- po co w ogóle być na GPW? 
  • Re: Nie wiem. Autor: ~Antonov [208.81.64.*]
    Po to że z GPW ściągnęli kapitał dzięki któremu rozbujali działalność i budują wartość dodaną dla akcjonariuszy. Byle więcej takich spółek.

Z innej beczki, pojawił się wywiad z prezesem który zasugerował że trzy przejęte w tym roku podmioty podniosą przychody o około 200mln i EBITDĘ o kilkanaście milionów. Inną informacją było to że ostatnie zmiany wprowadzone przez PiS dla TFI obniżą wynik netto całej grupy o kilka milionów i że trzeba było (będzie) przebudować strukturę grupy, gdyż obecnie utrzymywanie Elemental FIZ z podatkowego punktu widzenia nie ma sensu. Ponad to trwa integracja grupy i prezes nie wykluczył przejmowania innych spółek w Europie będą w równie atrakcyjnych cenach i zasugerował że spółka ma na to pieniądze, wiec pewnie obejdzie się bez emisji.

Myślę że wzrost ceny surowców na świecie i spadek dolara jednorazowo podniósł marżę którą Q4 osiągnęło w zeszłym roku i wyniki które poznamy w lutym powinny dać wzrost. Jeśli będzie inaczej, jeśli marża będzie podobna do zeszłorocznej przy rosnącej cenie surowców to będzie bardzo zła informacja.

• Re: Nie wiem./ceje/antonov Autor: ~mabmab [178.37.239.*]
    Obaj macie racje ale .... te transakcje akcjami "elemelka" ktore w tej chwili przechodza na GPW powinno zostac najmniej poddane analizie jesli nie zakwestionowane. To sa transkacje miedzy podmiotami powiazanymi i na z gory ustawionych parametrach - ilosc,cena,czas. Juz jedna ze spolek w to sie bawila ale poniewaz byly to czasy Tamborskiego a nie Zaleskiej czy Antczaka (i Pani Z.i Pan A. znaja rynek kapitalowy z podrecznikow a nie jak Tamborski z praktyki) skonczylo sie szybko i z korzyscia dla wszystkich akcjonariuszy tej spolki. Niby mamy jeszcze KNF ale tez juz w nowych rekach . Podsumowujac: te transakcje zostalyby wziete pod lupe nawet na BUXie gdzie "orbaniarze" tak wlasnie przejmowali spolki pod swoja kontrole. Z elemelka wyszedlem zostawiajac sobie symboliczny pakiet z mysla o tym czy nie przzyniesie wiecej korzysci od strony prawnej niz finansowej.
[x]
ELEMENTAL 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.