...a mi się wydaje, że wyniki nie będą złe. Jest info o zbyciu akcji Batorego :). "Sypnął" aż 0,15% z ponad 50%, które ma - może żona na waciki potrzebowała. Jakby teraz była dobra cena, to by poszło więcej, bo lewa strona nie taka znowu słaba, tylko tanie dupcie szukają okazji :D. Także albo nie będzie w ogóle sprzedawał, albo czekają do ogłoszenia wyników z czego wychodzi, że będą całkiem dobre. Moim zdaniem, samo wycofanie się z RN wynika zaangażowania się nowe/stare projekty za granicą, które mają sens i mogą przynieść dużo grubszą gotóweczkę , i najzwyczajniej brak czasu... Co sądzicie?
zszedł ale tylko poniżej minimum żeby nie informować rynku dalszym zbyciu. Pewnie ma już kupca bo w rynek raczej po takiej cenie to by nie sprzedawał. Chyba że pompka w górę i zrzut ;) Zobaczymy, ważne że się sytuacja wyjaśnia
Batory miał jeszcze na koniec IIIkw. 175 978 akcji - zob raport za IIIkw2016:
"Pan Stefan Dominik Batory posiada akcje Emitenta poprzez podmiot kontrolowany SDB Invest Ltd, 128.756 akcji Emitenta stanowiące 6.25% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu oraz 47.222 akcji Emitenta, stanowiących 2.29% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki, we wspólnym majątku wynikającym z małżeńskiej wspólnoty majątkowej"
Tymczasem w zawiadomieniu mowa jest o tym, że przed ww. transakcjami podmiot zawiadamiający posiadał łącznie 104'954 akcji.
Gdzie zatem brakujące 71 tys akcji? Pewnie "zapomniał" powiadomić, co jest nagminna praktyką na GPW. Faktycznie te ponad 70 tys akcji to te właśnie które poszły na jesieni w rynek, przez co mamy spadek kursu o 50%.
Jakie to ma znaczenie dla fundamentów? Według mnie żadne, Pan Batory od dłuższego czasu realnie nic nie działał w spółce. Teraz zszedł poniżej 5% co wskazuje na to, że wycofuje się jeszcze bardziej.
Co ciekawe ostatnia transakcja miała miejsce 28.12, czy to nie ostatni dzień na optymalizację podatkową?
Podsumowując, jeśli odejmiemy wpływ transakcji Batorego, mamy sporo zaniżona cenę, a popyt po lewej postawił zasieki. Przy obecnej sprzyjającej sytuacji na GPW, jeśli nie ma jakiegoś babola w firmie, można się spodziewać rychłego wybicia i porotu do trendu wzrostowego. No chyba że SB zechce się skrócic do zera.
SB od dawna realnie nic nie robił w EON i nie sądzę, żeby się pozbywał akcji w jakimś "niecnym" celu. Zresztą masz rację, że w dłuższej perspektywie nie ma to znaczenia. Ciężko mi zrozumieć takie małe zainteresowanie taką fajną spółką. Mam rację Bobrze, że spółka jest dalej baaardzo tania? Mam nadzieję, że wreszcie coś ruszy. Znam trochę branżę i jest dobry klimat teraz w Polsce dla takich spółek. Mam nadzieję, że będzie dobry raport i zmienimy trochę poziomy na bliżej 10 PLN...
nie kupować z prawej stać na lewej < 6,20 i czekać aż batory się wykrwawi koleś ma inną koncepcję na swoją kasę i ewidentnie zamyka pozycję (ma prawo) ale nie wolno mu ułatwiać !