KGL to moim zdaniem całkiem ciekawa spółka z potencjałem - szkoda, ze tak mało płynna.
Z raportu IPO wynikało (koniec 2015 roku), że Spółka wyceniana była przez analityka już wówczas na ok. 23,4 zł za akcję - i to przy zakładanym wówczas na 2015 P/E na poziomie 14,6 (dziś mamy P/E 11...a pytanie jak będzie wyglądał wskaźnik po ogłoszeniu wyników za 2016). Egis nie ma wskaźnika, ERG ma 10,35..ale już Synthos, który ostatnio pędzi w górę ma już P/E na poziome 30. Z innych podobnych BSC- C/Z-12,6.
Od 2015 r. KGL wzmacnia wyniki - zysk netto całej Grupy na 2015 wyniósł 11,15 mln zł….a już po 3Q‘16 było 10,8 ml - (z EBIT jest podobnie - 16,45 mln zł na 2015, a po 3Q’16 - 15,03 mln zł - to dobry sygnał dla oczekujących na roczne sprawozdanie). Myślę, że warto obserwować raporty, bo spółka puszcza reglanie poziom przychodów po zakończeniu kolejnego okresu sprawozdawczego.
Ale co ważniejsze przez 2016 wiele ciekawego się w tej Spółce wydarzyło. Czytałem taki artykuł o Spółce ostatnio:
link.
Wszystko jasno pokrywa się z tym co jest w ESPI - spółka mocno uzbroiła się w zakresie mocy produkcyjnych. Środki pozyskane z emisji zostały wykorzystane na budowę mocy produkcyjnych. Co chwile jest informacja, że kupowane są maszyny (z raportów wynika, że w 2016 kupiono 1 nowy ekstruder do folii PET wcześniej były 3, oraz 4 nowe termoformierki - wcześniej było chyba 18 a do tego inne maszyny - to sporo.
Prezes potwierdza to mówiąc w artykule, że: “Widzimy, że rynek potrzebuje naszych produktów i decyzje inwestycyjne w środki produkcji są tego konsekwencją. Są to zakupy przede wszystkim linii do termoformowania oraz ekstruderów. Istotną pozycję stanowią również maszyny do uszlachetniania produkowanych opakowań - mam tu na myśli linie do etykietowania opakowań do jaj oraz wklejania wkładek absorpcyjnych w pojemnikach do mięsa. Obecnie posiadamy moce wytwórcze w zakresie ekstruzji około 24 tysięcy ton różnego rodzaju folii rocznie i linie termoformujące, które są zdolne te ilości folii przeprocesować na opakowania”..
To chyba oznacza oznacza, iż należy się spodziewać, że w najbliższym czasie będzie widać wzrost skali produkcji - a ta wykazuje się zapewne wyższymi marżami niż dystrybucja zatem w efekcie powinniśmy się spodziewać przyspieszenia wzrostu wyników?...na logikę jest to prawdopodobne. To znacznie lepsza wizja niż rozwój w zwykłej dystrybucji.
Błędne jest zatem utożsamianie spółki z dystrybutorem - w segmentach GPW występuje w działce handel hurtowy...a tymczasem działania spółki wskazują na to, ze tam jest pełna koncentracja na rozwoju produkcji.Warto na to zwrócić uwagę.