kombinuja pod gorke z tymi fizanami (FIZ aktywow nierynkowych) i moim zdaniem przekombinuja. Skrocilem sie z elemelka - moim zdaniem przekombinuja z podatkami. Patrz zmiany przpeisow dotyczacych opodatkowania FIZAN
Skracaj..skracaj :). Dobrze robią, bo po reformach pisiorów po 1 stycznia kombinacja polski fiz+scsp juz nie działa, wiec trzeba bylo zrobić nową strukture, co zostało zrobione. Oby sie z termiami wyrobili, bo wiekszosc sie pewnie nie wyrobila. Oby wszystkie zarzady tak myslaly z wyprzedzeniem. A ja znam, bo siedze w podatkach znam conajmniej dwie gieldowe spóły które sie zorientowały o stanie prawnym juz po sylwestrze. Jedna sporo wieksza od elemelka i tam dopiero bedzie bida.
masz na mysli Syntka? A propos podatkow to ja mam przed soba dyrektywe UE w sprawie podatkow ... tj.stossowania tax evasion vehicles ... a to pasuje mi jak ula do elemelka. Dlatego sie skracam "setkami"
No nie, to nie ma nic wspólnego z tax evasion vehicle. Mylisz pojęcia. To jest bardzo prosta optymalizacja tj. jak dla większości funduszy private equity już nie na poziomie operacyjnym ale wyłacznie kapitałowym. Czyli jakby coś sprzedali to mogą reinwestować bez podatku. Na poziomie operacyjnym juz wszystkie spółki będą normalnie płacić. Tak mi się przynajmniej wydaję. Prezes ma mieć jakieś spotkania z funduszami w przyszłym tygodniu więc
pewnie to wytłumaczy dokładniej.
Teraz pelna zgoda. Ciekawe jak to wyjasni prezes. Ciekawe ze mozna dyskutowac merytorycznie ,bez obrazania etc. Gdyby tak jeszcze inni poszli w nasze slady.....