Po co takiej firmie obecność na giełdzie? Miałem okazję być w Grodzisku ponad roku temu. Moje ogólne wrażenie- są skupieni na robieniu tego co potrafią i rozwijaniu się w tej dziedzinie. Branża jest w ogóle raczej na jutro niż na dziś, zwłaszcza w naszych polskich warunkach. Dlatego pewnie te akwizycje za granicą. W tym wszystkim zupełnie nie rozumiem zachowania kursu, czyli wracam do pytania- po co w ogóle być na GPW?
Po to że z GPW ściągnęli kapitał dzięki któremu rozbujali działalność i budują wartość dodaną dla akcjonariuszy. Byle więcej takich spółek.
Z innej beczki, pojawił się wywiad z prezesem który zasugerował że trzy przejęte w tym roku podmioty podniosą przychody o około 200mln i EBITDĘ o kilkanaście milionów. Inną informacją było to że ostatnie zmiany wprowadzone przez PiS dla TFI obniżą wynik netto całej grupy o kilka milionów i że trzeba było (będzie) przebudować strukturę grupy, gdyż obecnie utrzymywanie Elemental FIZ z podatkowego punktu widzenia nie ma sensu. Ponad to trwa integracja grupy i prezes nie wykluczył przejmowania innych spółek w Europie będą w równie atrakcyjnych cenach i zasugerował że spółka ma na to pieniądze, wiec pewnie obejdzie się bez emisji.
Myślę że wzrost ceny surowców na świecie i spadek dolara jednorazowo podniósł marżę którą Q4 osiągnęło w zeszłym roku i wyniki które poznamy w lutym powinny dać wzrost. Jeśli będzie inaczej, jeśli marża będzie podobna do zeszłorocznej przy rosnącej cenie surowców to będzie bardzo zła informacja.
Obaj macie racje ale .... te transakcje akcjami "elemelka" ktore w tej chwili przechodza na GPW powinno zostac najmniej poddane analizie jesli nie zakwestionowane. To sa transkacje miedzy podmiotami powiazanymi i na z gory ustawionych parametrach - ilosc,cena,czas. Juz jedna ze spolek w to sie bawila ale poniewaz byly to czasy Tamborskiego a nie Zaleskiej czy Antczaka (i Pani Z.i Pan A. znaja rynek kapitalowy z podrecznikow a nie jak Tamborski z praktyki) skonczylo sie szybko i z korzyscia dla wszystkich akcjonariuszy tej spolki. Niby mamy jeszcze KNF ale tez juz w nowych rekach . Podsumowujac: te transakcje zostalyby wziete pod lupe nawet na BUXie gdzie "orbaniarze" tak wlasnie przejmowali spolki pod swoja kontrole. Z elemelka wyszedlem zostawiajac sobie symboliczny pakiet z mysla o tym czy nie przzyniesie wiecej korzysci od strony prawnej niz finansowej.